Koristite USB memorije - ovo je važno! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koristite USB memorije - ovo je važno!

USB fleš diskovi sa hardverskom enkripcijom predstavljaju jedan od najsigurnijih vidova zaštite od zloupotreba.

  Izvor: MONDO portal

Prisustvovali smo prezentaciji USB fleš diskova sa hardverskom enkripcijom kompanije Kingston, gde smo se upoznali sa situacijom vezanom za sigurnost podataka na korporativnim i državnim nivoima, njihovim propustima i načinu ispravljanja tih problema. To smo sve saznali od Dejana Škuletića, menadžera za razvoj poslovanja za područje Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije u kompaniji Kingston Technology Europe.

Oko četiri miliona dolara su velike kompanije u Evropskoj uniji gubile 2015. godine, zbog krađe ili gubitka osetljivih i bitnih podataka, pokazalo je istraživanje Ponemon instituta. Zdravstvo, obrazovanje i finansije su oblasti koje su pretrpele najviše zloupotreba.

USB memorija sa tastaturom i jakom zaštitom

Jedan od glavnih uzročnika toga su obični USB fleš diskovi, na kojima su prebacivani podaci i koji su izuzetno nesigurni. Ovakvi bezbednosni propusti mogu često imati nesagledive posledice, pogotovo ako se to desi nekoj vladinoj instituciji.

Iz tih razloga su Evropski parlament i Evropski savet pri Evropskoj uniji obavezali preduzeća da do 25. maja 2018. godine u potpunosti implementiraju Uredbu o generalnoj zaštiti podataka (General Data Protection Regulation), koja im nalaže da ojačaju svoju digitalnu infrastrukturu ili će se suočiti sa pozamašnim kaznama. „Suočavaju se sa kaznama od 4 odsto ukupnog prometa ili 20 miliona dolara, šta god je veće od ta dva,“ rekao je gospodin Škuletić, i dodao „primenjuje se, što je najinteresantnije, ne samo na Evropsku uniju, nego i na sve ostale organizacije i kompanije koje posluju sa podacima, ličnostima i firmama iz Evropske unije.“

Kako bi se sprečilo curenje i krađa podataka, deo organizacione politike treba da obezbedi bolje praćenje i kontrolu prebacivanja podataka u kompaniju i van nje. Jedan od najefikasnijih mehanizama zaštite, kada je reč o podacima koji se prebacuju putem USB fleš diskova, jeste enkripcija odnosno šifrovanje podataka.

Kompanija Kingston, koja je svetski lider u proizvodnji memorijskih proizvoda, na domaćem tržištu nudi pet modela USB fleš diskova sa enkripcijom na samom hardveru.

IronKey S1000 Secure USB Drive - 4GB-128GB - Kingston
Izvor: Kingston Technology

Ova vrsta enkripcije osigurava bezbednost pri prenosu podataka tako što se, onog trenutka kada se disk izvadi iz uređaja domaćina, aktivira funkcija automatskog zaključavanja, a enkriptovani ključ i lozinka se automatski brišu nakon 10 pogrešnih unosa lozinke i na taj način sprečavaju neovlašćen  pristup podacima. Hardverska enkripcija se vrši na samom disku i, za razliku od softverske, ne zavisi od računara.

“Greška koju je izazvao ljudski faktor, namerni napadi i kvarovi mogu izložiti riziku podatke zaposlenih i kompanije. Zato je čuvanje podataka van kompanije veoma važno, a pravilna primena enkriptovanih USB fleš dikova trebalo bi da bude deo strategije za zaštitu informacija svake organizacije”,  takođe je izjavio Dejan Škuletić, “Svi Kingstonovi sigurnosni fleš diskovi poseduju 256-bitnu AES hardversku enkripciju i FIPSsertifikat kako bi obezbedili maksimalnu bezbednost ličnih i poslovnih  podataka.”

Prva USB memorija od dva terabajta!

Kingstonovi sigurnosni fleš diskovi su:

DataTraveler 2000 – poseduje alfanumeričku tastaturu koja omogućava zaključavanje diska PIN kodom, poseduje potpunu AES 256-bitnu hardversku enkripciju u XTS režimu. Dolazi u verzijama od 16GB, 32 GB i 64GB.    

DataTraveler Vault Privacy 3.0 – takođe poseduje potpunu AES 256-bitnu hardversku enkripciju u XTS režimu. Može biti kapaciteta od 4 do 64 GB i opciono može doći sa ESET antivirusnom zaštitom.

DataTraveler 4000G2 - 256-bitna AES hardverska enkripcija u XTS režimu je takođe tu kao i mogućnost upravljanja preko SafeConsole platforme što omogućava kompletan set alatki za upravljanje. Poseduje FIPS 140-2 Level 3 sertifikat što ispunjava najviše korporativne i vladine zahteve.

IronKey D300 – IronKey je od februara 2016. godine pod Kingstonovim brendom, a i samostalno je respektabilno ime. Ovaj model ima FIPS 140-2 Level 3 sertifikat i 256-bitnu AES hardversku enkripciju u XTS režimu

IronKey D300 Managed – Ovo je upravljački disk i zahteva IronKey EMS softver kojeg pravi kompanija DataLocker, što omogućava centralnu kontrolu pristupa disku i korišćenje kroz hiljade diskova. Ili u oblaku ili na licu mesta, disk primenjuje sebi svojstvena pravila, poput jačine lozinke i ograničenja broja pokušaja i dozvoljava administratorima da daljinski onemogućavaju korišćenje izgubljenih ili ukradenih diskova, povrate izgubljene lozinke itd.

IronKey S1000 - zadovoljava najstrožije standarde i predstavlja ultimativni sigurnosni disk. Stopostotnu zaštitu poverljivih podataka obezbeđuje 256-bitna AES hardverska enkripcija u XTS režimu i FIPS 140-2 Level 3 sertifikat sa Cryptochip Encryption Key menadžmentom na samom uređaju. Disk detektuje i reaguje na pokušaje neovlašćenog fizičkog pristupa ispuštanjem epoksidne smole  i automatski štiti podatke nakon vađenja diska iz računara. Radi veće bezbednosti korisnika, disk koristi digitalno potpisan firmver što ga čini imunim na BadUSB.

Ovi uređaji namenjeni su poslovnim korisnicima koji zahtevaju visok nivo zaštite podataka, kao i vladinim i vojnim institucijama koji zahtevaju i primenu najviših sigurnosnih standarda.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA