Ono kad i u Srbiji plaćaš mobilnim, evo kako! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ono kad i u Srbiji plaćaš mobilnim, evo kako!

Budućnost plaćanja stigla je i kod nas, a mi vam otkrivamo kako da je koristite, koliko je sigurna i gde sve možete da plaćate mobilnim telefonom!

  Izvor: Visa Srbija.

Do danas, trgovci koji koriste konvencionalne terminale za kartice sa magnetnom trakom retko su prihvatali plaćanje mobilnim. Sa opcijom Visa PayWave, koju ćemo vam upravo opisati, korisnici mogu da koriste svoje mobilne uređaje za plaćanje na postojećim prodajnim terminalima. Kako bi se to postiglo, koriste se NFC i sigurnosni mehanizme, kako bi mobilna plaćanja bila sigurna i laka.

KompanijeVisa, McDonald’s i AIK banka uvele su Visa payWave tehnologiju beskontaktnog plaćanja u McDonald's restorane u Srbiji, koji olakšavaju plaćanje karticama i omogućavaju da plaćamo i mobilnim telefonom!

Tri pomenute kompanije udružile su se na projektu uvođenja Visa payWave beskontaktne tehnologije i time korisnicima širom zemlje obezbedili još jednostavniji i brži način plaćanja porudžbina, što je i demonstrirano pred novinarima obavljanjem nekoliko transakcija beskontaktnim karticama, kao i NFC plaćanje pametnim telefonom!

Zahvaljujući kompletnoj integraciji kase i POS terminala potrošači potpuno samostalno obavljaju transakcije. Naime, korisnik kartice sam koristi POS terminal: prisloni ili provuče platnu karticu, unese PIN (ukoliko je to potrebno) i skloni karticu nakon izvršene transakcije. Zahvaljujući Visa payWave beskontaktnoj tehnologiji dovoljno je da kupac karticu samo približi čitaču na POS terminalu i transakcija će biti obavljena bez predavanja kartice zaposlenom na kasi. Dodatno, za sve iznose do 2.000 RSD nije potrebno uneti PIN kod niti potpis, što proces plaćanja čini još bržim.

Plaćanje mobilnim i u Srbiji preko #NFC i #PayWave sistema! #Visa #MobilePayments #Payments

A photo posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on

Visa payWave tehnologija može biti implementirana i na mobilnim telefonima koji podržavaju beskontaktno plaćanje bazirano na NFC-u (Near-Field-Communication). Plaćanja mobilnim telefonom moguće je obaviti na istim terminalima koji prihvataju i beskontaktne kartice u McDonald’s restoranima, kao i u drugim restoranima ili prodavnicama, koji imaju podršku za payWave opciju.

Mogućnost da plaćamo račun putem mobilnog telefona izuzetno nas je obradovala, ali i zainteresovala da saznamo dodatne detalje o tome, pa smo iskoristili priliku tokom prezentacije payWave usluge u McDonald’s restoranu Fontana, u Beogradu, i na tu temu razgovarali sa gospodinom Andriy Shcherbina, direktorom razvoja novih proizvoda i inovacija kompanije Visa CIS i SEE.

MONDO: Zašto bismo se odlučili za Visa payWave mobilno plaćanje?

Andriy Shcherbina: Visa je ponudila payWave mogućnost plaćanja da bi olakšala i ubrzala korisniku plaćanje. Ta usluga je vrlo jednostavna. Recimo, izvadite telefon, pokrenite aplikaciju, približite ga POS terminalu i plaćanje će biti gotovo. Ili samo izvadite karticu iz novčanika i približite je POS terminalu. Dodatni korak moraćete da napravite samo ukoliko je prekoračen limit od 2.000 RSD kada morate da ukucate i sigurnosni PIN, što do tog limita nije potrebno.

 Andriy Shcherbina, direktor razvoja novih proizvoda i inovacija kompanije Visa za CIS i SEE region.
Andriy Shcherbina, direktor razvoja novih proizvoda i inovacija kompanije Visa za CIS i SEE region.
Izvor: Visa Srbija.

MONDO: Šta nam je potrebno za plaćanje mobilnim?

Andriy Shcherbina: Potreban vam je Android ili iOS telefon.

MONDO: Šta je tačno potrebno za korišćenje ove usluge na Androidu?

Andriy Shcherbina: Kad pričamo o Androidu, važno je napomenuti da se "tačka zaokreta" desila krajem 2014. godine, kada je Google odlučio da podrži Host Card Simulation (HCS) i omogući da brendovi nezavisno od bilo kojeg drugog tehničkog rešenja i sami podrže i ponude mogućnost plaćanja preko NFC tehnologije svojim korisnicima. Ovo omogućava da se "preuzme" platna kartica u digitalnom formatu i obavlja plaćanje bez fizičke potrebe za nošenjem ili korišćenjem iste te platne kartice.

Edukacija, obuka i promocija

Predstavnici banaka, koje izdaju POS terminale i Visa kompanije do kraja godine vršiće obuku radnika koji prodaju robu, usluge ili servise za plaćanje putem beskontaktne tehnologije, proveravati da li su aparati u funkciji, uvesti veći broj tih uređaja i raditi i na boljem upoznavanju prodavaca i sa uslugom mobilnog plaćanjja. Mnogi restorani i prodavnice već sad imaju terminale koji podržavaju Visa PayWave sistem, ali ih ne koriste aktivno, što će se promeniti do početka 2016. godine.

MONDO: A kakva je situacija sa Apple, odnosno iOS uređajima?

Andriy Shcherbina: Korisnici koji koriste Apple uređaje nešto ranije su dobili mogućnost da koriste ovu tehnologiju, kao Apple Pay, koju je Visa razvijala zajedno sa tom kompanijom. Apple Pay je zasnovan na Visa Token Service usluzi, koja omogućava da banke obezbede svoje platne kartice u takvom obliku, koji se kao token čuva na korisnikovom uređaju. Trenutno su podržani iPhone 6 i iPhone 6 Plus modeli, zajedno sa najnovijim Apple telefonima.

MONDO: Kakva je situacija u Srbiji, šta nam tačno treba za mobilno plaćanje?

Andriy Shcherbina: Dakle, potreban vam je Android telefon koji podržava NFC plaćanje, sa Androidom verzije KitKat 4.4 ili noviji, i aktiviran servis u banci za mobilno plaćanje.

MONDO: Koja je procedura što se banke tiče?

Andriy Shcherbina: Pre korišćenja payWave usluge i plaćanja mobilnim telefonom potrebno je da banka nudi taj servis. Ako je to slučaj, potrebno je kontaktirati banku, koja će korisniku omogućiti preuzimanje aplikacije za mobilno plaćanje, nakon čega će banka izvršiti aktivaciju aplikacije i prebaciti korisniku digitalnu platnu karticu, koja će omogućiti plaćanja i transakcije ne samo u Srbiji, nego i bilo gde u svetu, gde je na terminalu dostupna payWave usluga.

MONDO: Šta se dešava sa Apple podrškom u Srbiji?

Andriy Shcherbina: Još uvek nije podržana u Srbiji, ali će to, takođe, biti omogućeno, najverovatnije do kraja godine, kroz Visa Token Service.

MONDO: Gde sve možemo da koristimo mobilno NFC plaćanje?

Andriy Shcherbina: Plaćanja Visa payWave i plaćanje mobilnim telefonom možete da koristite širom zemlje, gde god je omogućen ovaj način plaćanja, a lako ćete ga prepoznati po njegovoj oznaci. MC Donald's je izabran zbog tzv. "Mc Donald's efekta" tj. zbog popularnosti restorana i najlakšeg načina da se veliki broj korisnika upozna sa Visa payWave uslugom. To je odlična mogućnost da se o Visa payWave lako prenesu utisci, da se ona popularizuje i još lakše objasni.

MONDO: Koliko je srpsko tržište spremno za nešto ovakvo?

Andriy Shcherbina: Srpsko tržište je napredno i baš što se ovog vida plaćanja tiče- po broju instaliranih terminala i objekata u kojima je moguće vršiti beskontaktno plaćanje Srbija je treće po veličini tržište u CIS i SEE regionu. Zapravo, naš plan je da u Srbiji uskoro ponudimo i druge Visa usluge, koje se neko vreme koriste na najrazvijenijim tržištima, a koje će unaprediti eCommerce i mobilno plaćanje.

MONDO: Koliko je Visa payWave bezbedan način plaćanja?

Andriy Shcherbina: Kao i svaki servis koji Visa nudi, i payWave je zaštićen najmodernijim višeslojni, mehanizmima zaštite. Visa nema podatke korisnika, ne beleži njegove transakcije, niti zna o kome se radi. Takođe, podaci korisnika ne napuštaju uređaj koji korisnik ima, a podaci o plaćanju prenose se zaštićenim, enkriptovanim kanalima, koji, čak i da dospeju u ruke nekog ko bi pokušao da ih zloupotrebi, ne mogu biti pročitani ili iskorišćeni. Što se mobilnog plaćanja tiče i payWave sistema, kriminalci koji se bave zloupotrebama ga uglavnom ne "nadziru", jer se radi o vrlo malim iznosima, koje korisnici koriste bez PIN-a, pa zbog toga nemaju želju da se bave takvim transakcijama. Dodatno, kartice rade tek kad se kartica približi na četiri centimetra od čitača kartice i payWave terminal može da obrađuje samo jednu po jednu karticu. Pošto kartica Visa payWave tokom transakcije ostaje u vašim rukama, držaćete karticu pod kontrolom sve vreme.

MONDO: Recite nam koje korake ćete još preduzeti za zaštitu?

Andriy Shcherbina: Visa radi na servisu koji će koristiti lokaciju korišćenja kartice korisnika. Korisnku će, ako se odluči da dozvoli geolokacijske servise, biti omogućeno da zna da li se kartica koristi u njegovoj blizini ili ne i da nakon dobijanja informacije o tome odluči da li će dozvoliti korišćenje kartice ili ne. Takođe, razvijamo servis koji će sigurnosnim tokenima biti povezan sa određenim kanalima za kupovinu i upotrebu kartice, pa će svako drugo korišćenje (za kupovinu druge robe ili na drugom kanalu prodaje) biti automatski odbijeno i transakciju će biti nemoguće izvršiti.

Ako je nešto ostalo nejasno - pitajte nas!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi