5 grešaka koje svi pravimo na internetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 grešaka koje svi pravimo na internetu

Pogledajte koje su i nemojte više da ih pravite!

  Izvor: Screenshot

Danas, više nego ranije, internet je prisutan u svim sferama života - od poslovanja, preko učenja, do zabave i kontakta sa prijateljima i rodbinom. Nažalost, internet, ispostavilo se, više nije dovoljno bezbedan, a tome smo krivi delimično i sami.

Ovih pet grešaka ne biste trebali da popravite, pogledajte ih i pokušajte da ih ispravite.

5. Slabe lozinke

Kad kreirate lozinke za nove internet servise ili menjate postojeće, potrudite se da one budu jake i nikako ne koristite istu lozinku za više naloga.

Kako da napravite jaku lozinku objasnili smo vam na linku.

4. Ne koristite Password Manager programe

Password Manager-i su lak, brz i iznad svega efektivan način da sve svoje lozinke krijete osigurane na jednom mestu, odakle ih možete brzo izvući i koristiti, ako ih zaboravite. Na ovaj način ne morate da pamtite sve te silne kompleksne lozinke.

- Mi predlažemo da koristite Last Pass program, koji je besplatan.

3. Ne koristite zaštitu u dva koraka

Osigurajte svoj Facebook nalog SMS porukom, pa svaki put kad se budete uključivali na nalog ili se desi nešto sumnjivo moraćete da ukucate i kod koji će vam Facebook isporučiti na broj koji ste prijavili SMS porukom.

Na ovaj način, ili sličan, možete zaštititi svoje mejl naloge i druge digitalne servise.

2. Koristite javne Wi-Fi mreže za lične stvari

Nikada, ali nikada nemojte koristiti bilo koji servis koji zahteva upisivanje ličnih podataka i lozinki preko javne Wi-Fi mreže, posebno ukoliko koristite onlajn bankarstvo. Javne mreže koristite samo u slučajevima kad je hitno da razmenite neke fajlove ili obavite poziv preko nekog od IM servisa.

Sve o tome na koji način vam kradu lične podatke preko javnih mreža objasnili smo vam na linku.

1. Ne ažurirate OS i aplikacije

Redovno ažurirajte svoje Android, iOS i Windows 10 Mobile sisteme, jer svaka nova verzija donosi i sigurnosne zakrpe i poboljšanja koja se tiču ne samo onlajn bezbednosti, nego i napada koji se mogu raširiti putem razmene fajlova ili sa microSD kartice. Google redovno isporučuje mesečne sigurnosne opcije za svoje Android uređaje, pa stavite ažuriranja sistema za sate iza ponoći kad je telefon uključen na Wi-Fi mrežu. Ista je situacija sa aplikacijama - podesite da se ažuriraju samostalno, u momentima kad je telefon prikačen na Wi-Fi mrežu, kako ne bi došlo do potrošnje interneta iz paketa ili pravljenja visokog računa, odnosno trošenja kredita.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

5 common security mistakes you're probably making
Izvor: CNet.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi