Izazov za sve nas - zaštita dece na internetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izazov za sve nas - zaštita dece na internetu

Radi se o našoj deci, koja u većoj ili manjoj meri doživljavaju različite tipove nasilja na internetu i tom problemu moramo da pristupimo odgovorno, sistematski i vrlo ozbiljno!

  Izvor: MONDO/Nikola Naumović

Početkom juna održana je konferencija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija posvećena bezbednosti dece na internetu. Ovaj događaj je organizovan povodom završetka kampanje IT karavan 02.

Na konferenciji su učestvovali Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija vlade Republike Srbije Tatjana Matić, glavni policijski inspektor Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Tatjana Đurašković i savetnik za informaciono-komunikacione tehnologije u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Snežana Marković.

Da li je i vaše dete žrtva sajber nasilja?

Priliku da se obrate medijima imali su i Nikola Orlić, direktor Sektora za korisnike iz javnog i komercijalnog segmenta kompanije Microsoft, zatim predstavnik programa za zaštitu dece organizacije „Save the Children“ za ovaj deo Balkana Vasilije Ljubinković i osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, Igor Jurić.

Svoja iskustva su podelili i psiholog i stručnjak za digitalne komunikacije Ana Mirković, kao i glumac i muzičar Bojan Ivković i Edulab predsednik i vođa tima robotičara za IT karavan 02 Alen Piljak.

Svi učesnici su se složili oko važnosti ove kampanje i njenog nastavljanja u narednim godinama. Deca sa kojom su radili su pokazala veoma dobro razumevanje rizika koje internet donosi i brzo su usvojila sve savete voditelja programa i pripadnika MUP-a koji su držali predavanja u sklopu kampanje.

Tatjana Matić je iznela pomalo zabrinjavajuće podatke, poput činjenice da je 11 odsto roditelja naglasilo da su njihova deca, putem interneta dolazila u kontakt sa nepoznatim ljudima, čak 30 odsto je reklo da su deca bila izložena neprimerenim sadržajima na internetu, a 11 odsto dece je bilo žrtva vršnjačkog nasilja. Pored toga samo 17 odsto roditelja smatra da poseduje digitalne kompetencije, koje im omogućuju da zaštite svoju decu na internetu.

Deca uglavnom znaju više o zaštiti na internetu od svojih roditelja i ključan faktor budućih akcija biće edukacija roditelja - tek 17 odsto njih smatra se sposobnim da se izbori sa sajber pretnjama u zaštiti svoje dece.

IT Karavan

Ona je potom, prilikom najave sledećeg karavana, izjavila da će na njemu pored dece, glavna tema biti i edukacija roditelja, koji sami često nisu svesni opasnosti i koji su apatični ili ne znaju kako da se suoče sa modernim virtuelnim okruženjima.

Ovogodišnji IT karavan je posetio 17 škola u 13 gradova, gde je radio sa 5.500 osnovaca i svakoj školi podelio po robota za pomoć pri nastavi.

Snežana Marković je napomenula da je veoma bitno da se u školama od najranijeg uzrasta uče informaciono komunikacione tehnologije i to na praktičan, zabavan i funkcionalan način, a ne samo teoretski kako je često do sada bio slučaj. "Upravo je to prava stvar, da deci damo u ruke nešto što je dobro, nešto što će ih zaokupiti, ako već provode vreme sa tehnologijom, da je provode na kreativan i konstruktivan način, i da na taj način grade neku svoju bolju budućnost", izjavila je.

Deco, roditelji, PROČITAJTE OVO, važno je!

Iskustva sa prezentacija iz ugla predavača iz MUP-a prenela je Tatjana Đurašković, koja je rekla da deca znaju koje su to potencijalne opasnosti prilikom korišćenja interneta, ali da ipak nisu bila svesna realnih pretnji prilikom komunikacije sa nepoznatim ljudima. Deci su policajci objasnili kroz primere iz prakse i stvarnog života, tačne opasnosti i kako da se zaštite od njih, kome da se obrate i šta da rade u različitim problematičnim situacijama. Đurašković je, takođe naglasila da je, za Ministarstvo unutrašnjih poslova, bitno da razvijaju saradnju sa IT kompanijama i medijima u cilju povećanja sigurnosti naše dece.

U ime kompanije Microsoft, Nikola Orlić se zahvalio IT karavanu na odličnoj kampanji, i kao predstavnik IT giganta i kao roditelj, te je predstavio neke projekte koje ta kompanija trenutno sprovodi kako bi deci približila nove tehnologije.

Ko su internet predatori i kako se zaštiti od njih

Pored saradnje na IT karavanu, organizacija „Save the Children“ trenutno radi na izradi dokumenta koji se zove Mapa Puta, koji će pružiti smernice i uspostaviti efikasniji sistem za državu u borbi protiv online zlostavljanja dece.

Svaka treća devojčica u Srbiji koja koristi internet pristala bi da se vidi uživo sa nepoznatom osobom koju je upoznala na internetu!

Fondacija "Tijana Jurić"

Igor Jurić je, takođe izrazio zadovoljstvo IT karavanom i zahvalio se pripadnicima MUP-a na obuci i edukaciji svojih volontera, što će omogućiti njegovoj organizaciji da još bolje radi na zaštiti dece. Upozorio je na činjenicu da je svaka treća devojčica rekla da bi otišla na sastanak sa nepoznatom osobom, te da je imperativ edukacija roditelja da bi i samo mogli da se pozabave sigurnošću svoje dece na internetu.

Internet: Deca u većoj opasnosti nego što znamo

Bojan Ivković je rekao da se na ovoj problematici mora raditi konstantno i kontinuirano, ne samo na Karavanu i podsetio je na broj telefona Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, Smart&Safe: 19833.

Deca su sa Anom Mirković i njenim timom radili na tome kako da se zaštite na internetu i to obradom tri teme. Naučili su kako zaštititi prijatelje kada ih neko maltretira na internetu, saznali su da sve što okače na internet zauvek ostaje tamo, te da treba da biraju šta kače i treće je priznanje deci da zaista znaju više o ovoj tematici od svojih roditelja i nastavnika.

MONDO: Društvene mreže (ni)su za decu

Alen Piljak je u zaključku konferencije izjavio: "Trebalo bi da našoj deci damo krila i podršku" i iskazao svoje oduševljenje decom, koja po njegovim rečima su bila puna pitanja i interesovanja za robotiku i programiranje.

Na kraju konferencije, Nevena Mladenović-Blagojević, odgovorni urednik školskog programa RTS-a je spomenula povezane programe na toj televiziji, kao i medijsku kampanju za bezbednost dece na internetu "Digitalno pametni - digitalno bezbedni".

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA