Android 5 protiv iOS 8: Koji je bolji? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Android 5 protiv iOS 8: Koji je bolji?

Pogledajmo bliže koje su to sličnosti i razlike među Apple i Google operativnim sistemima.

  Izvor: ASUS.

Android ili iPhone, odnosno Android ili iOS je poređenje koje ćete najčešće čuti i pročitati na forumima i internet lokacijama koje se bave mobilnim teleonima. I dok pristalice i jednog i drugog operativnog sistema imaju svoje argumente da izaberete baš njihovu omiljenu platformu, uz neizbežne izlive emocija, besa i "hejta" prema onoj drugoj platformi, The Next Web ima bolji pristup - pogledajmo kako rade, šta je zajedničko i drugačije za oba sistema.

Kako obe platforme "pogone" pametne telefone, pametne satove, gedžete, TV uređaje, a uskoro i automobile (u neku ruku) izbor mobilne platorme je vrlo važan korak. Pogledajmo zato šta nude i jedna i druga ukratko.

VideoAndroid Lolipop

Dizajn interfejsa

Apple je tokom 2013. godine, zajedno sa iOS 7 iteracijom sistema doneo tzv flet dizajn, koji ima minimalistički pristup, očišćen je od svega suvišnog i umesto dugmeta "Back" koristi se pokret prevlačenjem ulevo (swipe). Apple uspešno primorava programere da svoje aplikacije prilagode, odnosno naprave iznova kao "flat" dizajnirane aplikacije, mada Google ne sluša i tera svoju priču sa "Material design" i u AppStore aplikacijama.

S druge strane Google je sa Androidom Lollipop 5.0 dizajn u potpunosti promenio i, baš kao i Apple, učinio da izgleda "pljosnatije". Aplikacije iz Google fabrike dobile su novi dizajn, više slojeva, animacije su drugačije i sve je jednostavnije, čistije i lepršavije. Iako Google dobro redizajnira svoje aplikacije drugi proizvođači aplikacija to ne čine, makar ne u meri u kojoj je to kod Appla izraženo, pa iOS ostaje unifikovaniji i jasniji za korisnike. Ipak, što se Androida tiče, to će se verovatno promeniti kako Lollipop podrška bude rasla i veći broj uređaja bude koristio nove aplikacije.

Multitasking

Prilaz Multitasking opciji je jedna od najvećih razlika ova dva sistema. Google multitasking prikazuje kao kartice koje se preklapaju (prebacuju) jedna preko druge i listanjem kartica dolazi se do željene aplikacije. Aplikacije se lako primećuju, jer su odvojene bojama, a zaglavlje svake kartice prikazuje ime i logo aplikacije. Prelaz prstom preko kartica brzo ih promeša, pa se čak i do najudaljenije lako stiže. Nedostatak ovog sistema jeste to što ne prikazuje sadržaj ekrana u aplikaciji, što bi bilo zgodno kad zatreba ponovo videti neki podatak, broj ili rečenicu, recimo.

Što se iOS 8 sistema tiče, dvostrukim pritiskom na kružni taster dbija se Multitasking meni u kojem su otvorene aplikacije poređane jedna pored druge (sleva nadesno). Prikazan je ceo ekran, sa velikom ikonicom aplikacije ispod erana, a sadržaji na njima su donekle čitljivi. Na vrhu su i u krugovima najčešće korišćeni kontakti, kojima odmah odatle možete slati poruke ili ih pozvati. Aplikacije se gase prevlačenjem nagore, a veliki broj aplikacija zahteva duže skrolovanje kroz displeje. I pored ovoga čini se da je Apple pristup jednostavniji i pregledniji i svakako sa više opcija koje nudi u Multitaskingu.

Vidžeti i notifikacije

Android je dugo bio bez premca u ovoj kategoriji, a prvi je imao i meni sa obaveštenjima koji se izvlači nadole s gornje ivice, prevlačenjem prsta. Da bi se dodao vidžet mora se malo dublje kopati po meniju sa vidžetima, koji raspoređuje vidžete i tek odatle ih je moguće dodati na početni ili zaključan ekran. Ipak, Google, odnosno Android vidžete je vrlo lako isprogramirati po potrebi korisnika, ali su Google vidžeti, recimo GMail ili Drive daleko ispred svih drugih i imaju mnogo više opcija za podešavanje i personalizaciju. Što se obaveštenja tiče Android je bez premca, jer programeri imaju mnogo više opcija za podešavanje i rad.

Vidžeti su konačno dostupni i sa poslednjom velikom iOS nadogradnjom i nude sposobne Dropbox ili Evernote dodatke, recimo. Sportski i Vesti vidžeti sa "Danas" ekrana koji se izvlači odozgo traže nekoliko trenutaka za učitavanje i ne vide se odmah. Notifikacije su, takođe, iza Androidovih mogućnosti, jer ne omogućavaju isključivanje pojedinačnih obaveštenja, a najpametnije što znaju iOS obaveštenja jeste automatski odgovor za neke aplikacije, recimo iMessage. Na ova dva polja Apple definitivno ima još dosta da radi.

Funkcija deljenja (Share)

Još jedno polje na kojem je Apple uhvatio priključak sa Googlom. U iOS 8 sistemu aplikacije imaju meni u kojem im je omogućeno da interaguju jedna s drugom. Recimo iz Safari pregledača možete direktno podeliti link u Pocket ili Evernote aplikaciju, a pre ove verzije OS-a morali ste da kopirate link, otvorite Pocket ili Evernote i "nalepite" link u njih. I dok je ovo sve stari trik s Androidom, Google bi mogao da pokupi najbolji trik od Appla - da dozvoli korisnicima da sami urede meni za deljenje kako se njima dopada i po intenzitetu kojim koriste aplikacije za deljenje.

Kamera: Interfejs, mogućnosti i razlike

iPhone ostaje "kralj" jednostavnosti, brzine i kvaliteta kamere kada se radi o korisničkom iskustvu i zadovoljstvu korisnika. iOS omogućava brzo aktiviranje kamere, slikanje i snimanje videa na najprostiji mogući način (hardver kamere je dobar u svakom iPhonu, pa nekih posebnih podešavanja pre fotkanja ili snimanja nema). Opcije koje su nedostajale vremenom su dodate, recimo panorama i usporeni snimak, a Apple zahteva da se kao kamera aplikacija koristi isključivo njihova aplikacija, dok se za doradu može koristiti "mali milion" aplikacija dostupnih u AppStoru.

Android, iako ima uprošćen interfejs kamere u odnosu na ranije generacije, nema dovoljno moćne predstavnike po pitanju kvaliteta kamere. Recimo Nexus 6, HTC One M8 ili One M9 su vrhunski telefoni koji su podbacili u domenu digitalne fotografije, pa se Android korisnik uglavnom okreće Sony ili Samsung proizvođaču kada je kvalitet kamere u pitanju. Play Store, takođe, ne pati od manjka aplikacija za obradu ili fotkanje na Androidu.

Nadogradnja softvera

To je mesto na kojem svi Android trikovi padaju u vodu. Apple već sad ima preko 80 odsto korisnika na iOS 8 platformi, dok Google ima tek manje od pet odsto Lollipip korisnika. Fragmentacija je ono što sprečava Google da brže i bolje nadograđuje Android na sve uređaje i uvek postoji čekanje na novi softver.

Sa Apple sistemom čekanja nema i svi uređaji gotovo odmah nakon premijere OS-a, ako njihovi vlasnici tako žele, mogu biti nadograđeni. Google je s druge strane, da bi ubrzao proces nadogranje sve Google aplikacije izdvojio u Play Store i nema potrebe za čekanjem da se nadogradi na novi sistem da bi se koristile nove opcije tih Google aplikacija, ali to i dalje ne rešava problem fragmentacije, jer čak i te aplikacije neretko zahtevaju poslednju verziju Android OS-a da bi radile.

Sigurnost sistema i aplikacija

Apple je pobednik, jer kontroliše čitav ekosistem, nadzire sve što se postavlja u prodavnicu i pre nego što sadržaj stigne do prodavnice, a tu je i veći broj sigurnosnih opcija, koje uključuju i skeniranje otiska prsta. Android brzo stiže Apple i kako su se skeneri otiska prsta već pojavili i na Androidu, stiglo je i skeniranje aplikacija na sigurnosne propuste pre njihovog objavljivanja u Play Store. Takođe, Google radi na velikom broju novih sigurnosnih opcija, uključujući skeniranje lica, mrežnjače oka i drugim.

Google je generalno manje siguran sistem i ima više malver aplikacija, ali ako se držite Play Store prodavnice i redovno ažurirate sistem onda ste sigurni. Ipak, ako skidate sumnjive ili makar neproverene .APK fajlove i često menjate ROM-ove, onda ste prepušteni sami sebi.

VideoApple Perspektiva

Zaključak

Ako se mora zaključiti pobednik, onda je to Apple i njegov iOS 8. Nekoliko je razloga zato, a izdvojićemo stabilnost rada, kontrolu sadržaja, unifikovan sistem za sve smartfone i tablete, brzu isoruku nadogradnji, kao i bolju interakciju sa srodnim Apple uređajima. Ovo, naravno ne mora nužno da znači da je Android loš. Naprotiv, i dalje mislimo da će svako odabrati baš onaj OS koji mu odgovara, ma šta ovde videli i pročitali.

Šta vi kažete na sve ovo?

Čekamo vas i na Facebooku, Twitteru i instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi