Novi Wi-Fi 6 dostupan i nama: Šta nudi, kako radi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Wi-Fi 6 dostupan i nama: Šta nudi, kako radi

Imali smo priliku da se prvi put sretnemo sa novim Wi-Fi standardom, koji je već prisutan i u Srbiji.

  Izvor: MONDO/Goran Sivački

O Wi-Fi 6 tehnologiji već smo nekoliko puta pisali - kad je najavljena, kad je prošla regulativu i puštena u rad - pa se ovom prilikom nećemo ponavljati. Ono što je važno i želimo da vam opišemo je mogućnost da se Wi-Fi 6 koristi i u Srbiji, o čemu smo više detalja saznali na nedavno završenom MWC 2019 sajmu u Barseloni.

Wi-Fi 6 će obezbediti brži, kvalitetniji (sa manje smetnji), stabilniji i bezbedniji Wi-Fi prenos signala i podataka, a prvi put da se bliže upoznamo takoreći uživo s ovim standardom imali smo na Samsung Beyond prezentaciji iza zatvorenih vrata u Barseloni. Ova posebno pomenuta zatvorena vrata podrazumevaju da nije bilo dozvoljeno nikakvo snimanje niti fotografisanje, pa ne možemo da vam prenesemo utiske i na taj način, ali u svakom slučaju Wi-Fi 6 je vrlo zanimljiv i neophodan iskorak u evoluciji Wi-Fi tehnologije.

Prvi zvanično dostupni uređaji sa Wi-Fi 6 podrškom u Srbiji su Samsung Galaxy S10, Galaxy S10+ i Galaxy S10e uređaji, koji su nedavno predstavljeni i u našoj zemlji, a u prodaji će biti od 8. marta (već mogu da se poruče unapred). Ovi uređaji, da bi pokazali svoj Wi-Fi 6 potencijal moraju biti upareni sa istim takvim ruterima, a za sada su u ponudi na tržištu Cisco uređaji i to “svi noviji“, kako nam je rečeno na Samsung prezentaciji.

Kad se dva uređaja povežu putem novog Wi-Fi standarda veza među njima je kvalitetnija, brža, otpornija je na smetnje i ometanje i sigurnija je. Wi-Fi 6 standard označava se sa 802.11r WLAN oznakom i karakteriše ga manje kašnjenje, odnosno latencija.

Samsung Galaxy S10 telefoni, sva četiri modela, uključujući i Galaxy S10 5G, koji će kasnije doći na tržište, podržavaju inteligentniji i bezbedniji Wi-Fi, koji omogućava non-stop povezanost. To u praksi znači da će Samsung-ova nova linija telefona na raspolaganju imati kombinovanu najbržu dostupnu LTE mrežu i Wi-Fi za maksimalno pojačanje brzine interneta. Ovaj sistem se koristi i u trenucima kad je korisnik u zoni slabe povezanosti jedne ili druge mreže, u kojima ona, koja je aktivna pušta internet protok, kako na telefonu nikad ne bi pisalo ono dosadno “učitavanje“.

Opcija kombinovanja brzine dostupna je kao podešavanje veze i moguće ju je isključiti u meniju telefona, ako korisnik ne želi da je koristi.

Što se bezbednosti tiče, Samsung je uveo opciju, koja non-stop skenira bezbednosne aspekte bilo koje Wi-Fi mreže, na koju je telefon povezan. U momentu kad se pojavi sumnjiva mreža ili sumnjiva aktivnost na mreži, na koju je korisnik povezan telefon će o tome obavestiti korisnika uz mogućnost da isključi tu mrežu i poveže se na neku drugu ili na mobilni internet. Na Galaxy S10 telefonima Wi-Fi će kroz čitav niz poboljšanja bori protiv malicioznih i nebezbednih mreža, koje postaju sve veća opasnost po bezbednost mobilnih telefona.

Pratite sve MWC vesti na našem već formiranom tagu MWC19, a na društvenim mrežama pronađite naše izveštaje pod oznakom #MobITMWC19.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Samsung Galaxy S10: Official Introduction
Izvor: Samsung

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA