Budućnost Srbije je ICT razvoj! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budućnost Srbije je ICT razvoj!

Telekomunikacije i informaciono društvo trebalo bi da budu pokretač ekonomskog razvoja naše zemlje u budućem periodu, izjavio je generalni direktor Telekoma Srbija, Predrag Ćulibrk.

  Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Na prvoj investicionoj konferenciji Beogradski investicioni dani najveći inostrani i domaći investitori razmatrali su mogućnosti novih ulaganja u zemlju, kao i o tome šta bi trebalo uraditi da se poveća obim i broj investicija.

Govoreći o unapređenju situacije za domaće i strane investitore u Srbiji, o načinima na koji bi trebalo ulagati u razvoj zemlje i poboljšanje društva, generalni direktor jedne od najvećih srpskih firmi, Telekoma Srbija, rekao je sledeće:

"Kada govorimo o globalnom okruženju moramo biti jako dobri posmatrači i izvući zaključke. Pre 25 godina smo bili lideri u oblasti elektronske industrije, ali danas to nismo. Oko razloga za tako nešto još uvek se ne slažemo, ali vidimo da su i drugi imali slične probleme. Danas su nestali svetski lideri u oblasti telekomunikacija, poput Nortel-a iz Kanade, američki Lucent, Motorola, Alcatel se utapa u Nokia Networks, Siemens je na vreme izašao iz ove oblasti, a pojavili su se novi svetski lideri, kakav je Huawei ili ZTE, koji su se brzo priključili igri, koju sad već i vode“, i dodao: "Mi i danas čuvamo kompanije koje su praktično odavno nestale i vrlo emotivno ulazimo u diskusiju o našim nekadašnjim gigantima. Promena kursa prema tim kompanijama ne znači odustajanje od ljudi koji su u njima radili, to znači promenu tačke gledišta, obrazovanja, širenje vidika. Trebalo bi da podstičemo i podižemo kvalitet obrazovanja, a i sporo se menjamo u odnosu na globalna promene“.

O načinu na koji vlada Srbije pristupa ICT tržištu i njegovom razvoju Ćulibrk je rekao: "Poslednjih nekoliko poteza vlade ulivaju poverenje, država svojim regulatornim i zakonodavnim okvirom ima mogućnost da kreira klimu koja vodi ka ekonomskom poboljšanju. Trebalo bi da stavimo fokus na informatizaciju društva u svakom pogledu. Od 159 zemalja iz celog sveta, rangiranih po merljivim ICT parametrima razvijenosti Srbija je na odličnom 50. mestu i u tom sektoru treba napraviti investicije i podsticati razvoj digitalne i informacione infrastrukture. Danas smo kao država spremni da na kvalitetan i moderan način razvijamo informaciono društvo“.

Srbiji je potrebno da postane prijatnije i bolje startup okruženje i stvori ICT društvo, smatra Ćulibrk: „ICT industrija u Srbiji poslednjih godina raste za oko 10 odsto godišnje. Za razvoj startup kompanija nisu potrebne velike investicije, potrebno je promeniti neke od zakona, omogućiti mladima da rade u novim, poboljšanim uslovima i ostanu u ovoj zemlji. Treba ići u pravcu daljeg razvoja elektronske vlade, zdravstva i zakondoavstva, koji smanjuju troškove, a povećavaju produktivnost, brzinu rada i kreiraju nova radna mesta. Telekom Srbija u svojoj misiji ima i razvoj lokalne zajednice i u tom pogledu smo verovatno u vrhu od svih kompanija. Tokom 2013. godine započeli smo projekat oblaci.rs, koji su ne samo potreba naše industrije, nego čitave zajednice, posebno poslovne. Platforma je zasnovana na najmodernijoj tehnologiji, koja će do kraja godine biti i servis u oblaku. Ovo se posebno odnosi na startup kompanije, kojima će se olakšati da brzo izađu na tržište i pojačaju svoj „core“ biznis bez potrebe za velikim ulaganjem u informacionu i telekomunikacionu infrastrukturu“.

Ćulibrk je zaključio sa: "Verujemo da, prema koracima koje vlada pravi, idemo ka snažnijem i boljem ICT razvoju, što će doprineti unapređenju društva i države".

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi