NAJGORE APLIKACIJE ZA TELEFON: Opasne su i mogu da vam naškode, a uglavnom su besplatne | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJGORE APLIKACIJE ZA TELEFON: Opasne su i mogu da vam naškode, a uglavnom su besplatne

Najveći broj štetnih aplikacija je uglavnom besplatan, a znaju da se kriju čak i iza pozitivnih ocena i velikog broja preuzimanja.

 Wiko Y62 Plus 4.jpg Izvor: SMARTLife / WIKO

Pametni telefoni su značajno napredovali u poslednjih deset godina, a njihova snaga se ne bi mogla iskoristiti da ne postoji veliki broj aplikacija.

Nažalost, skoro svake nedelje možete da naletite na listu loših aplikacija koje izlažu vaš uređaj i vaše lične podatke pred rizikom.

Možda će vas zanimati

Nekada to bude sigurnosni propust programera, opasan malver, nestabilna verzija aplikacije i mnogo toga drugog, dok postoje i programi koji žele da vas prevare tako što nude besplatne usluge koje se inače naplaćuju.

Poenta teksta nije da vam samo izričito kaže koje aplikacije su sporne i koje treba da izbrišete, već da primetite kakve aplikacije mogu da nanesu štetu, pa ukoliko imate neku sličnu aplikaciju, idealno vreme je da istu izbrišete.

Igre i puzzle

Mnogi korisnici ne obraćaju pažnju kada preuzimaju besplatne video igre i puzle sa prodavnica aplikacija. Često se desi da im se tako nešto obije o glavu, pošto neproverene igre znaju da sadrže malvere ili neki opasan skriveni kod. Uglavnom se takve aplikacije često reklamiraju unutar drugih programa, društvenih mreža, itd...

Takve igre su na primer Rugby Pass, Flying Skateboard, Plant Monster i mnoge druge, prenosi USAToday. Generalni savet kad preuzimate aplikacije jeste da pogledate recenzije, i pozitivne i negativne i da obratite pažnju ko je autor iste.

Nisu samo malveri problem, mnoge igre prikupljaju mnogo više informacija nego što im je to potrebno. Jedan takav primer je igra Words with Friends, koja prikuplja podatke o kupovini, kontaktima, lokaciji, istoriji pregleda i mnogo toga drugog, a ništa od tih podataka joj ne treba da bi pravilno funkcionisala.

CamScanner

Kako se sve više okrećemo digitalizaciji, nekada koristimo pametne telefone kako bismo brzo skenirali neki važan dokument. To mogu da budu lične karte, pasoši ili nešto treće, ali ono što im je zajedničko jeste to da su ti podaci osetljivi i da bi trebalo da ostanu vaši. U prodavnicama za aplikacije postoji mnogo programa koji potpomažu da napravite odgovarajuću fotografiju vašeg dokumenta. Takva aplikacija je i CamScanner koji pretvara faše fotografije u PDF dokumenta.

Pre nego što poverite sličnim aplikacijama svoja dokumenta, 2019. godine su istraživači otkrili skriveni maliciozni kod u Android verziji te aplikacije. Na sreću, problem je ispravljen i ta aplikacija je ubrzo vraćena u Google Play Store. Umesto takvih aplikacija, iPhone korisnici mogu da koriste već instaliranu Notes aplikaciju za skeniranje dokumenata, dok Android korisnici mogu da probaju Google Drive ili zvaničnu Microsoft aplikaciju, koja je dokazano bezbedna.

Horoskop i astrologija

Iako astrologija može da bude zabavna, aplikacije koje mogu da se nađu u Google Play Store i AppStore prodavnicama u većini slučajeva sa sobom donose probleme.

Tako su izuzetno popularne aplikacija Astro Guru: Astrology i Horoscope & Palmistry, bile krive za curenje velikog broja ličnih podataka korisnika. Kompanija Check Point Research ističe da te aplikacije imaju više od 10 miliona preuzimanja, te da nisu propisno zaključali podatke korisnika kao što su korisničko ime, datum rođenja, pol, lokacija, mejl, itd.

Slanje faksa

Još jedan primer koji je Check Point Research naveo je popularna aplikacija iFax koja omogućava korisniku da pošalje dokumenta direktno sa telefona.

Bezbednosni istraživači te kompanije su otkrili da postoji ključ koji daje pristup tim dokumentima, a rezultat toga je bio da su hakeri pristupili ličnim i drugim važnim dokumentima više od pola miliona korisnika.

Logo kreator

Logo Maker - Free Graphic Design & Logo Templates aplikacija pokazuje kako može da se manipuliše pozitivnim ocenama, recenzijama i brojem preuzimanja na popularnim prodavnicama za softver.

Ona je prikupljala lozinke, korisnička imena, mejl adrese i korisnički ID. Zbog svega toga je poželjno da izbegavate da koristite iste lozinke na dva ili više različita servera, jer će onda uslediti "domino efekat".

Screen recorder

Mnogi pametni telefoni već imaju ugrađen Screen recorder uz pomoć kog možete da zabeležite šta se dešava na vašem uređaju. Check Point kaže da jedna takva aplikacija sa 10 miliona preuzimanja sve snimljene podatke kači na cloud servis korisnika, što može da izazove veliki problem ukoliko tvorci tog programa zakače za isti kod koji bi potom zabeležio šta se nalazi na tom servisu.

Zaista nema potreba instalirati takve aplikacije koje mogu da naštete vašem uređaju, kada opcija snimanje ekrana postoji na mnogim telefonima unapred instalirana (Huawei, Xiaomi...).

Facebook, naravno...

To što su pojedine aplikacije poznate širom sveta, ne znači da su i sigurne.

Mnoge velike tehnološke kompanije prikupljaju razne podatke od svojih korisnika uz pomoć njih, a čini se da se po tom pitanju najviše izdvaja Facebook koji iste koristi za oglašavanje. Ipak, ti podaci mogu da se nađu u pogrešnim rukama.

Pre samo godinu dana se dogodilo curenje ličnih podataka više od 533 miliona Facebook korisnika

QR skeniranje i Flashlight

Nebrojano puta smo mogli da vidimo kako popularne aplikacije za skeniranje QR koda u sebi imaju malver. Umesto da rizikujete sa takvim aplikacijama, mnogi pametni telefoni već imaju ugrađen čitač za QR kod u svojim kamerama.

Isti slučaj je i sa aplikacijama Flashlight. Zaista nema potrebe da skidate takve besplatne aplikacije kada sadašnji pametni telefoni imaju opciju da uključite osvetljenje/blic. One se samo gomilaju u vašim uređajima, a više će štete naneti, nego što će doneti koristi.

Kakav tip aplikacija bi vi dodali na ovaj spisak?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vrlo dobro

Od svih navedenih aplikacija koristim jedino baterijsku lampu koja je sistemska i koja ne zahteva ni jednu dozvolu za korišćenje. Naravno widget na početnoj strani. Pregledači su najvažniji, ima ih na hiljade, našao sam neki najprostiji koji sam briše svaku pretragu prilikom izlaska, vrši posao, za neka poređenja cena koristim CM browser i ništa više, chrome uklonio pre nekoliko godina. Tu je i Block this. Sve radi savršeno bez reklama, osim you tube koji otvaram iz pregledača jednom godišnje, koji mi takođe ne treba, a igre u životu nisam igrao na telefonu, jer to je mučenje uređaja i negativno utiče na vid, zato postoji PS, sega, razni playstationi i slično. Za sve postoji jednostavno rešenje ako imate malo interesovanja i vremena, naravno sve besplatno i dalje

Vladimir Acan

Najbolje bez telefona!

Muki

Najbolje je da bacimo ove pametne uređaje i pređemo na obične takozvane glupe, sada su sve aplikacije štetne kada su svima i kroz sve aplikacije uzeli navodno podatke. Tako da iskreno se i ne tangiram nešto.