Pametna kuća može i da prepozna depresiju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pametna kuća može i da prepozna depresiju

Imamo pametne telefone, 3D štampače koji mogu da naprave čak i kuću, a sve više se govori i o pametnim kućama. Šta biste rekli na pametnu kuću koja može da prepozna kada ste u depresiji?

  Izvor: Guliver/Getty Images/max-kegfire

Tehnologija je postala sastavni deo naših života, a sve je naprednija - zato ne iznenađuje što se sve više govori o pametnim kućama koje, na primer, mogu da podese sobnu temperaturu prema vašim preferencijama čim uđete u kuću. Ili, recimo, kada sednete na kauč, sistem bi mogao odmah da uključi televizor i prebaci na vaš omiljeni kanal.

Ipak, napraviti sistem koji može da prepoznaje identitet ljudi koji se kreću po kući je malo složeniji problem. Novi sistemi mogu da lociraju ljude mereći refleksiju Wi-Fi signala od njihovih tela. Neki sistemi mogu čak i da prepoznaju ljude, ukoliko uvek sa sobom nose mobilne telefone.  

Međutim, stručnjaci sa prestižnog Tehnološkog instituta u Masačusetsu napravili su automatizovanu pametnu kuću, koja može da identifikuje ljude čak i kada sa sobom ne nose mobilni telefon. Njihov sistem, koji su nazvali Duet, a koji se instalira na zid, koristi refleksije Wi-Fi signala kako bi ih locirao. Takođe, koristi i algoritme koji pomoću obližnjih mobilnih uređaja predviđaju identitet osobe, u zavisnosti od toga ko je poslednji koristio uređaj - sistem pamti kako ko koristi uređaj i na osnovu toga predviđa koja osoba je u pitanju.

Štaviše, ovaj sistem koristi i logiku da utvrdi ko je ko, čak i kada nema signala, a to uglavnom radi pomoću sistema eliminacije. Dakle, ako se u kući nalazi dvoje ljudi, a na osnovu korišćenja telefona utvrdi koja osoba je jedna od njih, sistemom eliminacije će utvrditi i ko je druga osoba.

I ispostavilo se da ovaj sistem prilično tačno može da zaključi ko je ko - u eksperimentima je pogodio, i to tačnošću od 94 odsto!

SOS linija za pomoć 24/7

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva otvorena sredinom januara u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarevic". Telefonski broj je 011/7777-000 i mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihove porodice, a sa njima ce razgovarati psihijatri, psiholozi i socijalni radnici. Linija je otvorena 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji.

Duet sistem potencijalno bi mogao da prepozna i provalnike i spreči ih da uđu u kuću, ali ono što je možda najkorisnije od svega je to što, analizirajući ponašanje osobe i podatke sa aplikacija za zdravlje, sistem može da prepozna kada neko pati od depresije.

S obzirom na to koliko je depresija danas učestala, ovo je veliki korak napred koji bi mogao da pomogne u tome da se depresija što ranije prepozna.

Osoba koja pati od depresije može, recimo, da se kreće manje ili više, u zavisnosti od toga kako se tog dana oseća. Prikupljanje takvih informacija može da bude korisno za praćenje stanja i lečenje.

Naučnici ističu da bi se njihov sistem koristio samo uz eksplicitan pristanak osobe koja bi odobrila da ga ovaj sistem identifikuje i prati.

A dok pametne kuće ne stignu...

Ovo treba da znate o depresiji

MONDO TEMA: Depresija ne bira: Evo kako da pomognete

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA