Hoćete da igrate igre na laptopu? Ovako… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoćete da igrate igre na laptopu? Ovako…

Saznajte na koje sve načine, podešavanjem softvera i hardvera, možete da izvučete maksimum iz svog laptop računara za igranje.

  Izvor: Promo / nVidia

Za gejming laptope tradicionalno važi predubeđenje da su inferiorna platforma u odnosu na desktop računar. Ovo je u izvesnoj meri bilo tačno do pojave modernih gejming mašina najnovije generacije, koji su obezbedili kombinaciju softverskih i hardverskih rešenja, koja prvi put u istoriji gejming laptope stavljaju na istu ili sličnu ravan sa namenskim, stonim PC računarom namenjenim igranju.

Gejming tehnologije za koje je, pre svih, odgovorna kompanija nVidia obezbedila su izvlačenje maksimuma iz igračkog hardvera, bez obzira na to da li se radi o gejming laptopu ili PCI-E grafičkoj kartici GTX serije.

Razlog više da kupite gejmerski laptop, ne desktop

Softverska osnova svega ovoga je GeForce Experience, rezidentni program koji predstavlja čvorište svih operacija vezanih za vaš gejming laptop ili grafičku karticu. GeForce Experience omogućava ažuriranje drajvera jednim klikom, optimizaciju grafičkih podešavanja u igrama i “grebovanje“ i deljenje gejmpleja ili slika ekrana iz igara. Idemo redom...

Ažuriranje drajvera, neuporedivo je bitnije na gejming laptopu (u odnosu na desktop), jer često donosi dve vrste optimizacija - sa jedne strane, tu su one koje su specifične za određene igre, a sa druge, imamo optimizacije, koje donose bolju podršku tehnoloških rešenja na samom uređaju u svim situacijama. Na gejming laptopu sve mora da bude apsolutno "utegnuto", jer prostora za rasipanje energije nema, tako da drajver koji, recimo, obezbeđuje više frejmova na specifičnom nivou detalja u određenoj igri, znači manju potrošnju kapaciteta baterije. Druga vrsta optimizacija kroz drajver, usko povezana sa prvom, je dodatno kalibrisanje načina funkcionisanja podržanih tehnologija, pogotovo onih, koje se tiču rada baterije i optimizacije potrošnje. Osvežavanje drajvera izvodi se bez ručnog brisanja starog, resetovanja računara i instalacije novog - sve se obavlja brzo, lako i automatski. GeForce Experience će vas obavestiti o pojavi nove verzije drajvera, a u opcijama možete da podesite da vam se nova verzija instalira potpuno automatski, bez vaše intervencije.

Igranje igara na laptopu najzad pobedilo desktop?

Optimizacija grafičkih podešavanja za sve (legalne) kopije igara, koje su vam instalirane na PC-ju može da vam uštedi sate i sate eksperimentisanja u potrazi za idealnim odnosom vizuelnog kvaliteta i prihvatljivog broja frejmova u sekundi, kao i da vam produži vreme igranja na bateriji. Na desktop konfiguraciji lako možemo da menjamo grafiku, dok na laptopu to nije moguće - izvlačenje maksimuma iz ugrađenog hardvera je zato apsolutni imperativ! Za svaku igru možete da birate parametre optimizacije kao što su rezolucija, performanse ili kvalitet prikaza u zavisnosti od toga šta želite da postignete - na primer, u multiplayer pucačinama uvek ćete birati broj frejmova nauštrb svega ostalog. Kod igara kao što su Call of Duty: WWII, koje imaju zasebne instalacije za single-player i multi-player (faktički, postoje dve odvojene verzije igre od kojih svaka ima svoj *.exe) možete da birate taj odnos za svaku od njih, odlučujući se za kvalitet prikaza u single-player i “frejmažu“ u multiplayer-u.

Kao i za ažuriranje drajvera, i optimizacija igara može da se podesi da radi automatski, čim program detektuje da je nova podržana igra instalirana.

Naposletku, tu je i opcija za “grebovanje“ i/ili deljenje gejmplej videa i slika ekrana iz igre, koja funkcioniše neuporedivo bolje nego “3rd party rešenja“ kao što su Fraps i Bandicam. Tehnologija koja omogućava “grebovanje“ gejmpleja bez dodatnog stresa za CPU i GPU zove se nVidia Shadowplay i omogućava da bukvalno bez pada “frejmrejta“ u igri koju igrate snimate gejmplej u realnom vremenu ili retroaktivno, što omogućava potpuna sistemska integracija hardvera grafičkog čipa i drajvera, koji ga pokreće. Što se tiče deljenja, odnosno “strimovanja gejmpleja“, možete ga vršiti na Facebook, Twitch, YouTube, Imgur i nekoliko drugih servisa - dovoljno je samo da se u sklopu GeForce Experiencea ulogujete na željeni servis i možete početi sa zabavljanjem legije fanova. Ako kojim slučajem posedujete nVvidia Shield tablet, GeForce Experience vam omogućava “strimovanje“ igara na njega preko lokalne Wi-fi veze, što je softversko rešenje koje Steam tek sada uvodi kao opciju za vlasnike iOS i Android uređaja.

Ako volite da pravite slike ekrana tokom igranja, verovatno ste bar jednom poželeli da vašeg lika ili situaciju u igri uslikate iz nekog nemogućeg ugla. Neke (retke) igre imaju “photo mode“ za hvatanje proizvoljnih slika, ali najveći broj ih nema. Deo GeForce Experience paketa i GPU drajvera je i nVidia Ansel, tehnologija koja vam može pomoći u ekscentričnim foto aspiracijama - pritiskom na Alt-F2 u podržanoj igri (spisak potražite na sajtu nVidije) dobićete plutajuću kameru, koju možete da postavite gde god poželite i napravite snimak kakav vam padne na pamet. Ansel vam omogućava da “screenshot“ napravite u mnogo većoj rezoluciji od one, u kojoj normalno igrate određenu igru - dovoljno je da izaberete opciju "High resolution" i da slajder pomerite udesno koliko želite. Verovali ili ne, limit slike koja se može praviti Ansel-om je 64.000 x 36.000 piksela, pri čemu dobijate fajl veličine 32 GB, veći i od hi-res slika sa Hubble teleskopa koje NASA povremeno objavljuje. Zašto bi nekome trebala slika tolike rezolucije? Recimo, za štampanje bilborda ili velikih postera. Možda i za ličnu arhivu, zbog koje se nećete postideti pred unucima u 2070. godini, kad monitori rezolucije 60K budu standard - evo, sad smo na pragu 12K rezolucije, ako ne verujete u ovo što pišemo…

U okviru Ansel interfejsa možete da birate i filter, rotaciju slike i veličinu vidnog polja, kao i vrstu formata slike koju pripremate za “grebovanje“ - podržane su i fotke od 360 stepeni, koje možete da gledate na VR uređaju. Da bi Ansel radio, programer, koji je napravio igru morao je da omogući tu tehnologiju, ali biblioteka podržanih igara se svakim danom povećava.

GeForce Experience služi i kao indikator snage vašeg PC-ja u nekoliko kategorija, od kojih izdvajamo VR (Virtuelnu realnost). Ako u opcijama piše da vam je mašina VR Ready, znači da ispunjava hardversko/softverske kriterijume za igranje VR igara uz korišćenje popularnih VR naočara/kaciga nalik na Oculus Rift ili HTC Vive. Grafičke karte koje ispunjavaju VR Ready standard su GeForce GTX 970, GTX 980, GTX 980 Ti, TITAN X, GTX 1080 Ti, GTX 1080, GTX 1070, GTX 1060 i buduće serije. Što se tiče laptopova, primerci serije GeForce GTX 10, koji imaju GTX 1060 ili jači GPU imaju i VR Ready sertifikat.

Ovo su bile tehnologije, koje su zajedničke za GTX 10 seriju gejming laptopova i grafičkih kartica, a sad ćemo navesti nekolicinu koje su ekskluzivne za svet nVidia laptopova. Najveći problem igranja na laptop računaru često nije njegova snaga, već ograničeni kapacitet baterije. Svaki laptop GTX 10 serije poseduje Battery Boost tehnologiju, koja će optimizovati grafička podešavanja u igrama u cilju smanjivanja opterećenja baterije. Manje opterećenje - duže igranje van električne mreže. Po pravilu, Battery Boost će oboriti broj frejmova u sekundi na 30 radi uštede energije, mada u okviru GeForce Experience interfejsa možete definisati manju ili veću vrednost. Ova tehnologija omogućava postizanje čak do duplo dužeg vremena igranja na bateriji, mada su vrednosti specifične za svaku igru i za svaki pojedinačni grafički čip. Battery Boost je aktivan sam po sebi odmah, a ako želite, u svakom trenutku možete da ga isključite ručno.

Tehnologija slična Battery Boost-u je Whisper Mode, koja u realnom vremenu optimizuje grafička podešavanja u igrama radi postizanja niskog nivoa buke. Akustika je veoma bitan faktor uživljavanja u atmosferu igre - ako umesto muzike, eksplozija ili govora zvučnom slikom u vašoj sobi dominira potmulo zavijanje kulera, koji hladi grafički čip u laptopu, stepen utonuća u igru će biti nizak. Ako se igrate van strujne mreže, sličan efekat dobijate korišćenjem Battery Boosta, ali šta ako se nalazite "u bazi", zavaljeni u fotelju sa gejming laptopom, koji je uboden u zidni šteker? Korišćenje slušalica često nije rešenje, jer ih vaši ukućani ili druge osobe u vašem okruženju sigurno ne nose u istom trenutku kada i vi...

Aktiviranjem Whisper Moda u okviru GeForce Experiencea dobićete idealan balans između kvaliteta slike i broja frejmova i nivoa buke koju proizvodi vaš gejming laptop. Aktivno hlađenje grafičkih čipova je nužno zlo sa kojim ćemo se družiti još mnogo godina, ali tehnologije kao što je Whisper Mode omogućavaju da u međuvremenu ne skrenemo s uma.

Ako imate nešto da dodate na ovaj tekst - pravac komentari!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi