Dron skoro džabaleska! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dron skoro džabaleska!

Maleni leteći dron, idealan za igru u zatvorenom prostoru, ponudiće mnogo zabave i moderne tehnologije za ne tako veliku sumu novca.

 Izvor: Promo.

Ne! Ovo nije priča o ONOM dronu... Ovo je priča o dronu koji će vas zabaviti i nasmejati.

Kompanija koja vam je poznata prvenstveno po Bluetooth uređajima za automobile, u svetu je poznata i po drugačijim uređajima. Njihova paleta proizvoda broji različite vrste igračaka odnosno gedžeta, u koje spadaju i leteći dronovi, vozila i uređaji koji predstavljaju kombinacije vozila sa nekim funkcijama robota. Zajednička karakteristika za sve ove uređaje je to što se njima upravlja putem pametnog telefona sa iOS, Android ili Windows Mobile operativnim sistemima (podržani su, naravno, i tableti).

Šta je dron i kako radi

Nova vrsta letelice bez pilota, malih dimenzija i težine do 10 kilograma naziva se dron i u poslednje vreme sve češće ih vidimo čak i kod nas. Iako prvobitno razvijani u vojne svrhe i daleko većih dimenzija, dronovi se danas najviše koriste u eksperimentalne, istraživačke i zabavne svrhe i mnogo su manji. Opremljeni su kamerama, pomoću kojih se kreću u prostoru i "vide", prave snimke terena koje preleću, ali mogu da ponesu i neki teret. Više o dronovima pročitajte u tekstu.

Pred nama je Rolling Spider - maleni leteći dron mase ne veće od 55 grama, koji će kontrolisan putem vašeg smartfona, moći da izvodi najrazličitije akrobacije. Dodatni točkovi-štitnici koji se na njega mogu nakačiti, služe da dron ne udari i ošteti sebe ili nešto za šta bi mogao da zakači unutar vašeg doma, ali i kako bi mogao da izvodi trikove poput penjanja na zidove ili “hodanja” po plafonu.

Rolling Spider je manja i jeftinija verzija hit modela Parrot AR Drone, koji je predstavljen pre čak pet godina i koji i dalje predstavlja prilično atraktivnu i moćnu igračku. LED diode imaju više režima notifikacije, u zavisnosti da li je dron spreman ili ne za let, da li leti ili će mu se uskoro potrošiti baterija. Sam uređaj dolazi u više boja, poseduje nekoliko različitih setova nalepnica, kako biste mogli vaš model da personalizujete po želji.

Upravljanje se vrši putem aplikacije na pametnom uređaju, na kome je dostupno više režima upravljanja. Jedan od njih je klasičan virtuelni džojstik, drugi koristi akcelerometar samog pametnog telefona (što ume da bude interesantno ali svakako zavisi i od kvaliteta smartfona), a Parrot u ovom slučaju preporučuje iPhone zbog kvalitetnijeg operativnog sistema, višeg nivoa apdejta u akcelerometar API-ju i kvalitetnijih senzora u telefonu. Aplikacija će prepoznati i određene gestikulacije prstima kada će Rolling Spider izvoditi trikove: okretanje oko vertikalne ose, brzi okreti ili potezi ka različitim pravcima i tome slično. Wireless konekcija između telefona (tableta) i “letećeg pauka” je moguća do oko 20 metara unutar stana i do 30-35 metara na otvorenom. Ipak, trebalo bi napomenuti da je Rolling Spider namenjen za upotrebu unutar prostorija, pa ako baš želite da ga “vozite” napolju, gledajte da vetar nije brži od 2-3 metra u sekundi.

Trikove koje Rolling Spider može da izvede, osim pomenutog penjanja po zidu i uz različite površine unutar kuće, takođe su okretanje po svim osama i to pun krug (svaka od njih je poseban i vrlo zanimljv manevar), što mnogi skuplji dronovi ne mogu da izvedu. Ovaj maleni dron je bezbedan i za decu, jer je male mase, a softver za upravljanje ima i napredni režim (koji je takođe jednostavan), kao i automatske režime, koji dodatno pojednostavljuju upotrebu.

Bilo kakav udarac u neku prepreku će isključiti sve motore, što znači da će Rolling Spider pasti na pod, što ipak nije toliko strašno jer je uređaj prilično robustan za svoju masu od svega 55 grama. Sam uređaj ima kameru koja nije namenjena za snimanje, ali može da napravi fotografije. Ova kamera se koristi kako bi pomogao uređaju da održi kontrolu i ravnotežu, pa se upotrebljava u sprezi sa dodatnim senzorima koji su ugrađeni - žiroskop, akcelerometar i ultrazvučni i senzor pritiska. Svi senzori imaju poznatu ulogu; primera radi, senzor pritiska određuje promenu visine, ali nam nije jasno čemu služi ultra-sound senzor.

Mala masa znači i malu bateriju, a ona nudi svega osam minuta autonomije, što ne bi bilo toliko strašno da istoj nije neophodno čak 90 minuta da se ponovo napuni do kraja (putem USB mini porta). Kada se koriste zaštitni točkovi, autonomija se smanjuje na oko šest do sedam minuta.

GalerijaParrot Rolling Spider

S obzirom na njegovu prilično povoljnu cenu za jednu takvu igračku (oko 13.000 dinara), kao i svu tehnologiju koja se u njemu nalazi, možemo da preporučimo Parrotov Rolling Spider Mini Drone kao odličnu igračku za sve one koji vole da se igraju, bez obzira na to koliko godina imaju.

Ovaj maleni jeftini uređaj je svakako ulaznica u svet letećih kvad-koptera, pa je odlična da na njemu vežbate i shvatite da li je ovakav hobi uopšte za vas i da li će vas želja za ovako nečim proći ili ne. Isto tako je i odličan poklon za dobre đake, rođendane ili praznike.

Njegove prednosti su brojne akrobacije i umerena cena, a mane svakako autonomija i nemogućnost da kamera vidi kuda se dron kreće, kao i osetljivost na iole jači vetar - ako se ovo uopšte može uračunati kao mana, jer se nominalno radi o dronu namenjenom za let u zatvorenim prostorijama.

Ako želite modernu i zabavnu igračku, otiđite do najbližeg tržnog centra i obratite pažnju baš na Rolling Spider Mini Drone. Više o Rolling Spider dronu kao i njegovoj ceni na domaćem tržištu možete saznati na ovom linku, a nas pratite i na Facebooku!

Parrot Rolling Spider specifikacije:

Naziv

Parrot Rolling Spider dron

Težina i dimenzije

- 55 grama
- Rolling Spider prečnik: 140 mm
- Prečnik propelera: 55mm
- Dimenzije motora: 85 mm

Konekcija

Bluetooth

Baterija

Lithium-Polymer, zamenjiva

Autonomija baterije

Traje do 8 min (6 min sa točkovima), pun ciklus punjenja traje 90 min

Sadržaj pakovanja

- 1 Rolling Spider

- 1 baterija, 2 točka

- 1 set nalepnica

- 1 uputstvo

Podržane platforme

iOS, Android, Windows Phone 8.1

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi