Evo koliko sati Srbi dnevno koriste smartfon | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo koliko sati Srbi dnevno koriste smartfon

Pretpostavljamo da se i vi ne odvajate od svog pametnog telefona.

 Izvor: Promo/Motorola

Istraživanje kompanije MasterCard "Uticaj inovacija" sprovedeno u deset zemalja Centralne i Istočne Evrope, pokazuje da je za 91 odsto ispitanika u Srbiji pametni telefon najčešće korišćen uređaj, a da prosečno korišćenje iznosi pet sati dnevno, naspram prosečnih 3,3 sata u Zapadnoj Evropi.

Ispitanici u Srbiji su pokazali visok stepen entuzijazma u pogledu digitalnih tehnologija - 89 odsto njih očekuje da će digitalne usluge igrati sve važniju ulogu u svakodnevnom životu, a 63 procenta navodi da inovacije imaju pozitivan uticaj na društvo, navodi se u današnjem saopštenju MasterCard-a o rezultatima istraživanja.

Za 56 odsto ispitanika glavni uređaj za korišćenje je pametni telefon, 22 procenta koristi kompjutere, 19 odsto laptop a 2,0 odsto tablete.

Studija takođe pokazuje da 60 odsto potrošača u Centralnoj i Istočnoj Evropi već koristi aplikacije za digitalna plaćanja, i da čak 80 odsto ispitanika posmatra svoje mobilne uređaje - tablete i telefone - kao željenu alternativu platnim karticama.

Opšti stav ispitanika u deset zemalja Centralne i Istočne Evrope prema digitalizaciji je nešto pozitivniji u ovom regionu nego u Zapadnoj Evropi.

Većina potrošača (preko 70 odsto) su zadovoljni digitalizacijom i imaju bolje mišljenje o uticaju inovacija na društvo od ispitanika u Zapadnoj Evropi.

Kao što je to slučaj u celom svetu, i potrošači u Centralnoj i Istočnoj Evropi kao da su "zalepljeni" za svoje pametne telefone. Prosečno vreme provedeno u korišćenju pametnog telefona tokom radnog dana je 4,1 sat, pokazuje ova studija.

U zapadnoj Evropi, prosek je samo 3,3 sata. Bugarski ispitanici, međutim, priznali su da u proseku na svojim uređajima provode više od pet sati.

Pored standardnih internet funkcija, kao što je imejl, skoro 90 odsto učesnika u anketi u Centralnoj i Istočnoj Evropi koristi svoje uređaje za pretraživanje interneta, a aplikacije za društvene medije, četovanje i onlajn kupovina su najpopularnije digitalne usluge.

U Srbiji je situacija slična - 97 procenata ispitanika svakodnevno pretražuje internet, 92 odsto šalje imejlove, 88 procenata koristi društvene mreže, 87 posto četuje onlajn, a 81 procenat ispitanika proverava vremensku prognozu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi