WhatsApp novina podelila svet, šta vi kažete? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WhatsApp novina podelila svet, šta vi kažete?

Najpopularnija aplikacija za četovanje i telefoniranje upravo je podigla nivo zaštite što se nije dopalo svima!

  Izvor: MONDO portal.

Usred skandala u kojem se nedeljama prepucavaju Apple i FBI, a poslednju rundu dobio je FBI otključavši teroristin telefon bez pomoći prvopomenute kompanije, WhatsApp je odlučio da podigne nivo bezbednosti na takav nivo da gotovo niko ne može da ugrozi privatnost korisnika i njihovih poruka i razgovora.

Šta je uopšte ENKRIPCIJA?

Enkripcija je proces pretvaranja podataka u nerazumljivu formu sa ciljem da ih sakrije od neaovlašćenih lica i da, istovremeno, omogući pristup onima koji na to imaju pravo - veoma jednostavan, a izuzetno bezbedan koncept. Ukoliko ne postoji način da se neki podatak pročita, on postaje bezvredan. Sve što bi trebalo da znate o enkripciji, kako se primenjuje i čemu sve služi rekli smo vam u TEKSTU O ENRIPCIJI.

WhatsApp je dodao „end-to-end“ enkripciju poruka i poziva koji omogućavaju da niko, pa čak ni WhatsApp, nema uvid u to šta se nalazi u porukama niti da prisluškuje pozive. U WhatsApp kompaniji, koju poseduje Facebook, rekli su da, nasuprot FBI-ju i mnogim drugim institucijama i pojedincima, podižući bezbednost svojih servisa zapravo podižu bezbednost i u svetu, kao i zadovoljstvo svojih korisnika. WhatsApp je tako obezbedio najviši stepen sigurnosti svojih servisa od iOS sistema, preko Android i Windows Phone uređaja, pa sve do BlackBerry i starih Nokia telefona. Svi oni uređaji koji imaju podršku za WhatsApp, bili pametni ili ne, koristili GSM ili Wi-Fi mrežu sad su „end-to-end“ zaštićeni.

Iako FBI i druge institucije Amerike i najvećih zemalja nisu reagovale na ovaj WhatsApp potez jedan od zvaničnika, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da FBI i vlade ne žele da ne postoji enkripcija, ali da se postavlja pitanje šta raditi u slučajevima, poput napada SAD, kad je masovni ubica usmrtio 14 ljudi, a za komunikaciju je koristio enkriptovani ili na neki drugi način zaštićen uređaj ili servis. Isti zvaničnik se pozvao na slučaj od prošle godine, kad je u bombaškom napadu na Pariz dokazano da su teroristi za komunikaciju koristili enkriptovane kanale WhatsApp aplikacije, a kasnije i aplikaciju Telegram, koja se zasniva na sličnom principu.

Pogledajte u Galeriji kako nam WhatsApp objašnjava enkripciju:

WhatsApp je dodavanjem „end-to-end“ enkripcije izazvao tihi bunt u određenim vladajućim krugovima, koji su sigurni da to neće doneti samo dobro. Tog mišljenja su i neki korisnici, ali kako smo imali priliku da čitamo na raznim forumima, prvih nekoliko sati od kad je objavljeno da WhatsApp nudi najviši stepen zaštite korisnici su uglavnom pozdravljali i hvalili odluku.

Na uvođenju WhatsApp enkripcije radio je tim od 15 ljudi, a enkripcijom je zaštićeno preko milijardu korisnika! Usluga je trebalo da bude najavljena sredinom januara, ali je zbog video enkripcije i višeplatformske podrške morala da sačeka do početka aprila.

WhatsApp enkripcija ostaće bez „backdoor“ podrške, koja bi omogućila vladama i FBI-ju, recimo, da na „mala vrata“, kroz posebno napravljene mehanizme zaobiđu enkripciju i prodru u podatke koje korisnici razmenjuju, prisluškuju ih ili nadgledaju.

Tako je za sada, videćemo šta će biti kasnije. Intervju s osnivačima i detaljnija objašnjenja o tome kako je od 2011. do danas tekao proces uvođenja „end-to-end“ enkripcije pročitajte na WIRED sajtu (ne radi ako koristite AdBlock softver).

Šta vi mislite: Je li ovo skandalozna ili korisna WhatsApp odluka?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi