Prekrivate li kameru računara, laptopa, mobilnog? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prekrivate li kameru računara, laptopa, mobilnog?

Vlasnik i osnivač Facebook mreže svoju veb kameru prelepljuje selotejpom kad je ne koristi, a sve veći broj ljudi kameru prekriva na neki načini. Pogledajte i zašto!

 Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Kako bi zaštitili svoju privatnost, mnogi paranoični korisnici primenjuju različite metode kako bi sklonili svoje poverljive podatke od radoznalih očiju u današnjem onlajn svetu, uključujući i sakrivanje njihovog računara. Ipak, brojna istraživanja ukazuju na to da je nedovoljan broj korisnika svestan rizika, a da oni koji su svesni, koriste pogrešne metode kako bi ostali bezbedni na internetu.

Istraživanje ukazuje na činjenicu da internet korisnici praktikuju različite metode kako bi zadržali svoju privatnost. Jedan od pet korisnika (22 odsto) priznao je da pokriva veb kameru kako bi zaštitio svoju privatnost. Iako to jeste korisno, važno je da korisnici razumeju da pokrivanjem veb kamere ne mogu sprečiti presretanje audio signala i zaštititi se od hakera i zlonamernih grupa koji žele da ih prisluškuju.

A kakva je situacija kod vas?

Da li prekrivate svoje veb i druge kamere?

Više od četvrtine internet korisnika (27 odsto) čuva svoje poverljive podatke na uređajima koji nemaju pristup internetu, vodeći se pogrešnim razmišljanjem da će im na taj način bezbednost podataka biti zagarantovana.

Šta kad virusi zaključaju kompjuter i kako ih sprečiti?

Ransomware je vrsta malvera koji kriminalci koriste kao digitalni mehanizam za iznudu (naplaćuju sadržaj koji su prethodno korisniku zaključali na računaru). To je softver koja blokira sistem dok se ne plati otkup. Ransomware napad se obično sprovodi preko mejla koji sadrži prilog u obliku datoteke, arhive ili fotografije. Kada korisnik otvori prilog, zloćudni softver se instalira na njegov sistem. Više o ovome pročitajte u našem detaljnom TEKSTU!

Međutim, iako je teorija zasnovana na logici, i od ključnog je značaja za obezbeđivanje rezervnih kopija podataka odposledica ransomware napada, moguće je zaraziti uređaj i bez prisustva interneta, preko inficiranog mobilnog telefona ili USB uređaja.

Otprilike 19 odsto ispitanika priznalo je da izbegava veb stranice kao što su Google i Facebook, zato što tu mogu biti prikupljani njihovi lični podaci, uprkos činjenici da je danas standardna praksa za skoro sve veb stranice da prate ponašanje korisnika i prikupljaju određene podatke o njima.

Pored toga,osam odsto paranoičnih ispitanika priznalo je da kriju svoje računare od drugih ljudi, iako im to neće pomoći da se zaštite od internet pretnji.

Otprilike sedam odsto njih, takođe je izjavilo da prilikom onlajn transakcija često po nekoliko puta unosi i briše broj kreditne kartice kako bi zbunili viruse, uprkos činjenici da malver programi, naročito programi za krađu lozinki, ne mogu biti zbunjeni na ovaj način.

Xperia camera
Xperia camera
Izvor: Sony Mobile


I dok neki koriste ekstremne, ali neadekvatne metode, statistički podaci ukazuju na to daostali internet korisnici nemaju razvijenu svest o sajber pretnjama. Samo 20 odsto ispitanika izjavilo je da misli da mogu biti meta onlajn napada, dok je 21 odsto njih izjavilo da smatra da im bezbednosna rešenja nisu potrebna, što dovodi u pitanje njihovu obazrivost na internetu i sposobnost da se zaštite od napada.

Korisnici se mogu zaštititi od onlajn pretnji bez potrebe za primenom ekstremnih ili neadekvatnih metoda. Kaspersky Internet Security, na primer, može da obezbedi korisnike bez prevelikog uticaja na njihove digitalne živote. Opcija Webcam Protection za Mac i Windows računare može da sačuva njihovu privatnost, dok specijalizovane opcije za sprečavanje prikupljanja korisničkih podataka, kao što je funkcija Private Browsing, mogu da pomognu korisnicima koji žele da izbegnu prikupljanje njihovih podataka, tako što će onemogućiti slanje korisničkih podataka ka internet saobraćaju.

Možete proveriti koliko ste obazrivi na internetu na sledećoj STRANICI. Da pročitate više saveta o tome kako da se zaštitite na internetu, posetite OVU STRANICU.

Podaci su preuzeti iz istraživanja Consumer Security Risks Survey 2015 i kviza Da li ste dovoljno obazrivi na internetu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi