Ovo je najbolji tablet? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je najbolji tablet?

U kompaniji Apple su sigurni da je ovo njihov najbolji tablet do sada. Evo naših urtisaka. Šta vi kažete?

  Izvor: Promo.

Stiv Džobs je Applov prvi tablet nazvao "magičnim i revolucionarnim". Iako se nesumnjivo radi o marketingu, neki od ovih epiteta, bar za kompaniju iz koje je potekao, mogu da se učine prilično tačnim.

iPad jeste učinio mnogo za kompaniju Apple, ali je učinio mnogo i za potrošačko tržište i promenio način na koji dolazimo do sadržaja, učimo, igramo se i poslujemo. Za neke, iPad predstavlja i alat u svakodnevnom radu, bilo u sopstvenoj režiji ili u okviru kompanije.

A samo pet godina je prošlo od kako se prvi iPad pojavio na tržištu...

I peta iPad generacija, toliko naprednija od prvenca, sada je pred nama. Prodaja iPad uređaja ne raste jednakom brzinom u poslednjih nekoliko meseci. Jasno je da je veliki broj korisnika još uvek zadovoljan prethodnim generacijama uređaja, a uz to Apple je poznat po tome da dugo nudi podršku i OS nadogradnje za sve svoje uređaje. Osim toga, veliki broj korisnika koji su neko vreme za proveru mejlova i surf internetom, kao i lagano igranje koristili iPad, sada su možda kupili iPhone 6 Plus koji za veliki broj ovih stvari jednako uspešno menja tablet.

iPhone će ubiti iPad?!

Apple je bio svestan svega navedenog kada je dizajnirao veliki iPhone 6, ali je bolje da njihov sopstveni uređaj kanibalizuje prodaju iPada nego da to učini veliki telefon neke druge kompanije. Uostalom, kako tehnologija napreduje i kako se menjaju navike i potrebe korisnika, tako i određene grupe proizvoda nastaju i nestaju sa tržišta.

Tableti svakako neće nestati sa tržišta, ali jedan deo njihove popularnosti su svakako "ukrali" veliki smartphone/iPhone uređaji. Ako se setimo i toga da je iPhone na sličan način proredio količinu prodatih iPod plejera, jasno je da se radi o evoluciji potrošačkog tržišta, a samim tim i ponude koju ona oblikuje. Uostalom, iPod je samo aplikacija na vašem iPhonu ili iPad tabletu, ali iPod će (bar u manjim izdanjima) još neko vreme biti u ponudi kompanije Apple.

Za tržište tableta se samo može uočiti manji porast prodaje, ali se i dalje radi o porastu, iz generacije u generaciju i ako se stručnjaci i analitičari ne varaju, ovaj trend će se nastaviti.

Malo novih i malo starih inovacija

Raspoloživi u zlatnoj, srebrnoj i sivoj boji, novi iPad Air 2 sada stiže sa Touch ID tehnologijom poznatom sa iPhone 5S i 6, pa korisnici mogu da otključaju svoj iPad dodirom prsta, ali i da kupuju kroz aplikacije na bezbedan, lak i brz način koristeći Apple Pay. Da, nismo ništa zaboravili da kažemo, jer iPad Air 2 nema NFC čip, pa kupovina u radnjama putem Apple Pay nije moguća. Uostalom, nekako i ne verujemo da bi ljudi nosili svoj iPad da bi sa njim vršili kupovine - iPhone, kao daleko ličniji uređaj, svakako vidimo u takvim scenarijima.

Kao i u slučaju iPhone 6 telefona, u ponudi su verzije sa tri različite memorijske konfiguracije, 16 GB, 64 GB i 128 GB, uz dve hardverske verzije, sa Wi-Fi ili Wi-Fi i 4G LTE povezivanjem.

Tanka linija razlike

Na prvi pogled, nije toliko lako videti razliku između iPad Air i iPad Air 2, osim ako ne gledate u zlatnu verziju, koja je nova. Njegovo kućište i dalje čini precizno izrađeno aluminijumsko telo, napravljeno od jednog komada legure. Robusnost i dugotrajnost, kao i sjajna završna obrada, garantovani su i kod nove i tanje verzije iPad tableta, koji je debeo svega 6.1 milimetar. Posebna ojačanja u unutrašnjosti i teško-ogrebiva površina, rezultat su patentiranog sistema anodizacije metala i samo da dodamo da se iPad Air 2 NE savija ;)

IPS LCD ekran iste Retina rezolucije (2.048 x 1.536 piksela) približava slike i sadržaj prstima korisnika, što po rečima kompanije „čini rad na iPad Air 2 ličnijim i intimnijim iskustvom“. Po prvi put kod iPad tableta, staklo ekrana, senzor za dodir i LCD matrica su optički slepljeni u jedan neodvojiv "sendvič" pa grafika, tekst i slike na ekranu izgledaju kao da su na samom staklu, a ne ispod njega. Kada sadržaj pomerate prstima, deluje kao da njih dodirujete direktno, što nije slučaj ni sa jednim drugim tabletom. Ovu suptilnu razliku, ipak, lako primećuje svako ko radi na iPad Air 2, iako možda ne ume odmah da objasni zbog čega sve deluje toliko posebno. U kompaniji navode da specijalno dizajnirani anti-reflektivni sloj smanjuje odsjaje za ne znamo tačno koliko odsto, ali je sigurno da je na otvorenom refleksija manja, što se može primetiti kada postavite novi i stariji tablet jedan pored drugog.

Proporcije uređaja, osim debljine, gotovo da su iste kod iPad Air i iPad Air 2 modela. Oblik, položaji konektora i priključaka, zvučnici, sve je slično. iPad Air 2, ipak, nema konektor za "tihi" mod koji je postojao od prve generacije i koji još uvek postoji na iPhone 6 telefonima. Ovaj priključak se koristio i za zaključavanje promene orijentacije (ako se tako podesi), ali uz dolazak iOS 8 i novih prečica za podešavanje svega i svačega, u Applu su odlučili da je lakše da se ove stvari podešavaju softverski.

Ipak drugačiji od svih

Tek kada ga uzmete u ruke, videćete koliko je Air 2 drugačiji i bolji od prethodnika. On je primetno tanji i za nekoliko desetina grama lakši. Najzanimljivije od svega je što novi A8X procesor, po prvim testovima, nije mnogo daleko od prethodne generacije Apple MacBook Air laptopa sa Core i5 procesorom. Po nekim univerzalnim testovima, kakav je popularni GeekBench, iPad Air 2 je za 12-15 odsto sporiji od "punokrvnog" ultrabooka, što nije loše.

Tradicionalno, ekran iPada je odličan, ali Apple je, ipak, poradio na tome da novi bude tanji i da troši manje struje, kao i da se manje greje. Upravo zato je novi Retina displej postao optički vezan za touch-senzor i LCD matricu, dok poslednja generacija LED dioda koje čine osvetljenje, postaju dosta tanje, uz nižu potrošnju. Nove LED diode su i nešto svetlije, pa je ekran za nijansu jači od prethodnih generacija, ali se razlika i ne vidi previše, s obzirom na to da premaz preko ekrana "krade" od ukupnog osvetljenja.

iPad Air 2 pokreće novi A8X procesor koji je Apple dizajnirao za 40 procenata brže CPU performanse i čak 2.5 puta brže grafičke performanse u odnosu na iPad Air. A8X je podvarijanta procesora koji se nalazi u iPhone 6 i 6 Plus, odnosno njegova dorađena verzija sa snažnijom grafikom, širom memorijskom magistralom i nešto višim radnim učestanostima (100 MHz). Pošto se radi o štedljivom, dvojezgarnom 64-bitnom procesoru, iPad Air 2 nominalno nudi istu autonomiju od 10 časova aktivnog rada, igranja ili surfovanja. iPad Air 2 takođe ima i M8 koprocesor zadužen za prikupljanje informacija iz akcelerometra, žiroskopa, kompasa i novog digitalnog barometra, koji meri nivo atmosferskog pritiska kako bi pružio uvid u relativnu promenu visine, ali je i ova tehnologija poznata iz iPhone 6 i 6 Plus uređaja.

I zaista, i u praksi, baterija izdržava puna tri dana upotrebe na Wi-Fi konekciji. Iako je moguće potrošiti je i za sedam do osam sati, ako se igrate, ne verujemo da će iko koristiti iPad na taj način u dužem periodu.

VideoOffice za iPad

Kamera?

Iako bismo se u tekstu o novom pametnom telefonu nešto ranije pozabavili kvalitetom nove kamere, ovde tu kateogiju ostavljamo za kraj. Apple tvrdi da korisnici vole da slikaju sa iPadom i to je možda negde u svetu i istina. Možda je istina i kod nas, među jako mladima, mada mi nismo puno puta videli da to neko radi, osim ako se ne nalazi u radnji pa isprobava kameru.

U svakom slučaju, kamera je i kod iPad Air 2 napredovala blizu nivoa koji nudi poslednja generacija iPhona. I dalje se ne radi o istom senzoru ili optici, koja je jednostavnija (ali bar ne viri iz okvira samog uređaja kao kod "šestice"), ali se može reći da je kvalitativno blizu onoga što nude pametni telefoni. Razlika je najuočljivija kada slikate u mraku, jer su slike nešto tamnije i zrnastije u odnosu na one koje pravi iPhone 6. Naravno, i dalje se radi o solidnim slikama, a senzor rezolucije osam megapiksela sa ima i BSI opciju (Back Side Illumination) i nešto je veće površine u odnosu na CMOS senzore kod prethodnih generacija. Iako je sam senzor na nivou onoga što nudi iPhone 5, sama aplikacija za slikanje ima opcije timelapse snimanja i opciju 120 fps "usporeni snimak" koje nudi iPhone 5S. Po našem mišljenju je mnogo bitnije to što je prednja kamera poboljšana, pa video chat izgleda jasnije (720p rezolucija) bilo da ste na FaceTime ili Skype konferencijama.

Mane?

Ipak, iPad iskustvo kao takvo još uvek može biti unapređeno, iako kritika nema veze direktno sa iPad Air 2 uređajem. Najčešća kritika je nedostatak podrške za više korisnika - bilo bi sjajno da, kada nekome date da se igra sa vašim iPadom ne morate da mu otključavate uređaj ili mu omogućite da pregleda vaše lične podatke. Ovi uređaji jesu dosta lični i bez obzira na odnose u porodici ili među prijateljima, veliki plus bi bila mogućnost da se doda barem „guest“ nalog kada nekome pozajmite uređaj da „samo nešto pogleda“. Osim toga, čak i u okviru jednog domaćinstva, zbog čega ne biste mogli da imate odvojene naloge u okviru kojih svako ima svoje šifre, e-mail naloge i ostale detalje (napredovanja i pozicije u igrama i sl.).

Možete ubaciti više otiska prsta u Touch ID, ali ne i više korisnika, što je razumljivo za iPhone, ali ne i za iPad. A deliti je lepo, zar ne? Ovo bi bila zaista jedina zamerka koju upućujemo jednom konceptu o kome bi Apple trebalo da razmišlja i koji bi trebalo da omogući korisnicima i to bolje pre nego kasnije.

A... Android?

Kada je u pitanju iskustvo rada sa Apple iPad Air 2, ovaj uređaj opravdava sva očekivanja. I više od toga. Bilo da ste korisnik nekog starijeg iPada, neko ko nije koristio tablet ili prelazite sa Android na iOS, bićete bar malo (ili sasvim) iznenađeni njegovom "magijom". Cena tableta je od 540 do čak 875 evra, u zavisnosti od toga koji memorijski kapacitet i koju hardversku kombinaciju odaberete. S druge strane konkurencija s Androidom ide od 200 evra, koliko košta Nexus 2 (sedam inča), oko 370, koliko košta Nexus 9 (devet inča) ili 560 evra za Samsung Galaxy Note 10.1 2014 (10 inča). U najskupljoj cenovnoj klasi, ako posmatramo 128 GB iPad Air 2 Wi-Fi i LTE, nalazi se samo Samsung Galaxy Note Pro, displeja od 12 inča i po ceni od oko 850 evra, za verziju od 32 giga memorije.

Android kao platforma još uvek je manje "skockana" u odnosu na iOS, koji ima više aplikacija, koje su, što je još važnije, bolje optimizovane za iPad, odnosno Apple tablete. Jeste, iPad ne podržava rad s olovkom, kao Galaxy Note, ali Note je svakako jedinstven kada je o tome reč i to je njegova najveća prednost ne samo u odnosu na iPad, nego i na sve druge Android i neke Windows tablete. iOS je upeglaniji i radi brže od Androida, bez obzira na to koji hardver "tera" Android tablet. Ipak, ako posmatramo domaće tržište, Android je u prednosti jer nudi skoro "full" Play Store, koji podržava kupovinu većine aplikacija, kao i registraciju naloga iz Srbije. AppStore još uvek čekamo.

Da li ćete se odlučiti za iPad ili Android je, ipak, vaša stvar i ma šta god mi ovde rekli, sigurni smo da vi već sad znate koji bi odabrali. Što se nas tiče, iPad Air 2 jeste najbolji tablet koji smo imali priliku da testiramo. Kad AppStore stigne do nas, a trebalo bi da stigne "ovih dana" biće to još bolja stvar!

Više o iPad Air 2 tabletu, kao i preporuečenim maloprodajnim cenama za domaće tržište možete pronaći na ovom linku.

iPad Air 2 tablet specifikacije:
- Procesor: Apple A8X, Dual-core 1.3 GHz Cyclone (ARM v8), PowerVR G6430 kvadkor
- Operativni sistem: iOS 8.1
- Ekran: 9.7 inča, LED-IPS LCD, 1.536 x 2.048 piksela, 264 ppi, sloj protiv refleksije
- Mreža: Wi-Fi ili Wi-Fi, 3G ili Wi-Fi i LTE
- Memorija: 16 GB, 64 ili 128 GB, nema microSD
- RAM: 1 GB
- Kamera: Glavna 8 MPx sa unapređenom optikom, HDR, 120 fps Full HD video i prednja HD kamera sa HDR dodatkom i boljim praćenjem lica
- Baterija: 8.600 mAh Li-Polymer
- Veličina:240 x 169 x 6.1 milimetar i
- Težina: od 437 do 444 grama.

Čekamo vaše utiske i komentare ispod i na Facebooku!

VideoApple Perspektiva

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi