5 današnjih stvari koje će nestati za 5 godina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 današnjih stvari koje će nestati za 5 godina

Baš kao što su danas VHS ili audio kaseta, flopi disk i fotografski film, tako će biti i ovih pet stvari za pet godina - prevaziđene!

  Izvor: Guliver/Getty/Thinkstock

Iako će verovatno, baš kao pomenute tehnologije i uređaji iz podnaslova, i ovih pet nastaviti da postoji neko vreme, u narednih pet godina sledećih pet uređaja i tehnologija neće biti ključno niti će biti neophodni, kao što su danas. Pre samo pet godina svet je bio potpuno drugačije mesto. Recimo, iako su svi predviđali "pad" tad tek najavljenog iPad tableta danas terenski i radnici na otvorenom najčešće nose upravo tablet (iPad ili neki drugi), koji je odavno zamenio mobilni PC tj. laptop.

Keš i bankomati

Iako vam to na "prvu loptu" zvuči nemoguće, već sad u razvijenom svetu novac koriste elektronski više nego u papiru i kovanicama. Plaća se SMS-om, preko Messenger-a, na isti način se šalje i novac među korisnicima, plaća se telefonom, prislanjanjem uređaja terminalu na kasi… Keš odavno nije u modi čim pređete granicu Srbije, bankomati su sve češće meta hakerskih napada, a trend zamene novca plastikom i onlajn bankarstvom sve je prisutniji i kod nas. Već sada možete da plaćate kroz aplikacije svoje mesečne obaveze, parking SMS-om, učestvujete u humanitarnim akcijama, a plaćate i mobilnim širom zemlje, pomoću NFC-a, kao i BusPlus kartu.

USB memorija

Iako praktični, USB stikovi će uskoro biti nepotrebni - zameniće ih Cloud u svakom smislu. Fajlove je već sad mnogo lakše direktno s kompa ili telefona proslediti nekome putem linka kroz Drive, iCloud, OneDrive, Dropbox, Box ili neki drugi servis. Da ne spominjemo i to što su USB stikovi često nosioci različitih virusa i malicioznog softvera, a da toga korisnici i nisu svesni.

Lozinke kakve sad koristimo

Biometrija, prepoznavanje lica i rožnjače, Iris skeneri, pametne kamere prepoznavaće naša lica i otključavati sve što poželimo. Isto sad radi Windows 10 sa svojom Hello opcijom ili Lumia 950 i 950 XL telefoni. Zahvaljujući prepoznavanju dubine i svih ostalih "dimenzija" prostora koje snimaju kamere mogu na nepogrešiv način da shvate da li se radi o lažnoj ili pravoj osobi, kao što se sve već može otključati otiskom prsta na bilo kojem uređaju. Lozinke će polako biti sve manje korišćene, a to će nam u neku ruku i olakšati korišćenje digitalnih tehnologija, jer ćemo pamtiti manje podataka.

Daljinski upravljači

Integracijom infrared-a u telefone neki uređaji već sad u potpunosti mogu da se koriste putem telefona, kroz aplikaciju, bez potrebe za posebnim upravljačem (pogledajte primer klima - mobilni - pametni TV). Dolaskom Internet of Things tehnologije, koja će praktično objediniti sve uređaje trend kontrolisanja svakog uređaja nekim drugim biće još izraženija i daljinski upravljači više neće biti neophodni kod kuće ili u kancelariji.

Klasični pisani dokumenti i papiri

Polako, baš polako, ali sigurno sve više kompanija širom sveta usvaja " cloud-computing" model poslovanja, koji se oslobađa papira i sve odluke potpisuje i prenosi preko elektronskih faktura, ugovora i dokumentacije. Sve je u elektronskoj formi i nema potrebe za potpisivanjem, štampanjem i slanjem u klasičnom, papirnom obliku. Već sad postoji model koji digitalnim sertifikatima i potpisom omogućava ovakav vid poslovanja i kod nas. Ne samo da će ovo dovesti do bržeg obavljanja posla, nego i do značajnih ušteda kroz papir, štampu i korišćenje poštanskih usluga.

Još informacija o ovome pronaći ćete na TechChrunch portalu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA