Probali smo hranu iz 3D štampača! Evo utisaka! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Probali smo hranu iz 3D štampača! Evo utisaka!

Hrana koju ćete proizvoditi kod kuće možda će za nekoliko godina izgledati i imati ukus baš ovakav!

 Izvor: MONDO portal.

Možda vam je poznato da 3D štampači štampaju delove za mašine, različite oblike koji se koriste kako u industriji, tako i za dekoraciju prostora ili igračke, videli smo i 3D gips za prelome ruke i noge, čuli za devojčicu kojoj je ugrađena 3D lobanja, dok smo o 3D hrani manje pričali, a onda smo je na Show Stoppers događaju u okviru IFA 2015 sajma u Berlinu konačno i probali!

KAKVOG je ukusa 3D hrana?!

Ukus je "normalan", ako se tako može reći. Jeli smo kolačiće sa čokoladom i vanilom i da nismo znali da su izvađeni iz 3D štampača verovatno i ne bismo primetili razliku. Ipak, kad znate odakle je ova hrana - nije vam svejedno! Da li je zdrava, šta će se desiti ako je pojedem, je li kao plastika i slična pitanja nameću se sama po sebi. Ipak, kad jede hostesa, valjda smemo i mi! I stvarno, i pored toga što izgleda plastično, bezlično, ukus je uobičajen, čak bismo rekli "prirodan", mada malo više "zrnast". Struktura kolačića u obliku medvedića, a oblik se može izabrati proizvoljno, po želji, je mnogo gušća od kolačića od brašna koje jedemo svakodnevno, a tu i tamo se sretne veći vazdušni mehur, koji predstavlja grešku "u štampi", odnosno momenat kad je mašina pogrešila u doziranju ili mešanju.

Kompanija XYZ Printing iz Holandije nam je omogućila sve ovo i opisala nam proces proizvodnje hrane u 3D štampaču, koji su sa Windows 10 dolaskom odjednom postali popularniji i manje kaštaju. Naime, Windows 10 ima ugrađenu podršku za 3D štampanje, što je omogućilo da se ne kupuje nikakav dodatan softver niti plaća instalacija štampača, koji su do sada bili neizbežni. Potrebno je samo povezati štampač i već postojeći softver i drajveri u Windows 10 OS-u će prepoznati uređaj i omogućiti mu rad.

Hrana se pravi od tankih beskonačnih niti, ne debljih od tri, četiri milimetra, koje se "ispaljuju" iz glave štampača i slažu jedna na drugu, zbog čega štampanje kolačića veličine 5 x 5 x 5 centimetara traje i 20-ak minuta, u zavisnosti od složenosti slike. Smeša se stavlja u poseban odeljak, u stanju praha ili kalupa, koji se kupuju posebno, a na raspolaganju su uglavnom ukusi vanile, čokolade i voćni. Mešanjem pre štampanja i topljenjem na visokim temperaturama smeša se sprema za štampanje, koje se vrši mobilnom glavom po dve ose - gore, dole i levo, desno. Postojeća tehnologija štampanja će vremenom biti usavršena kako bi glava za štampanje bila brža i imala mogućnost štampanja sa više ukusa ili boja odjednom.

Da biste pomešali dva ukusa danas morate da ispraznite pređašnji i stavite novi, pa opet da uradite isto, ako želite da vratite prvi ukus. Tako je i sa bojama, zbog čega su postojeći 3D predmeti uglavnom jenobojni ili sa tek nekoliko boja i bez previše detalja. Prema rečima kompanije XYZ Printing iz Holandije to bi uskoro moglo da se promeni, ali će neminovno povećati cenu štampača, koja u ovom trenutku za osnovni model iznosi 1.799 evra za krajnjeg kupca i na njegovu isporuku se čeka i do nekoliko meseci. U ponudi su štampači različite boje i oblika, o najobičniji 3D štampač koji nije namenjen štampanju hrane košta sad većskromnih (za ovu tehnologiju) 399 evra.

Odštampana hrana koja se jede je možda nešto nezamislivo za mnoge od nas, ali je ona - tu! Štand ove kompanije je "zatrpan" ljudima koji žele da vide kako se štampa hrana i probaju je. Samo još da nađu način da hrana stoji duže sveža, jer se nakon nekoliko sati stvrdnjava.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu. Ne zaboravite da pratite ostale priče sa IFA sajma iz Berlina na MobIT-u i na svim društvenim mrežama putem oznake #MobITIFA15.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi