Crnogorski stručnjak: Ovo je težak udarac za pirateriju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnogorski stručnjak: Ovo je težak udarac za pirateriju

Novi zakon o autorskim pravima udarac je pirateriji i iskorišćavanju autorskog dela, ne zabrana kreiranja sadržaja ili cenzura.

  Izvor: MONDO portal / Google

Novi zakon o autorskim pravima na Internetu, koji je nedavno izglasao Evropski parlament pomoći će vlastima zemalja EU da se obračunaju sa piraterijom i nezakonitim onlajn preuzimanjem, smatra stručnjak za telekomunikacije Predrag Boljević. "Digitalno doba u procvatu donosi prednosti, ali i mane, kako za korisnike tako i za autore iz raznih domena. Vlasti pokušavaju da se obračunaju sa piraterijom i nezakonitim onlajn preuzimanjem na sve moguće načine, a sada im može pomoći i nova uredba iz Brisela", rekao je Boljević za crnogorsku televiziju Nova M.

MONDO ISTRAŽUJE: AUTORSKA PRAVA U SRBIJI

Velike kompanije strahuju da će zbog usvajanja novog zakona zavladati cenzura, dok autori poručuju da će konačno moći da ubiraju plodove svog rada, navodi Nova M. Prema rečima Boljevića, trenutna situacija je takva da svako na neki način u nekom obliku može na Internetu citirati neko autorsko delo, a da za to autor, koji je citiran ne dobije ništa, što u budućniosti u EU, kako kaže, neće biti moguće.

Boljević smatra da su najveće koristi do sada imali pretraživači.

"Sprovođenjem spornog člana 13 najvjerovatnije će morati da promene politiku. Iako veliki igrači sad nisu primorani da kroz filtere provuku sve moguće sadržaje, koje korisnici postavljaju - po osnovu autorskih prava, stručnjaci tvrde da na kraju neće imati izbora. Pravila će se primenjivati na onim servisima, koji posluju unutar EU više od tri godine i koji imaju godišnji prihod viši od 10 miliona evra", istakao je on.

Na pitanje Nove M da li sporni član 13 povlači i ono glavno pitanje od kojeg se na Internetu zazire - da li on predstavlja uvod u cenzuru, Boljević kaže da ne predstavlja. "Ovde je samo malo više reda, malo više zaštite intelektualne svojine. Ja vam kažem opet - pobuna je zbog novca, ne zbog sloboda. Nikada se veliki i krupni nisu bunili zbog sloboda malih, već su se bunili zbog profita", dodaje on.

Ako je suditi prema rečima stručnjaka, na gubitku su “velike ribe“, kakvi su YouTube, Google, Twitter, Facebook, Reddit, kao i korisnici koji kreiraju sadržaj na onlajn platformama, dok su na dobitku oni kreativci, koji godinama stvaraju i za to na kraju nisu pravedno kompenzovani.

EP je dao svoj sud, dok su sada na potezu zemlje članice, dodaje Nova M, podsećajući da će, ako dokument prođe ratifikaciju, zakon u primenu ući kroz dve godine.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA