KAKO UBRZATI STARI RAČUNAR: Saveti za softver i hardver koji će vam pomoći da čak igrate kvalitetnije i novije igre | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO UBRZATI STARI RAČUNAR: Saveti za softver i hardver koji će vam pomoći da čak igrate kvalitetnije i novije igre

Hoćete da igrate i neke bolje igre na starom kompu, ali nećete da potrošite pare da ga poboljšate? Možda možemo da vam pomognemo…

 ASUS ROG Flow Z13 (15).jpg Izvor: Stefan Stojanović

Pre nego što počnete sa primenom saveta koji slede svakako svratite do EPIC prodavnice i pokupite jednu sjajnu igru iz 2014. godine, koja će vam neće zadavati muke što se tiče hardvera, a odlično ćete se zabaviti i razmrdati mozak dok je budete igrali!

A sad da pređemo i na ono zbog čega smo ovde - šta možete da učinite da poboljšate performanse svog računara u domenu gejminga, a da ne uložite ništa.

Možda će vas zanimati

S obzirom na to da u svakom trenutku postoje i oni gejmeri koji su spremni da izdvoje određeni novac za unapređenje svojih mašina - nismo zaboravili ni njih, pa će i oni pronaći korisne savete u okviru ovog teksta.

Nedavna studija koju je sprovela kompanija DFC Intelligence, koja se bavi istraživanjima u okviru gejming industrije, pokazuje da je broj ljudi koji igraju igre do sredine 2020. godine, bio 3,1 milijarde.

Ukupna populacija Zemlje je nešto više od 7,8 milijardi (u julu te godine), što znači da 40 odsto tadašnje svetske populacije spada u ljubitelje video igara, a njih 1,5 milijardi igra igre na računaru, što je oko 48 odsto gejmera.

Današnje video igre zahtevaju napredan hardver, jer su performanse najveći prioritet za većinu gejmera. Neki preferiraju da sami sastave svoje računare, prilagođujući ih svojim potrebama, kako bi bez problema, kočenja ili seckanja uživali čak i u onim naslovima koji su grafički zahtevniji. Ipak, svi ljubitelji igara nemaju takvu mogućnost, mnogi poseduju računar ili laptop sa ugrađenim hardverom koji im generalno odgovara, ali ne i za igranje video igara.

S obzirom na to da skoro polovina svetskih gejmera koristi PC računar, prilagođavanje ovih uređaja postaje bitno.

Stručnjaci kompanije Kaspersky pripremili su listu saveta i trikova za poboljšanje performansi računara. Saveti su podeljeni u dve ključne kategorije - onih koji se odnose na hardver i onih koji se odnose na softver. Oni pokrivaju glavne “trikove” koje gejmeri mogu da koriste da unaprede svoj računar. Naravno, ovi saveti ne mogu da pretvore stari računar u nov i moćan uređaj, ali svakako mogu da doprinesu poboljšanju performansi u određenoj meri.

Preporuke za softver

Ove preporuke mogu pomoći pri poboljšanju performansi elemenata računara i omogućiti im dodatne sposobnosti. Gejmeri svakako treba da budu oprezni prilikom primene ovih saveta radi unapređenja performansi.

Prevelika opterećenja sistema mogu dovesti do raznih štetnih efekata, pa je jako važno da uvek pratite rad svog računara i eliminišete sve promene koje mu ne prijaju. Svako zujanje, nasilno resetovanje ili zakucavanje su samo neki od znakova da nešto nije u redu i da bi trebalo sistem da vratite u prethodno stanje.

Dilema oko drajvera

Popularni savet na internetu je da uvek instalirate najnoviju verziju drajvera na računar. Ponekad je efikasnije isključiti funkciju automatskog ažuriranja i proveriti ih ručno. Sistemska i bezbednosna ažuriranja uvek treba instalirati kako bi sistem i uređaj bili zaštićeni.

Ako se, ipak, radi o manjim ažuriranjima grafičke karte ili drugih komponenti, poželjno je pročitati onlajn recenzije ili forume onih koju su već instalirali ovo ažuriranje i saznati do kojih promena dolazi.

Programi za ubrzavanje računara

Ako želite da unapredite vaš računar pomoću posebnih programa, obratite pažnju na proizvođača procesora.

Efikasnije je i pouzdanije instalirati programe istog proizvođača, jer su kompatibilni i ne bi trebalo da prave nikakve probleme.

Čist i optimizovan računar = srećan gejmer

Nakon instaliranja programa i drajvera, ne zaboravite da proverite koliko aplikacija se automatski pokreće kada uključite računar. To mogu biti pregledači interneta, programi za razmenu poruka, torenti menadžeri i drugi programi.

Same po sebi, aplikacije ne štete performansama, ali ako imate 5-6 teških aplikacija koje rade istovremeno, efekti mogu biti primetni, čak i na jakom računaru, a povećavate i brzinu podizanja sistema računara.

Očistite hard disk i kontrolišite sve

Pored toga što spoljnu površinu računara održavate čistom, poželjno je pobrinuti se i za čistoću njegovog unutrašnjeg prostora - hard diska. Ako je vaš disk pun, to može uticati na performanse igara.

U idealnom slučaju, trebalo bi da redovno nadgledate status računara i čistite ga od nepotrebnih ili zastarelih datoteka i programa. Defragmentacija hard diska je takođe dobra opcija.

Osim toga, dobro je proveriti status bezbednosnih rešenja. Ažurirajte ove programe na njihove najnovije verzije i skenirajte svoj računar u potrazi za zlonamernim elementima. Ponekad, uprkos svim naporima, skriveni zlonamerni program mogu usporiti računar. Pored toga, bezbednosna rešenja mogu da podrže i posebne režime za igrače, koji sprečavaju da vas ometaju neželjena obaveštenja tokom igranja, osim onih najneophodnijih.

Ako primenite bar nekoliko saveta sa ove liste, velika je šansa da će vaš računar raditi brže i da ćete uživati u novim video igrama i pobedama.

Preporuke za hardver

Postoji mnogo opcija za poboljšanje performansi u ovoj kategoriji. Neki od saveta se direktno odnose na komponente računara (na primer - grafičku kartu, procesor, itd.).

Drugi će vam pomoći da bolje razumete neke od dodatnih elemenata na koje bi trebalo obratiti pažnju za bolje igračko iskustvo.

Saveti za sastavljanje i druge faktore

Prilikom sastavljanja računara od nule, prvi razuman korak bio bi izračunavanje budžeta potrebnog za hardver. Takođe, bilo bi pametno istražiti različite recenzije i testiranja proizvoda koji su u okviru dostupnog cenovnog ranga. Kada sastavljate računar, najvažnije pravilo je da sve komponente budu u harmoniji.

Na primer, ako ste kupili snažnu grafičku kartu, ali imate star procesor ili procesor srednjeg opsega, onda vaše video igre i dalje neće moći da postignu visoke performanse. Bespotrebno je potrošiti novac na snažnu grafiku ukoliko ona neće moći da dosegne sve svoje mogućnosti jer je uparena sa slabim ili sporim procesorom.

Sledeća bitna stavka je hlađenje. Ni najmoćniji sistem hlađenja možda neće biti dovoljno efikasan, ako je sobna temperatura oko +30 stepeni, te se morate postarati da računar bude u relativno hladnoj prostoriji. Bitno je osigurati protok vazduha do sistemske jedinice.

Dodatnu pomoć mogu pružiti influenseri koji testiraju optimalna podešavanja igara za različite elemente računara. Važno je zapamtiti: čak i ako bloger pokaže “neverovatnu grafičku kartu” sa kojom sve njegove igre rade savršeno, kupovina iste ne mora da znači i da će rezultat biti isti. Neophodno je prvo pažljivo proveriti ostale komponente računara. Ne zalećite se prilikom kupovine, dvaput sve proverite!

Saveti za dodatne komponente

Jedan od najvažnijih saveta za postizanje najboljih performansi računara je odabir odgovarajućeg napajanja. Postoji mnogo kalkulatora snage koji omogućavaju proveru koje napajanje je odgovarajuće za vašu konfiguraciju (možete jedan pronaći ovde). U idealnim uslovima, vaša margina učinka treba da bude 25-30 odsto.

Nažalost, bez odgovarajućeg napajanja, čak ni najbolji hardver neće moći da uđe u pojačani režim pri maksimalnoj snazi. Ovaj režim dovodi do toga da video karta, procesor i druge komponente povećavaju nivo potrošene energije, a slabo napajanje neće moći da obezbedi svim komponentama dovoljnu isporuku energije. Kao rezultat toga, čak i najmoćniji i najskuplji računar radiće samo do određenog nivoa svojih mogućnosti.

Još jedna efikasna alatka za gejmere je neprekidno napajanje (UPS). To je uređaj koji obezbeđuje rezervnu bateriju i štiti od nestanka struje ili prenapona. Mali UPS može da obezbedi napajanje nekoliko minuta, dok veliki sistemi imaju dovoljno snage za nekoliko sati.

Pored gubitka napajanja, postoji i problem sa naponom koji može uticati na vaš računar. Napon konstantno varira u utičnicama i neki uređaji, obuhvatajući računare, mogu biti na to osetljivi. Konkretno, onlajn UPS može pomoći u rešavanju ovog problema i ima alate koji pomažu u izjednačavanju napona na stabilnih 220V i smanjenju stresa na uređaju.

Ako se odlučite da kupite UPS, ključna stvar koju treba imati na umu je da njegova izlazna snaga mora odgovarati izlaznoj snazi izvora napajanja. Na primer, ako vaše napajanje obezbeđuje 900V, UPS takođe treba da garantuje minimalno 900V. Osim toga, bolja opcija je onlajn UPS.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nnn

Nema pomoci