Kako su teroristi planirali napad u Parizu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su teroristi planirali napad u Parizu

Stručnjaci pokušavaju da otkriju kako su teroristi koji su izveli napade širom Pariza uspeli neopaženo da komuniciraju i planiraju napade - "okrivljeni" WhatsApp i PlayStation Network, verovali ili ne!

 Izvor: PlayStation Europe Official Flickr page

Teroristički napadi u Parizu šokirali su planetu, ali i nametnuli nam značajno pitanje - kako je moguće da su teroristi bili tako dobro koordinisani i međusobno u vezi pored svih poznatih (i nepoznatih) načina prisluškivanja?

Ovom temom stručnjaci za "sajber" bezbednost bave se od momenta napada i za sada nema pouzdanih informacija o tome kako su teroristi održavali kontakt i planirali napad, ali postoje indicije da su im u tome pomogli WhatsApp i PlayStation Network. Na prvu "loptu" ovo nam je zvučalo neverovatno, posebno ako se setimo da su WhatsApp pratile vesti da je pun "rupa" i da (pr)odaje podatke svojih korisnika, a hakovanje Sony PlayStation Network mreže, kao i cele kompanije Sony da i ne spominjemo. Ipak, u tim slučajevima se radilo u "upadima" na servere tih aplikacija, ne i o "upadu" na kanal direktne komunikacije.

Prema izveštaju NBC mreže i njihove emisije Today, upravo su WhatsApp i PSN omogućili sigurnu i nesmetanu komunikaciju terorista. "I dok smo mi koristili Atari i Nintendo konzole današnji gejmeri mogu da koriste prvatne čet sesije, šalju skrivene poruke i komuniciraju potpuno privatno i putem iPhone enkriptovanih aplikacija, što je ISIS najverovatnije koristio tokom planiranja terorističkih napada u glavnom gradu Francuske".

Indicije da ISIS koristi PlayStation 4 konzolu za planiranje svojih napada širom sveta postoje od hapšenja jednog od terorista, koji je plan o bombi i bombaškom napadu preuzeo na svoju PS4 konzolu. U napadu na Pariz, koji obaveštajne agencije nisu uspele da osujete, očigledno je korišćena i pomenuta konzola. Ovo je potvrdio i jedan od belgijskih policijskih zvaničnika, koji je govorio o teškoćama koje onemogućavaju praćenje tajnih PlayStation Network razgovora među članovima mreže. Najteži deo je taj što sesije privatnih razgovora nestaju nakon završetka četa - ne čuvaju se.

Komunikacija korisnika PlayStation Network-a odvija se direktno preko interneta, nakon iniciranja međusobnog poziva korisnika koji igraju istu igru ili su istovremeno onlajn. Ti korisnici, kojih može biti više odjednom, mogu direktno i potpuno privatno da pričaju o čemu god hoće - glasom, tekstom ili na neki drugi način. Kompanija Sony je povodom ovog izjavila da "Privatnost svojih korisnika shvata veoma ozbiljno"; ali i da povodom optužbi da je upravo PSN korišćen za planiranje napada u Parizu "Preduzima najozbiljnije korake".

Ipak, Sony nije sam u svemu ovome, svoj deo uloge odigrale su i popularne čet aplikacije koje nude slične opcije komuniciranja kao i PlayStation Network. Neke od takvih aplikacija su Silent Phone, Signal, Telegram, ali i planetarno najpopularniji WhatsApp. Recimo, Telegram. Ta aplikacija ima opciju da korisnik odredi vreme samouništenja poruke koju pošalje, nakon čega se ta poruka briše, ne ostavljajući nikakav trag o svom postojanju.

terorizam, islamisti, grafika za terorizam, napad u parizu, pretnje terorista, teroristi Izvor: MONDO grafika/Mario Milojević

Problem je, posmatrano sa strane bezbednosti, što su ove aplikacije namerno tako napravljene i da garantuju potpunu bezbednost i privatnost podataka svojih korisnika. "End to End" način enkripcije podataka znači da samo korisnici koji četuju ili razgovaraju u tom trenutku mogu biti i jedini koji će te informacije čuti ili videti. Na taj način borba protiv takve komunikacije je nemoguća, praktično, jer bezbednosni stručnjaci ne mogu, a čak i nemaju pravo da joj pistupe - jer kompanije koje održavaju aplikacije i PSN to onemogućavaju svojim Uslovima korišćenja koje garantuju korisnicima.

Da li bilo šta može da se uradi povodom ovoga?

Za sada ne puno, ali je jasno da stari načini prikupljanja informacija i rad obaveštajnih službi više ne "piju vodu". Potrebno je da se obaveštajci na moderne načine infiltriraju u zaštićen sistem komunikacije i nadziru "šire" sve privatne platforme za razmenu informacija, što će biti i veoma teško i pravno nemoguće u nekim slučajevima.

Zaključak NBC mreže jeste to da kriminalci u ovom trenutku ostaju korak, dva ili tri ispred obaveštajaca i da če proći dani, nedelje čak i meseci pre nego što stručnjaci otkriju na koji su način isplanirani i koordinisani napadi u Parizu i koje su sve platforme za to korišćene.

Prema poslednjim informacijama, u Parizu je, u terorističkim napadima od pre nekoliko dana, poginulo 129 ljudi, dok je više od 350 ranjeno, od kojih je oko stotinu još uvek u teškom stanju. Dešavanja iz Pariza možete pratiti uživo na MONDU, koristeći oznaku Napad u Parizu.

U terorističkim napadima u Parizu povređeno je i 14 Srba. O tome čitajte u našoj INFO rubrici.

Pratite nas i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi