STIŽE NOVI SISTEM PUNJENJA TELEFONA: Android 12 će doneti opciju za duži vek baterije? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STIŽE NOVI SISTEM PUNJENJA TELEFONA: Android 12 će doneti opciju za duži vek baterije?

Moderne litijumske baterije su napravljene tako da im dugotrajno punjenje i ono od 80-100% najviše smeta, skraćujući im životni vek. Novi Pixel donosi opciju adaptivnog punjenja na Android 12, a nadamo se i do drugih telefona.

  Izvor: SMartLife / Twitter @OnLeaks

U nedavnom tekstu o ASUS ZenFone 8 pisali smo kako ASUS već godinama unazad veliku pažnju posvećuje očuvanju baterije, sa opcijama koje vam omogućavaju da podesite da se baterija puni do određenog nivoa. Na primer 80 ili 90%. Time se ona manje troši i greje, a životni vek joj se znatno produžava.

Sistem punjenja

Punjenje novih baterija funkcioniše jako brzo u prvih 50-60%, jer se struja raspoređuje ravnomerno u ćelije, a nakon toga dolazi do usporavanja, jer se elektroni onda “guraju” u bateriju, što je proces koji zahteva više struje i vremena. Kako se kapacitet povećava, potrebno je sve više struje i vremena da se dodatna količina elektrona sačuva u bateriji, i to je proces koji ih najviše oštećuje, posebno na duge staze.

 Baterija
Baterija
Izvor: MONDO / HONOR

Vrlo često ćete čuti da proizvođači kažu da, za razliku od starijih baterija Ni-Mh čije ćelije je trebalo formirati, nove je bolje da punite pet puta dnevno po malo nego da ih ostavite na punjaču kada je kapacitet preko 90%.

Različiti proizvođači ovo rešavaju na različite načine. ASUS ograničava punjenje do određenog nivoa, a neki drugi usporavaju proces punjenja, tako da vam baterija bude na 100% taman koji minut pre nego što vas alarm probudi ujutru.

Možda će vas zanimati

Na Android 11 OS-u Pixel telefoni su imali opciju adaptivnog punjenja preko noći, gde se telefon puni do 80%, a onda se proces punjenja usporava, čime se zdravlje baterije čuva. Međutim, u nekim slučajevima, to sporo punjenje je i dalje punilo telefone na 100% nekoliko sati pre alarma, što nije idealan scenario po zdravlje baterije.

Koliko vi znate o bateriji? Kako pravilno puniti telefon? Šta je dobro, a šta loše po zdravlje vaše baterije? Pogledajte video ispod u kojem ćete saznati odgovore na ova pitanja.

Srušili smo mitove o baterijama
Izvor: CNet.

Google je stoga oprezno pristupio ovoj problematici, kako bi se izbeglo da se korisnici probude, a da im telefon nije napunjen u potpunosti. Još jedan tip adaptivnog punjenja koje je implementirano omogućava korisnicima Pixel 4 telefona da stave telefon na punjač posle 21h i da podese alarm između 5 i 10h ujutru, kako bi se baterija držala na optimalnom nivou. Ne treba naglašavati da ovo nije naišlo na odobravanje kod korisnika.

Skoro godinu dana nakon implementirana ove nove tehnologije Google je uspeo da prikupi dovoljno povratnih informacija, pa će se kod Android 12 OS-a punjenje nakon 80% dešavati značajno sporije, ali i dalje 30 do 90 minuta pre alarma, prema pisanju korisnika.

Ono što se svi mi nadamo je da će ove tehnologije koje se primenjuju na Pixel telefonima polako da pronađu svoj put do svih ostalih Android telefona sa novim ažuriranjem na Android 12 operativni sistem.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Apsolutno se slazem sa Đorđetom. Dodao bih samo da besposlen popa krsti jariće... te priče u vezi punjenja baterije su čiste besmislice. Definicija punjenja je napravljena kada i te iste baterije.

Djordje

Molim vas pogledajte krivu CC/CV punjenja litijusmkih ćelija pa onda pročitajte ponovo vas tekst i zapitajte se šta ste napisali. Struja je konstantna dok napon baterije ne dodje do 4.1-4.35V , tada punjač ulazi u CV mod i struja polako opada. Cela svrha punjenja do 80% je da se ne ulazi vremenski u kompletni CV režim nego samo deo vremena jer nema potrebe čekati mnogo da napunite zadnjih 20%. Baterija vuče najveću struju do 80% posle struja punjenja opada. Zato se zadnjih 80% sporo pune. Ako bas želite da vam baterija dugo traje, držite je izmedju 40-60% i NE IZLAZITE TELEFON TOPLOTI jer toplota ubija baterije. Ako vam je teško držati se 40-60% držite se onda 20-80%. Nema ništa gore nego kad cvakate telefon dok se puni i on se sav ugreje i usporava punjenje i posle izlazete bateriju TOPLOTI duži vremenski period. Isto važi za ostavljanje telefona na direkt suncevoj svetlosti ili kad se puni ispod jastuka itd da ne može lepo da se hladi. To što ste napisali da se sve više struje gura pri kraju punjenja i na silu to je cista izmisljotina. U CV režimu potrošač vuče koliko on hoće, u CC režimu izvor gura koliko on hoće.

Beogradska seljačina

To je jedno izazivanje veštačkog straha sa unapred nametnutim polovičnim rešenjem. Za 2-3 godine niko više nema isti uređaj, a dotle će mu baš svaka baterija opravdati upotrebnu vrednost, uz minimum elementarne logike.