Inovacije u Srbiji: Od đumbira u džemu do IT izvoza | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inovacije u Srbiji: Od đumbira u džemu do IT izvoza

Srbija ostvaruje istorijske rezultate izvozom IT usluga i servisa, ali imamo problem sa manjkom inženjera i njihovim odlaskom napolje. Takođe, inovacije u Srbiji su i đumbir u džemu, ne samo u IT oblasti.

  Izvor: Promo/Amazon

Srbija je u 2017. godini napravila istorijski rezultat i IT usluge i servise izvezla u vrednosti višoj od milijardu evra, izjavio je 28. novembra ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i dodao da je to više od vrednosti ostvarene izvozom voća i povrća. “Mi smo 2017. godine izvezli preko milijardu evra IT usluga i servisa. Prvi put u istorji Srbije mnogo više nego voća i povrća“, rekao je Popović i dodao da veruje da će 2018. godine izvoz biti oko 1.3 milijarde evra.

Povodom regionalne konferencije o tehnološkim inovacijama "Innovation Talk 2018", koja će sutra u Beogradu okupiti resorne ministre iz brojnih zemalja, Popović je naveo da danas u IT industriji radi oko 40 do 45.000 mladih i ljudi srednje generacije i da će ih uz rast od 25 do 30 odsto do 2022. u novim industrijama raditi oko 100.000. Prema njegovim rečima, Srbija je u toj oblasti dugi niz godina bila na dnu lestvice, a sad je u sredini tabele i ispred devet zemalja EU.

Pročitajte i ovo: Amazon je pretnja i podsticaj Srbiji - da se menjamo!

"Srbija zaista izvanredno stoji na inovacionoj listi pogotovo u Evropi, po poslednjoj listi odnosno takmičenju najbojih evropskih zemalja u oblasti inovacija - Inovješn skor bord objavljenoj u junu", rekao je ministar. Popović je dodao da su UN i Eurostat ocenili sve što se u Srbiji dešava na polju inovacija, digitalizacije, razvoja inovacionog eko-sistema i infrastrukture kao nešto što pomaže mladima.

Prema njegovim rečima, naši inženjeri, deca koja otvaraju startap kompanije izlaze sa tri fantastična fakulteta - elektrotehničkog u Beogradu, Tehničkih nauka u Novom Sadu, Elektronskog u Nišu, FON-a, Mašinskog kao i drugih tehničkih po Srbiji. "Ti fakulteti su nešto što je u celom svetu prepoznato kao vrhunac dešavanja u akademskom svetu", rekao je Popović.

On je dodao da danas praktično nemamo nijednog jedinog nezaopslenog inženjera, te da imamo čak problem što mnogi odlaze u inostranstvo. Ministar je podsetio da se gradi tehološki park u Novom Sadu, kao i da su radovi počeli u Nišu. Naveo je da će do kraja februara biti gotov biznis plan, a kamen temeljac položen u aprilu ili maju i za veliki industrijski prak u Borči. On je ocenio da Beograd, Niš, Kragujevac, Čačak i Kruševac imaju izvanrednu mogućnost da budu novi centri za tu industriju. Popović kaže da inovacije ne predstavljaju samo IT rešenja.

Pročitajte i ovo: Zašto je Alibaba zaobišao Srbiju?

Kao slikovit primer za inovacije on je naveo domaćicu koja u džem stavi đumbir. Popović kaže da je manje žena u inovacionom preduzetništvu, nego muškaraca i da će se u narednom periodu promovisati i podržati programi za njih. Cilj je, kako kaže, da se već od školskog uzrasta počne sa sticanjem znanja o tome kako bi što više njih pokretalo startape i svoje poslove.

Beograd 29. novembra biti domaćin regionalne ministarske konferencije o inovacijama. Na konferenciji će učestvovati ministri regiona, stručnjaci iz oblasti inovacija i IT industrije, koji će diskutovati o trendovima u oblasti tehnološkog razvoja u regionu i svetu. Regionalnu konferenciju o tehnološkim inovacijama pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i UNICEF-a, a u saradnji sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA