Rusi, ipak špijunirali NSA i Amerikance? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi, ipak špijunirali NSA i Amerikance?

Kako su poverljivi NSA fajlovi završili u Moskvi…

  Izvor: ‚MONDO portal/Kaspersky Lab

Podaci NSA, ipak završili na serveru moskovske kompanije Kaspersky Lab, ali je sve slučajnost i posao, tvrde u antivirus kompaniji.

Kompanija za sajber bezbednost Kaspersky Lab po prvi put je javno priznala da su na njihovim serverima u Moskvi završile poverljive špijunske alatke Nacionalne bezbednosne agencije SAD (NSA). Prema rečima osnivača kompanije, Evgenija Kasperskog, incident se dogodio iz nemara.

Antivirusni softver pokupio je alatke sa računara, koji se nalazio u SAD i poslao ga na server Kaspersky Lab-a u Moskvi, digitalni potpis fajlova identifikovao ih je kao poverljive. "Odmah su došli u moju kancelariju (zaposleni)", priča Kasperski, "Rekli su mi da imamo problem". Prema njegovim rečima, nije se dva puta razmišljalo o tome šta da se uradi sa fajlovima. "Moraju da se obrišu", rekao je Kasperski.

Kako navodi AP, priča Kasperskog se donekle podudara sa člancima objavljenim u New York Times-u, Washington Post-u i Wall Street Journal-u.

Amerikanci zabranili ruski antivirus!

Sva tri lista objavila su da je neko iz elitne hakerske jedinice NSA "izgubio kontrolu" nad fajlovima nakon što su ih odneli kući posle posla, što u ovom slučaju nikako nije smelo da se desi, jer se radi o veoma poverljivim alatkama. Po svemu sudeći, taj neko je pokušao da ukloni virus prouzrokovan piratskom kopijom paketa Microsoft Office, koristeći softver Kaspersky Lab kompanije, usled čega su poverljivi podaci završili na serveru te kompanije.

Stručnjaci za sajber bezbednost imaju dilemu da li je kompanija Kaspersky Lab sa namerom tragala za poverljivim podacima ili su samo radili svoj posao, "njuškajući" sumnjive fajlove. Problem nastaje zbog dvojake prirode modernih antivirusnih softvera, koji redovno šalju sumnjive fajlove nazad u server svoje kompanije radi dalje analize. Imajući to u vidu, softver se može lako izmeniti da kupi i razne druge podatke, uključujući i poverljiva dokumenta koja pripadaju stranoj vladi.

Kaspersky Lab demantuje bilu kakvu neprikladnu povezanost sa vladom Rusije i dodaje za AP da će bilo kakvi poverljivi podaci otkriveni na serveru kompanije odmah biti uništeni. "Ukoliko vidimo poverljive informacije, odmah će biti obrisane, što se dogodilo i u ovom slučaju", rekao je Kasperski, dodajući da je takva politika odnosa prema podacima uneta i u statut kompanije.

AP ocenijeje da priča Kasperskog i dalje ima nedostataka. Agencija postavlja pitanje zbog čega nije obavestio američke vlasti o tome šta se desilo. Kasperski je odbio da kaže da li je ikada upozorio vlasti SAD o incidentu. "Da li vi zaista mislite da želim da u vestima vidim da sam pokušao da kontaktiram NSA i objasnim im slučaj? Definitivno ne želim da to vidim u vestima", rekao je Kasperski.

Bivši analitičar NSA Džejk Vilijams rekao je da je "apsolutno divlja" insinuacija da je neko zaposlen u NSA izneo poverljiv softver iz zgrade i još ga ostavio na računaru sa piratskom verzijom paketa Microsoft Office. "Teško je zamisliti gori košmar za javne odnose NSA", rekao je Vilijams.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA