Očekujte ovu Facebook poruku | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Očekujte ovu Facebook poruku

Facebook će od 9. aprila korisnicima slati poruke o propustima, koje je napravio i sa uputstvima šta da urade dalje.

  Izvor: AP/Noah Berger

Kompanija Facebook je saopštila da će u ponedeljak (9. april) početi da obaveštava korisnike čiji su podaci možda kompromitovani u skandalu sa kršenjem privatnosti od strane firme Kembridž analitika. Svih 2.2 milijarde korisnika Facebook mreže dobiće obaveštenje pod nazivom "Zaštita vaših informacija", putem kojeg će moći da vide koje aplikacije koriste i koju vrstu informacija su odabrali da podele sa aplikacijama. Ako žele, mogu pojedinačno da obrišu te aplikacije ili da potpuno blokiraju pristup treće strane aplikacijama (pogledajte odmah kako to da uradite, objasnili smo sve detalje o isključivanju Facebook platforme).

Takođe, 87 miliona korisnika čiji su podaci možda dospeli do Kembridž analitike, dobiće detaljniju poruku o tome. Facebook zvanično navodi da je većina pogođenih korisnika u SAD, više od 70 miliona, ali ih po milion ima i u Velikoj Britaniji, Indoneziji i na Filipinima. Takođe, još nekoliko miliona naloga je, kompromitovano u Evropi, a za sada ne postoje informacije da li ima kompromitovanih naloga i iz Srbije.

Proverite da li su vam zloupotrebili Fejs nalog

Facebook je još u fazi kontrole štete posle optužbi da je britanska kompanija Kembridž analitika koristila lične podatke miliona korisnika, nepošteno prikupljene putem Facebook-a, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2016. godine.

Skandal je otkriven pošto je nekadašnji radnik Kembridž analitikeKristofer Vajli izjavio da su podaci više od 50 miliona korisnika Facebook mreže kompromitovani putem jednog kviza, kojim su prikupljani podaci korisnika i njihovih prijatelja na toj društvenoj mreži. Facebook aplikacija nazvana "Ovo je tvoj digitalni život" bila je kviz o ličnosti, koji je stvorio naučni istraživač Aleksander Kogan, a na pitanja u kvizu odgovorilo je 270.000 ljudi.

Aplikacija, međutim nije prikupljala podatke samo od učesnika tog kviza već, zahvaljujući slabim ograničenjima na Facebook platformi, i podatke njihovih prijatelja, uključujući detalje, koje oni nisu nameravali da dele javno.

Otkrivena druga Facebook „krtica“, kanadska firma

Facebook je u međuvremenu ograničio količinu podataka, kojima aplikacije mogu da pristupe, ali za ovaj slučaj to je bilo prekasno. Osnivač i direktor mreže Mark Cukerberg rekao je da se do broja od 87 miliona korisnika došlo računanjem maksimalnog broja prijatelja koje su korisnici - učesnici kviza mogli da imaju u vreme dok je Koganova aplikacija prikupljala podatke. Facebook nije u stanju da utvrdi tačan broj ljudi koji su bili pogođeni aferom.

Kembridž analitika je u sredu saopštila da je dobila podatke “samo“ 30 miliona ljudi. Nakon skandala sa Cambridge Analytica-om otkrivena je još jedna firma, koja je, navodno bila u vezi sa ovom kompanijom, blokirana i već je pod internom Facebook istragom.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA