U Srbiji nastaju tehnologije budućnosti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji nastaju tehnologije budućnosti

Nove tehnologije će nakon premijere kod nas zaposliti i do 60 mladih ljudi, koji će uskoro da rade na njihovom razvoju i progresu.

  Izvor: MONDO Portal/Marko Čavić

Bosch je u Srbiji predstavio tehnologije budućnosti na drugoj eMagine konferenciji, 14. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, uz podršku kompanije PRODYNA.

Na konferenciji je učešće uzelo preko 350 delegata, a većinom su to bili mladi IoT entuzijasti i IT eksperti. “Glavni pokretač rasta i razvoja u Bosch-u su inovacije. Upravo je na  eMagine konferenciji predstavljena značajna uloga pametnih tehnologija u kreiranju budućnosti. Početkom 2018. smo formirali novo odeljenje Bosch SoftTec, u okviru divizije Connected Mobility Solutions, koje se bavi razvojem rešenja za umreženu mobilnost pomoću infotejment sistema i sistema za podršku prilikom vožnje. Planiramo da  zaposlimo do 60 softver programera, koji će se baviti razvojem softvera, servisa i usluga u vezi sa ovim odeljenjima”, rekla je Jovanka Jovanović, generalna direktorka kompanije Bosch u Srbiji.

Pet glavnih tema koje su predstavljene na konferenciji bile su: Tehnologije budućnosti, Veštačka inteligencija, Povezana mobilnost i Digitalna budućnost.

Tehnologija koja oblikuje svet budućnosti

Bosch nastavlja da radi na razvoju usluga u oblasti mobilnosti. Umrežavanje će iz korena promeniti način na koji stižemo od tačke A do tačke B, a to će sigurno pomoći prilikom rešavanja problema u saobraćaju, sa kojima se danas suočavamo.

Činjenica: Bosch u Srbiji zapošljava više od 1.600 ljudi i potrebno im je još 60 mladih, ambicioznih i sposobnih ljudi, koji će zajedno sa Bosch timom raditi na tehnologiji budućnosti

MONDO MobIT

Do 2025. godine na putevima širom sveta će biti više od 470 miliona umreženih vozila (izvor: PwC). Bosch SoftTec je već godinama aktivan u Nemačkoj, Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i Indiji, a ove godine je na red  došla i Srbija. Nova divizija Connected Mobility Solutions, kome pripada Bosch SoftTec, zaposliće preko 600 saradnika globalno, od čega će na lokaciji Beograd za početak raditi oko 60 softverskih inženjera na razvoju  digitalnih usluga mobilnosti. Usluge obuhvataju deljenje vozila, deljenje prevoza i usluge asistencije i podrške vozačima zasnovane na umrežavanju.

Tehnološki eksperti otkrivaju nove perspektive

Prvi segment konferencije je predstavio Vidia Mooneegan, senior potpredsednik i menadžment direktor kompanije Ceridian Mauritius, koji je govorio o digitalnoj disrupciji i njenom uticaju na industriju danas. U drugom delu je Alexander Lawrence, generalni direktor kompanije Bosch SoftTec, govorio o temi connected mobility i učesnicima predstavio oblast pametnog transporta. Potom je Arne Smolarz, glavni koordinator industrijske transformacije u Bosch Power Tools diviziji, govorio o novinama u okviru Industry 4.0 i tome kako četvrta industrijska revolucija može pomoći razvoju poslovanja.

Nakon toga je Chris Heilmann, senior program menadžer u Microsoft, publici dao svoju ocenu realnosti očekivanja od veštačke inteligencije kao jedne od najvažnijih tema i koje su prednosti veštačke inteligencije (Artificial Inteligence – AI). Četvrti panel koji je vodio Robert Miles, eminentni stručnjak u oblasti informacionih tehnologija, bavio se temom veštačke inteligencije i sigurnosnim problemima u vezi sa AI. Poslednja tema na konferenciji bila je Digitalna transformacija, o kojoj je govorio Sonesh Shah, koji je u Bosch-u zadužen za digitalnu transformaciju u sferi eCommerce-a na tržištu Sjedinjenih Američkih Država.

Povezani automobil koji misli, povezani Jaguar

Zanimljivim prezentacijama pametnih rešenja i najnovijih tehnoloških dostignuća, partnerima i medijima su se predstavili talentovani IoT mladi stručnjaci i kompanije. Bosch SoftTec je pokazao publici pametni automobil i omogućio da se učesnici konferencije iz prve ruke upoznaju sa tehnologijom povezane mobilnosti. O ovom automobilu detaljno ćemo pisati u narednim objavama, pa nas posećujte redovno, jer ćemo vam otkriti „opamećenu“ Jaguar-ovu mašinu, koja je već testirana širom Evrope i sveta. Udruženje Makers iz Novog Sada je prezentovalo IoT rešenja uz edukativni prateći program. Još jedan od eksponata na štandovima izlagača koji je privukao pažnju učesnika bila je 4D stolica sa efektima virtuelne realnosti (VR).

Stolica je unela duh prave zabave kroz simulaciju vožnje tzv. roller coster-om sa VR naočarima. Prošlogodišnji partner PRODYNA je i ove godine predstavio najnovija rešenja iz oblasti tehnologije budućnosti.

Povezani svet od nas zahteva kreativnost i hrabrost

Bosch vidi značaj promena u sferi mobilnosti i povezivanja stvari putem interneta. Aktivnosti kompanije u IoT oblasti su raznovrsne i obuhvataju rešenja za umreženu mobilnost i umreženu proizvodnju, kao i za umrežene energetske sisteme i objekte. Ovo je druga konferencija „eMagine“ na kojoj je Bosch predstavio gde se glavni IoT lideri trenutno nalaze sa dostignućima u ovom dinamičnom polju poslovanja i kakve tendencije imaju u budućnosti

Bosch Srbija je 2015. godine formirao dva nova odeljenja u okviru informaciono-komunikacionih tehnologija: Mobiliti Medija (MOME) i E-trgovina električnim ručnim alatima. Oba odeljenja nude različite poslovne mogućnosti za Java stručnjake koji dizajniraju „backend“ usluge i aplikacije za IOS/Android platforme, kao i za IT profesionalce koji podržavaju projekte razvoja e-trgovine agilnim metodologijama.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Bosch Mobility, Jaguar, IoT
Izvor: Bosch Global

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA