ZAŠTO TELEFON ODJEDNOM PRESTANE DA SE PUNI: Proverite podešavanja baterije, možda je samo do toga | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO TELEFON ODJEDNOM PRESTANE DA SE PUNI: Proverite podešavanja baterije, možda je samo do toga

Ako imate telefon koji podržava brzo punjenje možda je i vaša baterija podešena da prestane da se puni na oko 80 odsto aktivnog kapaciteta.

 Baterija Punjenje Izvor: SmartLife / Promo

Moderni telefoni dolaze s kapacitetom baterije koja varira uglavnom između 4.000 i 5.000 mAh, osim kad se radi o telefonima koji su namenjeni ekstremno dugoj upotrebi, pa na uštrb drugih komponenata tj. specifikacija imaju veći kapacitet.

S obzirom na to da je kapacitet baterija u ovom trenutku “zakucan“ proizvođači se okreću bržem punjenju baterije, koje ima svoje prednosti, ali i neke mane.

Možda će vas zanimati

Najvažnija mana jeste to što brže punjenje u nekim slučajevima zaista utiče na skraćenje životnog veka baterije tj. na broj njenih ciklusa punjenja ili na skraćenje samog kapaciteta baterije.

Da bi izbegli situaciju da baterija izgubi svoj maksimalan kapacitet brže, nego što to garantni rok nalaže, proizvođači telefona pribegavaju različitim rešenjima.

Jedno od rešenja jeste da se kapacitet baterije pomoću opcija u softveru telefona prilikom punjenja drži na 80 ili oko 90 % od maksimalnog kapaciteta baterije, nakon čega punjenje prestaje u potpunosti i uređaj nikad ne dolazi u stanje napunjenosti baterije od 100%. Poznato je da bi bateriju u idealnim uslovima trebalo držati u rasponu kapaciteta napunjenosti od 20 do oko 80 procenata i neki proizvođači telefona vode se ovim pravilom.

Zbog svega objašnjenog OnePlus, Samsung, Huawei i drugi proizvođači u opcijama baterije u svom softveru imaju i meni u kojem je moguće ograničiti punjenje baterije na unapred definisan kapacitet. Ovo proizvođači nazivaju pametan kapacitet baterije i on omogućava da se baterija puni nešto manje od njenog punog kapaciteta, ali da se tim potezom produži njen životni vek.

To znači da će baterija prestati da se puni čak i kad je na punjaču na određenom nivou kapaciteta, kao što smo rekli od oko 80 do oko 90%.

Ova opcija najčešće dolazi unapred aktivirana na telefonima koji je imaju i to bi mogao da bude razlog zašto nekim korisnicima telefon “odjednom i sam od sebe“ prestaje da se puni baterija i nikad nije napunjena do kraja.

Ako vi imate ovaj “problem“ proverite meni baterije u svom telefonu i njena dodatna podešavanja i otkačite opciju pametnog punjenja.

Pogledajte mitove o baterijama i punjenju:

Srušili smo mitove o baterijama
Izvor: CNet.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi