Opasna greška koju vlasnici Androida ponavljaju! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasna greška koju vlasnici Androida ponavljaju!

Trebalo bi da poslušate ove savete!

  Izvor: Promo: Kaspersky.

Ako imate Android smartfon, verovatno vam je u telefonu otkačena tj. potvrđena stavka da dozvoljavate instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora. To znači da je na telefon moguće instalirati aplikacije koje se preuzmu van Google Play prodavnice (opcija se nalazi u Settings >Security >Unknown Sources >On).

Takve su beta verzije raznih aplikacija, manje ili više poznatih, krekovane tj. igre i aplikacije skinute sa torenata, aplikacije prebačene mejlom, Bluetooth vezom, pokrenute s microSD kartice i slično. Android sistem će uvek pre instalacije takvih aplikacija upozoriti vlasnika da je moguće oštećenje softvera, pa i hardvera uređaja i ako korisnik odobri instalaciju - stanje nakon toga je konačno.

Pisali smo o napadu Android virusa Gooligan, koji je hakovao stotine miliona GMail i Google naloga, zahvaljujući širenju upravo instalacijom neproverenih aplikacija preuzetih izvan zvanične Google Play prodavnice. Nakon što se "usadi" na žrtvin telefon, tablet ili neki drugi Android uređaj, Gooligan je preuzimao kontrolu nad uređajem, ubacivao nove aplikacije, pokretao reklame i pretraživao sve korisničke podatke u potrazi za bankovnim i drugim poverljivim podacima, koje bi kreatori virusa iskoristili za bogaćenje i pljačku.

Naslovna seksi fotka

Klasičan primer "pecanja" lakovernih korisnika. Seksi fotkom kao što je naša naslovna mame se korisnici koji će kliknuti na nju, a da bi pogledali video moraju da instaliraju aplikaciju, koja će "otključati" video sadržaj i ko zna šta sve još - "besplatno". Bez obzira na to da li će korisnik videti željeni sadržaj ili neće, na njegov uređaj biće instalirana neka od virus aplikacija koja možda čak i neće biti vidljiva na uređaju, ali će "burgijati" u pozadini, trošiti DATA saobraćaj, učitavati reklame, usporiti rad uređaja, komunicirati sa udaljenim serverima i ko zna šta sve još…

MONDO MobIT

Da se ovo ne bi dešavalo instalacija aplikacija izvan zvanične Google prodavnice trebalo bi da se svede na minimum.

Uvek imate mogućnost da proverite izvor aplikacije, ako se radi o zvaničnim beta aplikacijama koje želite da testirate, kakve nude Snapchat, Messenger, WhatsApp i druge, čiji se .apk fajl može preuzeti sa zvaničnih sajtova kreatora aplikacija.

Nikako ne bi trebalo instalirati aplikacije koje se pojavljuju tokom pregledanja interneta, posebno one koje alarmiraju da vam je sistem ranjiv (POPUT OVAKVIH PREVARA) ili aplikacije koje se preuzimaju sa neproverenih sajtova, posebno sa torenata.

Ako niste sigurni u svoje znanje i ne umete da ocenite da li je neka aplikacija štetna ili ne - isključite opciju koja dozvoljava instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora i držite se zvanične prodavnice.

Ako se desi da nehotice pokupite neku štetnu aplikaciju neka od rešenja bi mogla biti:

- reinstalacija Android OS-a tj. fabrički reset
- instalacija najnovijih sigurnosnih paketa (mesečnih), koje isporučuje proizvođač uređaja
- prelazak na novi Android OS, ukoliko je to moguće.

Ni Google Play nije potpuno bezbedan

Dvaput proveravajte izvor i matičnu stranu proizvođača aplikacija i u Google Play prodavnici, posebno ukoliko instalirate puno igara i aplikacija koje nemaju veliki broj preuzimanja ili ocena. Uvek čitajte komentare o aplikaciji i igri pre nego što kliknete na "Download" i ako sumnjate u kvalitet i namere aplikacije i igre koju želite da instalirate - proguglajte prvo o njoj!

Google je imao par propusta sa aplikacijama zaraženim malware-om i virusima, ali su mehanizmi zaštite sad napredniji, a i same aplikacije i igre prolaze rigorozniju kontrolu sadržaja. Google češlja prodavnicu češće i detaljnije, tako da se aplikacije koje se pokažu lošim po bezbednost korisnika brzo uklanjaju, gotovo s prvim dojavama o tako nečemu.

I da zaključimo - ne instalirajte aplikacije mimo Google Play Store-a, osim ukoliko niste 100 odsto sigurni da je aplikacija OK i uvek proveravajte šta instalirate čak i ako je sadržaj iz zvanične Google Play prodavnice!

Još o ovoj temi pročitajte u Wired onlajn članku tog magazina.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA