Van kategorije

TESTIRALI SMO ASUS VIVOBOOK PRO 15 OLED: Ekran od kojeg vam zastane dah

Autor Marko Nešović

ASUS svoju Vivobook seriju naziva laptopovima za kuću, i to je sasvim adekvatan opis za njih. Uz to, laptopovima Vivobook serije nije strano da dolaze sa kućištima raznih boja. Ipak Vivobook serija se deli na čak 6 potkategorija: Pro, S, Flip, Go, Slate i samo Vivobook.

Izvor: Stefan Stojanović

Vivobook je klasičan laptop upečatljivog dizajna, sa ekranima dijagonale u rasponu od 14 do 17 inča i performansama za sve zadatke koji vam mogu pasti na pamet. Flip ima ekran koji se rotira za 360 stepeni, Slate je 2 u 1 tablet, Go je mala i kompaktna verzija koju nosite sa sobom gde god da krenete, S je oznaka za supertanko kućište, dok Pro modeli imaju nešto jači hardver od ostatka ponude.

OLED pre svega

Model Vivobook Pro 15 OLED vam mnogo toga govori iz svog naziva: Vivobook serija, Pro kategorija - jači hardver, 15-inčna dijagonala i OLED ekran. Od svega ovoga verujemo da vam je OLED privukao najveću pažnju, i to sa dobrim razlogom.

Možda će vas zanimati

Koliko god da je kategorija OLED ekrana popularna na telefonima više klase, kod laptopova i televizora, OLED je rezervisan samo za premijum modele sa visokom cenom. Ili je bar tako bilo. I upravo OLED ekran je ono što vam prvo upadne u oči. Ruku na srce, upao bi vam i IPS ekran u oči, jer je to najveća površina laptopa, ali jasno vam je šta smo hteli da kažemo.

Izvor: Stefan Stojanović

Osnovna prednost OLED ekrana je tehnologija panela, sa 1920 piksela po horizontali i 1080 individualno osvetljenih piksela po vertikali. Na ekranu dijagonale 15 inča fullHD rezolucija nije ništa novo i neviđeno, ali slika koju omogućava OLED ekran je vanserijska.

Po čemu se OLED ekrani razlikuju?

OLED ekrani su poznati po tome da imaju izuzetno visok kontrast i najboljem prikazu crne boje od bilo kog tipa ekrana. Ovo se postiže fizičkim gašenjem piksela, što drugi ekrani ne mogu, jer pikseli moraju da budu osvetljeni u nekoj meri. Pored toga, boje na OLED ekranima deluju življe i atraktivnije, što je ukratko i utisak koji stičete kada koristite ovaj ekran.

Panel pokriva 100% DCI-P3 raspona boja ima Vesa HDR True Black 600 sertifikat i Pantone validaciju, sa smanjenim nivoom plavog svetla. Svetlina je na visokom nivou, pa će se ekran uspešno suprotstavljati odsjaju kada je izvor svetla iza vaših leđa. Treba imati na umu da zbog osvetljenja na nivou piksela, a ne preko lampi iza ekrana kao kod LCD ekrana, OLED ekrani imaju veću percepciju svetline. Ovo znači da u dnevnoj sobi OLED sa svetlinom manjom od 200 nita omogućava istu sliku kao LCD ekran sa svetlinom od 400 nita.

Samsung AMOLED panel koji je ugrađen u Vivobook Pro 15 OLED je veoma brz i ima odziv od 0,2 ms, što znači da je savršen za igre, pa je prava šteta što se oslanja samo na integrisanu Vega 8 grafiku unutar CPU-a.

Tehnologije koje brinu o zdravlju vašeg ekrana

Napomenućemo i da ASUS implementira nekoliko tehnologija u okviru MyASUS aplikacije koje služe za brigu o OLED ekranu. Pixel refresh pokreće poseban čuvar ekrana posle 30 minuta neaktivnosti koji optimizuje kvalitet prikaza i "osvežava" piksele, šta god to značilo. Pixel shift pomera sliku za po piksel u određenom smeru, kako statične slike ne bi urezale sliku na ekran.

MyASUS OLED Care aplikacija
Izvor: MyASUS

Drugačiji po svaku cenu

Kada govorimo o dizajnu, Vivobook je poznat po detaljima koji ga izdvajaju od klasičnih poslovnih monolitnih mašina. Aluminijumsko kućište ekrana ima značkicu na levoj strani sa "ASUS Vivobook" natpisom i šarom koja podseća na zaštitnu traku kojom se nešto ograđuje ili označavaju radovi. Uz samu ivicu ekrana se nalazi plastična trakica koja služi za bolji prijem bežičnih veza, pošto aluminijum nije poznat kao materijal koji se dobro slaže sa bežičnim talasima. Suptilan detalj, ali dovoljan da razbije dizajnersku monotoniju.

Donji deo kućišta je od plastike, kako okvir oko tastature, tako i deo ispod nje, što je sasvim logično kada želite da ponudite što bolji hardver po što pristupačnijoj ceni. Kako je ekran standardne dijagonale 15,6 inča i 16:9 odnosa stranica, kućište je dovoljno široko da ugosti punu tastaturu sa nešto zbijenijim numeričkim delom i pomalo prostora sa leve i desne strane.

Okviri ekrana su korektni, taman toliko uski da vam ne smetaju, ali dovoljno veliki da se njima ne hvalite među prijateljima. Napomenućemo i da 720p kamera ima fizički poklopac za garanciju privatnosti, ali i lampicu koja signalizira aktivnost kamere. Levo i desno su dva mikrofona za konferencijske razgovore.

Mesto i za numerički deo 

Tastatura je veoma slična onoj sa Expertbook B1500 modela, ali sa nešto zbijenijim tasterima zbog numeričkog dela. Manji je prvi red funkcijskih tastera i kursorskih tastera, za koje bi bolje bilo da su spušteni, kako biste ih lakše napipali. Hod je dobar, 1,35 mm, sa dobrim povratnim osećajem, a Enter taster u donjem delu ima onu šaru sa poklopca, pa pomalo izgleda na režisersku klapu. Opet, simpatično, ali moglo je i bez toga.

Iako je napravljena iz jednog tela, nemaju svi tasteri isti osećaj i zvuk pri kucanju. Dok je središnji deo čvrst i uniforman po pitanju hoda i zvuka, levi deo tastature, počev od "WSY" reda deluje kao da ima praznog prostora ispod sebe, pa se kuckanje po ovim tasterima i levom delu razmaka posebno čuje.

Pozadinsko osvetljenje ima tri nivoa i, pored oznaka na tasterima blago isijava i oko njih što smatramo praktičnim. Pomenućemo i da je Power taster smešten u desnom uglu, ali je nešto niži i tvrđi, nema osvetljenje, ali ima integrisani senzor otiska prsta koji jako lepo radi. On omogućava biometrijsku prijavu, pošto 720p kamera ne ispunjava Windows Hello zahteve.

Možda će vas zanimati

Tačped je klikped tipa, što znači da možete koristiti celu površinu za levi ili desni klik, koji su integrisani. Sviđa nam se što je ASUS iskoristio raspoloživi prostor i povećao površinu tačpeda tako da je zadovoljstvo raditi sa njim. Precizan je, udoban i podržava gestove do četiri prsta istovremeno.

Vivobook Pro 14/15 OLED
Izvor: YouTube/ASUS

Tačped je malo tamniji od kućišta oko tastature, a napomenućemo i urezani “sound by harman/kardon” logo ispod donjeg desnog ugla tastature.

Čitač mikro SD kartica - velika misterija modernih laptopova

Portovi su čudno raspoređeni: samo dva USB 2.0 sa leve strane, a jedan USB C 3.2 Gen 1 i jedan USB A iste specifikacije, zajedno sa HDMI 1.4, čitačem mikro SC kartica i kombinovanim 3,5 mm džekom. Napomenućemo i da smatramo da je čitač micro SD kartica potpuni promašaj iz nekoliko razloga. Oni kojima treba prenos podataka sa kartica direktno na računar koriste digitalne aparate ili kamere koji se oslanjaju na SD kartice pune veličine. Telefoni sada uglavnom zahtevaju iglu za vađenje microSD kartice iz kućišta, ukoliko ih uopšte imaju, s obzirom da su svi proizvođači krenuli Apple putem, bez slotova za proširenje memorije – ako vam zafali prostora, vi kupite novi telefon.

Konektori
Izvor: Stefan Stojanović

AMD Ryzen 7 5800H i 16 GB RAM-a

Sa hardverske strane model koji smo mi dobili na test se oslanja na AMD Ryzen 7 5800H procesor sa 8 fizičkih i 16 logičkih jezgara, sa deklarisanom potrošnjom od 35 do 54 W. Radni takt varira u rasponu od 3,2 do 4,4 GHz, u zavisnosti od posla i opterećenja, a mi tokom testiranja nismo primetili bilo kakve probleme. Na raspolaganju vam je i 16 GB integrisane memorije bez slota za proširenje, a za grafiku se brine pomenuta Radeon RX Vega 8 grafika sa 512 MB svoje memorije.

CPU-Z
Izvor: CPU-Z/Screenshot

Ako se pitate šta to znači za igre, World of Tanks će vam bez problema raditi pri nešto slabijim grafičkim podešavanjima, kao i hardverski manje zahtevne igre.

World of Tanks
Izvor: World of Tanks

Brzo skladište

Kada je skladištenje podataka u pitanju, naš model nije neki šampion i ima jedan M.2 NVMe SSD kapaciteta 512 GB. U pitanju je 2280 slot, pa lako možete ubaciti veći drajv ukoliko vam zafali prostora. Performanse diska su prilično dobre, što se i očekuje od SSD-a ovog tipa.

Napomenućemo i da je sistem hlađenja izveden sa dva odvojena ventilatora sa debelim toplotnim cevima. Vazduh se uvlači preko otvora sa donje strane laptopa, a izbacuje na pregibu između ekrana i kućišta, delimično nazad, delimično na gore. Ovo naglašavamo jer je ovakav sistem nezgodan za korisnike koji vole da rade sedeći ili u krevetu, jer se tako blokiraju delovi za uvlačenje vazduha.

CrystalDiskMark performanse
Izvor: CrystalDiskMark

Efikasno hlađenje

Ovakav sistem je vrlo efikasan, posebno kada je laptop na ravnoj površini, jer gumene stope lepo odižu donji deo od površine. Jedan veliki gumeni odbojnik je stavljen celom širinom laptopa pri samom kraju, dok su druge dve manje i smeštene u uglovima bliže prednjoj strani. Zagrevanje je najveće pri sredini tastature, bliže gornja dva reda, dok je donji deo zbog cirkulacije vazduha veći deo vremena hladan.

Tokom opterećenja (čitaj: igranja) ventilatori su umeli lepo da se zavrte i čuju, ali ne u meri da to bude neprijatno ili da vam zatrebaju slušalice. U Performance režimu temperatura procesora može ići do 90 stepeni, sa ventilatorima koji se vrte iz sve snage, u želji da omoguće nižu temperaturu i viši radni takt. Preporučujemo vam da se držite ovog režima tokom igranja i zahtevnih aplikacija, jer Standard režim obara takt procesora zato što ventilatori ne rade punom parom, pa je i snaga procesora nešto niža.

Sa druge strane, tokom svakodnevnog rada, ventilatori se skoro nisu ni aktivirali, omogućavajući praktično bešuman rad.

Sa donje strane laptopa smeštena su i dva zvučnika, koji su možda i najslabiji deo ovog laptopa. Iako je Vivobook namenjen kućnoj upotrebi, čija je multimedija bitna stavka, zvučnici su osrednji, u najboljem slučaju. Fali im snage, kvaliteta i niskih tonova, pa ćete za uživanje u filmovima i serijama morate da stavite slušalice.

Izvor: Stefan Stojanović

Moderne konekcije

Za povezivanje bežičnim putem brine se MediaTek modul koji omogućava Wi-Fi 6 i Bluetooth 5 veze za brzu internet konekciju i razne periferije poput miša i eksternih zvučnika.

Brzi punjač, osrednja baterija i USB C koji ne može da puni

ASUS VivoBook Pro 15 OLED M3500QA dolazi sa baterijom od 63 Wh sa tri ćelije i brzim 90 W punjačem. U kombinovanom režimu, sa svetlinom ekrana na oko 50%, možete da računate na blizu 4 i po sata autonomije, dok se na minimalno vidljivoj svetlini i avionskom režimu može obezbediti skoro 10 sati upotrebe: filmovi, office rad i manje zahtevni poslovi.

Dodaćemo da, za razliku od sličnih modela Vivobook Pro 15 ne podržava punjenje preko USB C porta, nego samo preko za to namenjenog konektora, niti USB C može da puni druge uređaje, što se ne viđa često.

Model sa identičnom konfiguracijom kao naš u Srbiji košta malo preko 120.000 dinara, odnosno oko 1040 evra, što ga stavlja u koš sa pristupačnim modelima opremljenim OLED ekranom.

Balans

ASUS VivoBook Pro 15 OLED spada u red lepo izbalansiranih laptopova, nudeći korisnicima nešto što nemaju prilike da vide svaki dan – OLED ekran, jak Ryzen procesor, stelarne SSD performanse i delimično aluminijumsko kućište.

Bez mnogo sumnje, OLED ekran je našao svoj put do oznake modela, pa je jasno da je u pitanju najbitnija stavka ovog laptopa. I zaista, kada se malo naviknete na OLED ekran, a onda se vratite za neki IPS ili slabiji LCD, postane vam jasno koliko je OLED bolji u nekim sferama.

Izvor: Stefan Stojanović

120.000 dinara

Cena od 120.000 dinara jeste postavljena visoko, ali je ona posledica jake hardverske osnove i OLED ekrana. Treba imati na umu da su all-round laptopovi bez grafika obično bazirani na mnogo slabijim procesorima, jer jak procesor bez jake grafike nije nešto što većina korisnika traži.

Sa druge strane, lep dizajn u kombinaciji sa brutalnim ekranom i performansama sa kojima sve prosto leti imaju svoju cenu, čak i za one koji nisu gejmeri. ASUS VivoBook Pro 15 OLED će vam pružiti izuzetan prikaz svega što radite na njemu, ali i udobnost da svoje poslove završavate bez imalo čekanja, štucanja i kočenja. Tu i tamo moći ćete da odigrate po koju partiju manje zahtevnih igara, ali ne očekujte mnogo. Za igre postoji sličan model sa RTX 3050 diskretnom grafikom, ali to je priča za neki drugi put.

Da su zvučnici za klasu bolji, mirna srca bismo vam preporučili ASUS VivoBook Pro 15 OLED M3500QA kao odličnu multimedijalnu/kućnu mašinu namenjenu bukvalno svim poslovima koje možete da zamislite. Neke će obavljati brže, neke sporije, ali će ih sve završiti sa stilom, što i jeste poenta ovih modela koji iskaču van proseka, zar ne?

ASUS Vivobook Pro 15 OLED M3500QA prednosti

  • Odlični OLED ekran
  • Aluminijumski poklopac ekrana
  • Solidan broj konekcija
  • Jaka hardverska osnova sa dobrim hlađenjem
  • Vrlo brz rad
  • Senzor otiska prsta
  • Osvetljena tastatura sa numeričkim delom
  • Veliki klikped
  • Brzi punjač

ASUS Vivobook Pro 15 OLED M3500QA nedostaci

  • Slabi zvučnici
  • Osrednja autonomija baterije
  • “Zveketavi” zvuk tastature u levom delu
  • 720p kamera
  • Nema slot za SSD/RAM
  • Cena

ASUS Vivobook Pro 15 OLED M3500QA specifikacije

  • 15,6'' 1920x1080 pix, AMOLED, glare, 400 cd/m2, 1 ms, 60 Hz
  • Aluminijum+plastika kućište
  • AMD Ryzen 7 Mobile 5800H 3,2 - 4,4 GHz, 8C/16T, 35-54 W
  • 16 GB DDR4 3200 MHz
  • AMD Radeon RX Vega 8 512 MB
  • SK Hynix 512 GB M NVMe
  • 1x USB 3.2 Gen 1 tip A, 1x USB 3.2 Gen 1 tip C, 2x USB 2.0 tip A, 1x HDMI 1.4, 1x 3,5 mm kombinovani zvuk, čitač micro SD kartica
  • MediaTek MT7921 802.11ax (Wi-Fi 6) + Bluetooth 5.0
  • Chiclet sa pozadinskim osvetljenjem (3 jačine), 1,35 mm hod tastera
  • 720p kamera, sa fizičkim zatvaračem
  • Senzor otiska prsta
  • 63 Wh, 3S1P, 3 ćelije Li-ion + 90 W punjač
  • 360 x 235 x 19,9 mm, 1,65 kg
  • Windows 10 Pro
  • Cena 120.400 dinara

 Više detalja o laptopu i različitim konfiguracijama dostuponim na nažem tržištu možete videti na zvaničnoj ASUS stranici.

Tagovi