Google izveštaj: Kakva je Srbija na internetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google izveštaj: Kakva je Srbija na internetu

Predstavljamo rezultate istraživanja ponašanja korisnika interneta u Srbiji, objavljenih u studiji "Google Connected Consumer Study 2017".

  Izvor: Promo / Google / KANTAR

Nove globalna studija, koju je sprovela agencija KANTAR TNS u ime kompanije Google sadrži vrlo zanimljive rezultate u vezi sa Srbijom, koje vam prvi put predstavljamo na ovaj način.

Studija se bavi proučavanjem ponašanja korisnika internet u Srbiji i pruža pregled ponašanja korisnika interneta starijih od 16 godina, kao i ponašanja korisnika interneta iz još 63 zemlje. Istraživanje prikazuje koje online usluge korisnici u Srbiji najčešće koriste, koliko često i preko kojih uređaja. Rezultati studije predstavljeni su kao analitička alatka Consumer Barometer.

Istraživanje je pokazalo da 70 odsto građana Srbije redovno koristi internet za svoje lične potrebe, što je manje od globalnog proseka, koji iznosi oko 82 odsto.

Najaktivniji korisnici pripadaju starosnoj grupi između 25 i 34 godine (22 odsto) i 35 i 44 godina (24 odsto). Međutim, nasuprot pretpostavci da su najbrojniji korisnici interneta mladi ljudi, učestalost korišćenja interneta je slična u svim starosnim grupama. Internet je okruženje, koje ljudima svih starosnih doba omogućuje da komuniciraju.

Google prvi put izmenio početnu stranicu

Prosečan građanin Srbije poseduje 2.4 uređaja, koja su povezana na internet (u poređenju sa 1.8 uređaja u 2016. godini). Istovremeno, korisnici u starosnoj dobi od 16 do 44 imaju u proseku dva ili više uređaja, koja imaju pristup internetu.

Građani Srbije koriste sve više uređaja koji omogućavaju pristup internetu: 63 odsto koristi smart telefone (naspram 51 odsto prošle godine), 60 odsto koristi laptopove, a 40 odsto koristi smart televizore. Pored toga, građani Srbije koriste netbook i chromebook računare, kao i e-book čitače i pametne satove, koji imaju mogućnost pristupa internetu.

Ova studija pokazala je da nastaje novi tip potrošača, takozvani ‘onliner’, i istražuje teme koje uključuju i promene u ekosistemu uređaja, nedavnim pomeranjima u navikama, koje se tiču video sadržaja i šta budućnost donosi kada je reč o potrošačkoj tehnologiji. Porast korišćenja mobilnih uređaja se nastavlja, što utiče na to kako ljudi komuniciraju jedni sa drugima, ali i na koji način imaju kontakt sa digitalnim sadržajima. Pravi je trenutak za brendove da istraže kako ove nove prilike mogu podržati poslovne i potrošačke ciljeve” rekao je Joško Mrndže, Country Manager Adriatc regiona u kompaniji Google.

 Google, Srbija, Kantar, Istraživanje Izvor: Promo / Google / KANTAR

Detaljan pregled istraživanja pronaći ćete u nastavku. Google i KANTAR studija dostupna je samo na engleskom jeziku, u PDF formatu. LINKU.pdf

MONDO MobIT

Sve više građana Srbije bira smart telefon za pristup internetu. U 2017. godini, 17 odsto korisnika je podjednako često koristilo računar, tablet ili smart telefon za pristup internetu, a u 31 odsto slučajeva smart telefon je preferirani uređaj za pristup internetu.

Ponašanje građana Srbije na internetu u skladu je sa globalnim trendovima: korisnici pretražuju internet najčešće kako bi pristupili informacijama (87 odsto), potom da bi se zabavili (80 odsto), zatim kako bi ispunili svoje online zadatke (59 odsto), postavili online sadržaje (27 odsto) ili pomogli drugima tako što pokazuju kako rade nešto online (53 odsto).

Najmanje jednom mesečno, građani Srbije traže informacije o robi i uslugama (75 odsto korisnika), koriste mape za određivanje lokacije ili rute (60 odsto korisnika) i kupuju online (35 odsto korisnika). Najpopularnije online aktivnosti jesu: korišćenje pretraživača (90 odsto), društvene mreže (79 odsto) i gledanje video klipova (89 odsto).

Ispitanici iz više od 63 zemlje širom sveta intervjuisani su tokom studije koju je sprovela agencija KANTAR TNS. U Srbiji, istraživanje je sprovedeno u periodu od 1. aprila do 30. juna 2017. u formi intervjua, sa uzorkom od 1.000 ispitanika starosne dobi od 16 godina i više.

Za više informacija, posetite LINK.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi