Influenserska mafija: Peru pare, ne plaćaju porez? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Influenserska mafija: Peru pare, ne plaćaju porez?

Društvene mreže, posebno Instagram i Facebook stvaraju siva poslovnu zonu na internetu, tvrde stručnjaci, koji smatraju da se u sferi influensera peru enormne količine novca.

  Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Društvene mreže razvile su se do te mere da su mnogima postale ozbiljan i unosan posao, pa tako danas influenseri (kod nas su to nekad bili i “uticajni tviteraši) na njima razvijaju poslovna carstva, postaju poznate svetske ili lokalne face, a stručnjaci predviđaju da će se taj fenomen nastaviti i u budućnosti, jer ljudi vjeruju drugim onlajn korisnicima i osećaju bliskost s njima na društvenim medijima.

Reč INFLUENSER u engleskom jeziku označava (uopšteno) osobu ili skup osoba, koja ima nekakav uticaj. U poslovnom jeziku nazivom INFLUENSER u engleskome jeziku označava se osoba ili više osoba, koje su u stanju da utiču na poslovne odluke zbog svog “ugleda, položaja ili veza i čije mišljenje i delovanje ima veću težinu, nego mišljenje ili delovanje njihovih kolega ili drugih grupa s kojima bi se mogli uporediti“.

 Instagram, Insta Izvor: MONDO portal

Ipak, za razliku od poznatih osoba, influenseri su često osobe poput svih nas. Nisu slavne zbog uloga u filmovima, zbog sportskog uspeha i slično, već kreiraju određeni sadržaj s kojim se poistovećujemo, piše Jutarnji list, pozivajući se na Hina agenciju. Za razliku od poznatih zvezda, influenseri na društvenim mrežama čine se bližima, dostupnijima i u bliskijem odnosu s korisnicima. Njihove objave je moguće komentarisati, slike je moguće lajkovati, a influenseri često i odgovaraju svojim pratiocima.

Digitalno okruženje promenilo je uloge i autoritete u društvu, što pokazuju i istraživanja prema kojima više verujemo drugim onlajn korisnicima, nego vladama i medijima. Pretpostavke su, stoga, da će se fenomen influensera nastaviti i u budućnosti upravo zbog toga jer korisnici vjeruju drugim internet korisnicima.

Danas influenserom zovemo svakog pojedinca ili korisnika, koji je eksponiran u digitalnom okruženju - putem zajednice na društvenim mrežama i/ili blogovima - i zbog toga što okupljaju veliki broj korisnika na svojim platformama, kao i dosega, koji njihova poruka može da ostvari (a i popularnost) postaje jako privlačna oglašivačima. Osobe koje imaju veliku zajednicu pratilaca na društvenim mrežama danas dobijaju marketinške ugovore i postaju brend ambasadori.

Forbes je objavio da anketa pokazala da čak 84 posto oglašivača planira barem jednu marketinšku kampanju s influenserima narednih godinu dana, a prema jednom alatu, koji koriste influenseri čak 94 odsto kampanja plasiranih na ovaj način oglašivači smatraju uspešnim. Čak 30 posto potrošača sklonije je tome da neki proizvod kupi na osnovu preporuke influensera, koji nije poznata ličnost, dok je samo tri posto potrošača navelo da je kupilo proizvod na osnovu preporuke influensera, koji je istovremeno i poznata ličnost. Takođe, ovaj list navodi da su rezultati merenja pokazali da uložena sredstva kroz “kanal influensera“ može da se isplati i za više od 44 odsto!

Neki stručnjaci, ipak smatraju da se influenseri “prostituišu“, jer za mišljenje koje zastupaju u svojim objavama, postovima i videima dobijaju novac, navode robne marke, koje koriste ili oblače, a najčešće se radi o proizvodima, koje nisu sami kupili, nego su ih dobili od sponzora. Takođe, gotovo nikad ne navode kritičko mišljenje, samo ih jednostavno spominju u svojim objavama.

Takođe, najčešće njihove objave nisu označene kao reklama, iako bi to prema zakonskim propisima moralo da bude naznačeno. S druge strane, kako bi se prikrila činjenica da se radi o reklami, pojedini influenseri se služe lažnim tvrdnjama poput toga da im je taj “sveti gral“ od proizvoda preporučio neki drugi prijatelj ili rođak.

Brendovi koriste sivo tržište i izbegavaju plaćanje poreza za oglašavanje, piše Jutarnji list. Svoje proizvode "poklanjaju" influenserima, pa ih potom šalju na putovanja, a ovi ih vešto reklamiraju bez očite reklame, tako pribavljajući korist i za jedne i za druge, bez plaćanja poreza i drugih dažbina državi. Neki ekonomski analitičari idu toliko daleko, pa smatraju da se na zaradi preko Instagram i YouTube mreža zapravo pere neverovatna količina novca, zbog čega koriste izraz "influenserska mafija".

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Konačno da neko napiše

Upravo tako. Peru pare ali i od njihovih roditelja jer su oni kao paravan za "zaradu" koju navodno imaju preko tuba. U stvari su to deca tajkuna koji ne plaćaju poreze državi i još mnogo gore stvari koje nisu za pisanje već za policiju, tužilaštvo i ispitivanje porekla imovine. Samo ovde deca imaju po 3000€ "džeparac" od videa....Kako da ne.