Srbija dobila prvi Bitcoin bankomat u regionu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija dobila prvi Bitcoin bankomat u regionu

U Beogradu je postavljen prvi Bitcoin bankomat u regionu na kojem je moguća kupovina i prodaja ove kripto valute.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Ima li ’leba bez motike - pitali smo se pre nekog vremena i očigledno je da neki od nas i u Srbiji umeju da unovče ono za šta drugi nisu ni čili. Po ovome, verujemo da ’leba bez motike, ipak ima, ali se prethodno valja edukovati o tome, uložiti u „rudarenje“ i pratiti kretanja na Bitcoin tržištu. No, izgleda da, ipak kao nacija nismo toliko neupućeni, kako bi neki od nas pretpostavili, jer smo prva zemlja u regionu, sve do Slovenije, u kojoj je u upotrebu stavljen savremen Bitcoin bankomat, poseban po tome što omogućava i prodaju i kupovinu Bitcoin valute.

ON (ni)je tvorac Bitcoin kriptovalute?

Bankomat se nalazi u Beogradu, u Ulici Kralja Milana 10, u ICT hub prostoru Playground i mogu da ga koriste građani koji već imaju Bitcoin naloge, ali i oni koji žele da ih dobiju prvi put. Bankomat je povezan sa Bitcoin sistemom i na svakih 10 sekundi proverava vrednost najpoznatije kripto valute, jasno je ističući na ekranu bankomata. U trenutku kad smo mi bili u njegovoj blizini, Bitcoin valuta vredela je 286.285,42 dinara, što je oko 2.364 evra po trenutno kursu.

Pogledajte "premijeru" Bitcoin bankomata u Srbiji:

Kupovina Bitcoin-a je vrlo jednostavna. Odaberite mod za kupovinu, pomoću telefona ili nekog drugog uređaja sa NFC sistemom povežite svoj postojeći Bitcoin račun sa bankomatom, uložite novac (1.000 dinara i više) i sačekajte da se preračunati iznos u Bitcoin-ima prebaci na vaš račun. Ukoliko nemate otvoren Bitcoin Wallet ili Bitcoin aplikaciju dobićete potvrdu sa QR kodovima, koji označavaju uspešnu kupovinu Bitcoin sume, koju morate trajno da čuvate.

I Apple prihvatio Bitcoin valutu

Kod prodaje Bitcoin valute situacija je nešto drugačija i zahteva čekanje od oko 10 minuta, kako bi Bitcoin zajednica potvrdila vaš Bitcoin status i iznos za prodaju, za šta je, ipak potrebno određeno vreme.

Cena bitkoina "prešišala" zlato!

Prvi Bitcoin bankomat u regionu u Srbiji je postavila beogradska kompanija MCM 965, koja se već četiri godine bavi Bitcoin prodajom i zamenom za druge valute. Dugoročni plan ove kompanije podrazumeva i kupovinu i prodaju drugih kripto valuta, ali će njihovo uvođenje zavisiti od tržišta i interesovanja vlasnika tih kriptovaluta.

Do kraja godine novi Bitcoin bankomati trebalo bi da se postave u Nišu, Kragujevcu i još makar jedan u Beogradu, sa novobeogradske strane.

Je li Bitcoin siguran i šta mu obara vrednost

Što se sigurnosti tiče, Cvijović je za MONDO izjavio da ne treba obraćati pažnju na, kako ih je nazvao, senzacionalističke priče svetskih medija o povremenom "sunovratu Bitcoin-a" ili bilo koje druge kripto valute, jer je to sistem koji je zasnovan na matematičkoj formuli, na internet protokolu i njegov krah je moguć samo u slučaju kraha interneta tj. ako se zaustavi izvršavanje Bitcoin internet protokola, što je gotovo nemoguće ili ravno neverovatnom čudu.

Povremen pad vrednosti Bitcoin valute obično je izazvan neznanjem početnika u Bitcoin svetu, koji prateći određene trendove sistema, po principu koji se naziva "Panic Sell" na brzinu prodaju velike količine Bitcoin-a, što trenutno obara vrednost, ali to ne može da naškodi Bitcoin-u u načelu, samo ljudima koji su neiskusni i to uvek iskoriste drugi vlasnici Bitcoin-a, koji ga otkupe po nižoj ceni od realne. Dakle, sve je stvar procene, pa pazite šta radite, ako ste vlasnik ove ili bilo koje kripto valute.

Bitcoin u Srbiji

U našoj zemlji, prema rečima Nikole Cvijovića iz MCM 965 kompanije, trenutno aktivno Bitcoine kupuje ili prodaje oko 500 ljudi, dok je oko 3.000 građana u posedu ove kripto valute. Srbija je relativno dobro upućena u Bitcoin priču, ali je potrebno dodatno uložiti u edukaciju i promociju kripto valute, smatra Cvijović, koji posebno ističe to što je Bitcoin ograničena valuta, odnosno konačna, jer je u opticaju samo 21 milion Bitcoin novčića, pa će vrednost shodno tome samo da raste.

Bitcoin već neko vreme "radi" i u Srbiji

Ova kompanija planira da uskoro i u Srbiji omogući trgovanje Bitcoin valutom na sajtovima, u prodavnicama i u restoranima. Prema važećim propisima Narodne banke Srbije, Bitcoin nije prepoznat kao novac i nije regulisan zakonskim aktima, pa se u skladu s tim kupovina Bitcoin valutom smatra kao razmena dobara.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi