Jedan od prvih 5G telefona - znamo više, stiže uskoro | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan od prvih 5G telefona - znamo više, stiže uskoro

Pogledajte kako će izgledati jedan od prvih komercijalno dostupnih 5G telefona i kakva unapređenja u donosi u odnosu na dosadašnje mreže.

  Izvor: MONDO portal / Samsung

MONDO portal prisustvovao je, u okviru MWC 2019 sajma u Barseloni, posebnoj Samsung Beyond demonstraciji 5G rešenja i uređaja, na kojoj smo prvi put konkretnije imali priliku da otkrijemo o novim 5G mogućnostima baznih stanica i telefona nove generacije.

Predstavljene tehnologije nije bilo moguće snimiti niti fotografisati, ali su nam u kompaniji potvrdili da je deo toga planiran i za Srbiju, kao jednu od zemalja u kojoj su neki 5G testovi već obavljeni i u kojoj je planirana nova 5G infrastruktura.

Pročitajte i ovo: Šta nam donosi 5G - Brže, bolje, stabilnije

Kompanija iz Južne Koreje objasnila je da će teorijske brzine 5G mreža biti značajno povećane u odnosu na LTE tj. i preko 20 Gbps, uz kašnjenje, odnosno latenciju od svega jedne milisekunde i manju. Što se infrastrukture tiče, opet teorijski, bazne stanice 5G mreže u mogućnosti su da na oko jedan kilometar kvadratni opsluže do milion povezanih uređaja, što je oko 10 puta više u odnosu na rasprostranjene LTE, odnosno 4G i 4.5G mreže.

S obzirom na to da uređaji za 5G infrastrukturu moraju da budu drugačiji od onih za 3G i 4G, uvreženo je mišljenje da će oni biti glomazni, teški i ne baš lepi. Ipak, ispostavlja se da to nije tako i da su 5G telefoni tek nešto deblji, teži i veći, ali i da imaju jaču bateriju. Recimo, Samsung Galaxy S10 5G, koji je ovom prilikom novinarima prikazani prvi put uživo “iz ruke“, izgleda gotovo identično, kao Galaxy S10, koji nije 5G, a baterija mu je za 10 odsto veća, nego “običnom“ modelu.

Sa 5G povezivanjem, Galaxy S10 5G može da pristupi mrežnim brzinama koje su oko 20 puta veće u odnosu na brzine 4G mreža, pružajući unapređeno iskustvo od svestranijeg i pouzdanijeg hot-spot-a, do brzog striminga, 4K video poziva i igranja igara na mobilnom uređaju istovremeno i bez prekida bilo koje operacije.

Pročitajte i ovo: Novi Wi-Fi 6 dostupan i nama: Šta nudi, kako radi

Ovo je moguće zahvaljujući Exynos Modem 5100 čipsetu, koji u potpunosti odgovara 3GPP 5G NR standardu, koji će podržati nov spektar frekvencija uključujući one ispod i iznad 6G Hz, kako bi se omogućio brži prenos podataka, do 6 Gbps.

Samsung je na MWC-u prikazao i novu generaciju čipsetova na 5G radio frekvencijama, koji podržavaju frekvencije od 28 GHz i 39 GHz. Pomoću novih RF čip setova, 5G bazne stanice ovog proizvođača biće za oko 25 odsto manje, lakše i trošiće manje struje u poređenju sa prethodnim generacijama. Dalje, nove bazne stanice 5G koriste skoro hiljadu antena i nekoliko integrisanih radiofrekventnih kola (RFIC) da bi koristile spektar mm-talasa. Sa čipsetom nove generacije, pomaže se i unapređenju performansi mrežne opreme smanjenjem nivoa buke i unapređenjem karakteristika linearnosti amplifikatora RF struje.

Pratite sve MWC vesti na našem već formiranom tagu MWC19, a na društvenim mrežama pronađite naše izveštaje pod oznakom #MobITMWC19.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Samsung Galaxy S10 5G Hands-On at MWC 2019
Izvor: Engadget

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA