U Srbiji predstavljena PC budućnost: The Machine! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji predstavljena PC budućnost: The Machine!

Regionalna HP konferencija Bridge to Enterprise pokazala nam je The Machine, najvažniji projekat poslednjih decenija, na kojem kompanija HP radi!

  Izvor: MONDO portal.

Beograd je ovog septembra ponovo bio domaćin regionalne HP konferencije Bridge to Enterprise. Miloš Đurković, generalni direktor HP Srbija, otvorio je konferenciju otkrivajući da je lokalni HP tim za tri i po godine, koliko je prošlo od poslednje HP konferencije, gotovo utrostručen, a završili su i veliki broj projekata, koji uključuju kompletnu infrastrukturnu i softversku podršku.

Između ostalih, Đurković je posebno istakao projekat urađen sa Telekomom Srbija, Cloud platformu Oblaci.rs, koja omogućava lakše poslovanje i rad, kako poslovnih, tako i običnih korisnika. Projekat Oblaci.rs je posebno atraktivan i za startup kompanije, koje će lakše i jeftinije “postaviti“ svoj biznis.

Možda niste čuli za velike promene, pa ćemo vam sad otkriti da je HP kompanija podeljena odnedavno na HP Entreprise (hardver, softver i sistemi integracije) i drugi deo, računari i štampači, HP Inc. Zbog toga je i ova konferencija nazvana Bridge to Enterprise, što označava tesnu saradnju HP-a sa njegovim korisnicima i klijentima, ali i HP Enterprise i HP Inc. ogranaka.

Sjajan početak #HP konferencije u #Beograd :) #Drums #Music #HewlettPackard

A video posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on

Da je HP Srbija tim na koji bi trebalo da budemo ponosni napomenuo nam je još jednom i direktor HP kompanije za region Jugoistočne Evrope, koji je otkrio da je HP Srbija proglašena najboljom HP kompanijom među više od 20 zemalja regiona i Evrope, u kojima HP ima kancelariju. “Ovo nije očekivano, ali je sjajna vest. Neočekivano je, jer se u Srbiji stvari menjaju, ali nisu još uvek dovoljno dobre, a sjajno je, jer pokazuje koliko posvećenost, rad i vizija mogu da naprave čak i u usvovima koji za poslovanje nisu sjajni“.

Budućnost prikazana u Srbiji: THE MACHINE

Do 2020. godine ljudi i mašine generisaće nepregledno veliku količinu podataka koje današnji računari i informacioni sistemi nisu u stanju da obrade, sistematizuju i ponude u traženom obliku. Da bi se „eksplozija podataka“, koja nas očekuje „kanalisala“ u informacije koje razumemo i koje su nam potrebne, neophodno je graditi nove Data centre i širiti mrežnu infrastrukturu, a to dovodi do potrošnje ogromne količine energije - toliko velike da prosečan javni Cloud potroši koliko država Japan! Uskoro bi „eksplozija podataka“ mogla da zahteva čak i toliko energije za skladištenje, obradu i tumačenje da ne bismo bili u stanju toliko da je proizvedemo! Kompanija HP, odnosno HP Labs. smatra da je rešenje u novom načinu raspodele podataka - skladište se lokalno, ali se indeksiraju u Cloud-u!

HP Labs. The Machine.
Izvor: HP.

Dejan Miliojičić odrastao je u Srbiji, ovde se školovao i završio fakultet, a poslednjih 20 godina proveo je u Americi, radeći u HP laboratorijama, između ostalog i na unapređenju HP uređaja i usluga. Dejan Milojičić je danas na čelu HP Labs tima i bavi se istraživanjem i razvojem novih HP rešenja, i na Bridge to Enterprise konferenciji održao je predavanje o The Machine projektu.

Jedan od najvećih projekata HP kompanije je upravo The Machine, koji je verovatno naš najveći projekat u poslednjih 30 godina“, rekao je Milojočić. Tehnologija je danas zasnovana ne ogromnom broju podataka koji se svakodnevno generišu - dolaze iz različitih izvora i u različitim formatima. Istovremeno korisnici nalaze da ih je teško analizirati, skladištiti i procesuirati. HP projektom The Machine želi da omogući analizu i obradu tih podataka na potpuno nov način, uz značajnu uštedu energije i mogućnost rada kako na serverima, tako i na običnim PC mašinama.

U poslednjih 60 godina arhitektura kompjutera ostala je praktično nepromenjena, iako je došlo do ogromnog napretka i evolucije tehnologije u tom periodu. Danas rast kompjuteraštva usporava, podaci se konstantno gomilaju i šire, a tehnologija mora ponuditi adekvatno rešenje. HP Labs tradicionalno dolazi sa novim rešenjima kako bi unapredili rad i biznis. Pomenimo ink-jet i laserske štampače, koji su samo neki od značajnih HP Labs rešenja. “Godine !986. izumeli smo RISC čipove, koji su bili veliki pomak u poslovanju i dramatično su unapredili biznis. Ove godine i u narednom periodu pokušaćemo da napravimo još jednom tako veliki korak i napravimo nešto novo što će rešiti aktuelan Big Data problem“ istakao je Milojičić i dodao: „Dosadašnji računari bili su koncentrisani oko CPU-a. Mi želimo da napravimo nnešto drugačije Da CPU bude druga instanca, a memorija prvi korak (Memory Driving Computer)“.

Hardverski je teško izvesti ovako nešto, ali je HP Labs tim, prema rečima Milojičića na odličnom putu da to reši. Ipak, izazov je i softver. Potrebno je napraviti potpuno novi softver koji će iskoristiti novi hardver i upravljati njegovom strukturom. Za sada stvoren je poseban softver za The Machine projekat, zasnovan na Linux matrici. Kako je zaštita ovde jedan od ključnih tema, kompletni podaci čuvaju se u posebnom entitetu, kojem operativni sistem pristupa samo sa dozvolom, a taj “Data entitet“ štiti se novim, između ostalih i Intel servisima za zaštitu, kakvi su skeniranje oba dlana i otkrivanjem ranije utvrđenih šablona na dlanu. Ovo je samo jedan od načina zaštite, a implementirano je i prepoznavanje lica i drugi.

Cilj The Machine projekta jeste da se ubrza obrada podataka, da se ona univerzalno primeni na različite tipove podataka, da se troši manje energije i da troškovi budu manji. Kada se priča o smanjenju troškova misli se na desetostruko niže troškove poslovanja i Big Data analitike.

Pogledajte video koji će vam bliže objasniti univerzalnu memoriju - memoristore kombinovane od memorije i prostora za skladištenje - i kombinaciju i rad elektrona, fotona, jona u okviru The Machine projekta, kao i način zaštite i razvoj softvera.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

HP Labs. The Machine.
Izvor: HPE Discover.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi