Srbija izvozi IT znanje u region pomoću GEN-D platforme | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija izvozi IT znanje u region pomoću GEN-D platforme

"Gen-D" platforma za izvoz srpskog modela IT obrazovanja kreće put regiona donoseći digitalne veštine i programiranja i u Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Bugarsku i Albaniju.

  Izvor: Promo / Microsoft

Kompanije Propulsion i Microsoft ponudiće zemljama regiona da preko platforme "Gen-D", koja je zasnovana na jednom od najuspešnijih školskih digitalnih kurikuluma, koji je u Srbiji razvila Fondacija Petlja unaprede nastavu informatike u osnovnim i srednjim školama svojih država.

Izvršni partner za strategiju i razvoj u firmi Propulsion, Darko Soković objasnio je da će platforma "Gen-D" omogućiti izvoz IT obrazovanja i obrazovnog modela Petlje u Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Bugarsku i Albaniju. "Ovo što je Petlja napravila u Srbiji je potpuno transformisalo našu nastavu informatike i toliko je vredno da ima smisla to ponuditi i zemljama u okruženju", izjavio je Soković i istakao da "Gen-D" želi da napravi novu generaciju mladih ljudi, koji algoritamski razumeju svet. On je naglasio da je u ponudi Petljin program obrazovanja i da će se raditi sa partnerima u ovim zemljama da bi razumeli da je ovo neophodno.

Pročitajte i ovo: Microsoft vredi preko BILION dolara!

"Ponudićemo im model kurikuluma, koji mogu da primene u svojim zemljama da bi i kod njih informatička nastava mogla da doživi transformaciju, kao i u Srbiji", rekao je on i dodao da će "Gen-D" platforma biti mesto na kojem će svi moći da nađu kurikulum, koji uz lokalna prilagođavanja mogu da pomognu zemljama i celom regionu da idu napred. Soković je primetio da u ovoj oblasti nema mnogo razlike da li je neko u EU ili ne niti ko je koliko ekonomski razvijen. "Ima veze sa tim ko je tvrdoglav da dovoljno gura reformu IT obrazovanja da bi smo mi danas u Srbiji govorili o informatičkoj i algoritamskoj pismenosti, a ne kao 2014. godine povezivanje na internet putem dajlapa", zaključio je on.

Direktor Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević istakao je da ova fondacija već nekoliko godina podržava uvođenje programiranja u osnovne škole u Srbiji i u značajnoj meri i u srednje škole u Srbiji. “Mi smo sada veoma uzbuđeni što imamo mogućnost materijale koje smo napravili, i čitavu našu metodologiju na koji način se u opštem obrazovanju u tom uzrastu može učiti programiranje, možemo kroz ovaj projekat da podelimo kao iskustvo sa drugim zemljama", rekao je on i dodao da će Petlja i kroz materijale, koji će biti na engleskom jeziku i u upotrebi u drugim zemljama podržati razvoj algoritamske pismenosti.

Vasiljević objašnjava da Petljini materijale kreću od blokovskog programiranja, a već od 6. razreda osnovne škole prelazi se na tekstualno programiranje i programski jezik Python, dok se u 8. razredu kreće sa analizom podataka, pa je uključena i "podatkovna pismenost". "Nove generacije ne samo onih budućih inženjera, nego generalno treba da budu osposobljene da razumeju podatke i algoritme", rekao je on i dodao da Petlja želi da se u douniverzitetskom obrazovanju podignemo kvalitet računarskih nauka generalno " i da računarske nauke postanu ravnopravne sa drugim velikim naukama kao što su matematika, fizika, biologija".

Rukovodilac komunikacija i filantropije u kompaniji Microsoft Tanja Tatomirović naglasila je da je reč o velikom projektu, koji će imati uspeha u zemljama regiona, jer imamo dosta sličnosti. "Projekat je o obrazovanju dece i mladih u oblasti digitalnih veština i programiranja za koje mislimo da su vrlo bitne za budućnost, ne samo naše kompanije, nego i čitavog društva i vrlo smo srećni što je izašao izvan granica Srbije", rekla je ona prilikom predstavljanja "Gen-D" platforme.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA