SIMPTOMI HAKOVANOG TELEFONA: Uređaj je drastično usporio i brzo se prazni baterija, samo su neki od problema smartfona! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SIMPTOMI HAKOVANOG TELEFONA: Uređaj je drastično usporio i brzo se prazni baterija, samo su neki od problema smartfona!

Obratite pažnju na ove probleme vašeg pametnog telefona!

  Izvor: Mondo / YouTube/ Printscreen/ BRIGHT SIDE

Mobilni telefoni su postali svakodnevica svačijeg života, koristimo ih za posao, zabavu, kuću, i još mnogo toga, zbog čega je potrebno da oni bude zaštićen od spoljašnjih faktora.

Nažalost, svačiji telefon je podložan hakovanju, bez obzira da li koristite Android ili iPhone.

Možda će vas zanimati:

Informacije koje mogu da se nađu na vašem uređaju mogu biti veoma atraktivne sajber kriminalcima. Na sreću, možete lako prepoznati kada je telefon kompromitovan. Ukoliko sumnjate da je vaš telefon hakovan nakon što ste preuzeli spornu aplikaciju sa malverom, kliknuli na maliciozan link ili pak se prijavili na nepoznatu javnu Wi-Fi mrežu, ovi simptomi telefona ukazuju da je to zaista slučaj, prenosi MakeUseOf.

Visoka potrošnja mobilnog interneta

Iako postoji više razloga zašto se on brzo troši, kao otpremljivanje fotografije visokog kvaliteta, automatsko ažuriranje aplikacija ili prost brži internet, problem može da bude drugačije prirode. Ukoliko znate da niste potrošili mnogo svog mobilnog interneta, a primetite da je potrošnja značajno porasla, to je jedan od simptoma mogućeg hakovanog telefona.

Srećom možete proveriti potrošnju istog, odnosno koje aplikacije najviše troše mobilni internet. U zavisnosti od Android telefona ovaj put može da varira, ali princip je u suštini isti. Uđite u Settings > Connections ili Mobile network  > Data usage. Ukoliko posedujete iPhone telefon idite na Settings > Mobile Data.

Ukoliko vidite neku spornu aplikaciju da troši velike količine interneta, a za koju znate da je ne koristite, ista može da bude kompromitovana te je potrebno da je neutrališete. 

Bizarno ponašanje

Pametni telefoni mogu čudno da funckionišu jednom kada se inficiraju virusom. Na primer, telefon automatski može da otvori aplikacije iako ništa ne radite sa njim, da se restartuje bez razloga ili prosto da je ekstremno spor. Ukoliko ste primetili takve boljke, postoji šansa da malver radi u pozadini!

Loš performans

Ukoliko vašem telefonu treba dosta vremena kako bi upalio aplikaciju, veoma brzo se greje, ili se baterija veoma brzo troši, sve to ukazuje da je kompromitovan. U meniju možete proveriti da li neka čudna aplikacija sporo ubija vašu bateriju. Na Android telefonu kliknite na Settings > Battery > Battery Usage, dok iPhone korisnici treba da posete Settings > Battery..

Neovlašćene kupovine kreditnom karticom

Mnogi korisnici pametnih telefona plaćaju svoje račune upravo preko istih, ukoliko primetite čudnu kupovinu koju niste obavili, definitivno nešto nije u redu. Naravno, nekad nije do pametnog telefona, već uzrok tome može biti nešto totalno drugo. Da biste sprečili da vam se ikada ovako nešto dogodi, pažljivo ispitajte kakvoj stranici dajete podatke svoje kreditne kartice. Valjalo bi pogledati i SSL sertifikat. Ukoliko primetite da na toj stranici iskaču dosta reklama, nemojte ni slučajno da unosite na istu vaše lične i finansijske podatke.

Čudne SMS poruke

Vaš telefon šalje tekstualne poruke nasumičnim brojevima? To jasno ukazuje da je vaš telefon hakovan. Razlog zašto vam se tako nešto dešava može biti u nekoj aplikaciji koja se pojavila našem telefonu, bez vašeg znanja! Zato obratite pažnju i da li ista ima ovlašćen pristup vašim porukama. Ukoliko ima, odmah joj zabranite pristup i izbrišite je. 

Za Android telefone posetite Settings > Apps > App Manager i temeljno ispitajte aplikacije, dok iOS korisnici treba da posete Settings > Privacy.

Nepoznate aplikacije na vašem telefonu

Kao što smo napomenuli, nekada se na vašem telefonu može pojaviti sporna aplikacija koju vi niste instalirali. Ona se uglavnom pojavi zato što ste posetili isto tako sporne internet stranice ili ste instalirali neku drugu spornu aplikaciju. Posetite Settings > Apps > App Manager i proverite sve instalirane aplikacije.

Rešenje za hakovan telefon

Morate biti pažljivi i kada je u pitanju brisanje tih spornih aplikacija jer se može dogoditi da upravo to deinstaliranje nanese još veću štetu. Postoji i veliki broj softvera za zaštitu telefona, najpre mislimo na antiviruse. Krajnje rešenje je opcija fabrički restart koja će obrisati sve podatke vašeg telefona, zbog čega je dobro iste da sačuvate na neki način (USB, cloud...). Ipak, to vam neće pomoći ukoliko se u tim podacima nalazi sporan malver kojeg ćete opet skinuti.

Pogledajte naše upustvo kako se pravilno restartuje telefon

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi