Kako da zaštitite svoj blog | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da zaštitite svoj blog

Jedna od bitnijih stavki, ako samostalno vodite lični blog, jeste da znate kako da ga što bolje zaštitite.

  Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock.

Možda vam se čini da je vaš blog zaštićen jer nije "mega" posećen ili se ne znadovoljno za njega, ali verujte nam - nikad se ne zna kada može privući "zlog gosta", koji će ga srediti samo iz zabave, recimo...

Ne morate da budete tehnološki guru da biste stepen zaštite svog bloga podigli na viši nivo. Ovi saveti pomoći će vam u tome i možete ih sve primeniti odmah.

1 . Odaberite siguran hosting
Kada je hosting u pitanju, nemojte da štedite novac, jer par evra na godišnjem nivou može skupo da vas košta. Pogledajte sajt na kom se nalazi hosting ponuda. Da li je dizajn dopadljiv? Da li su cene prikazane sa PDV-om ili bez? Da li znate ko stoji iza hosting kompanije? Kakva su iskustva drugih? Da li imaju dobru korisničku podršku? To su pitanja koja bi trebalo da postavite sebi pre nego što odabere hosting i server za svoj blog.

2 . Ne koristite “admin” kao korisničko ime
Admin ili administrator, svejedno. Kada bot naiđe na vaš blog, automatski proverava da li ste odabrali jedno od ova 2 korisnička imena. Ukoliko niste maštoviti, onda odaberite svoje ime i koristite "Lockdown WP Admin" dodatak.

3. Koristite jake lozinke
Ni ovde nije potrebno previše razmišljati niti ova aktivnost iziskuje previše kreativnosti. Jednostavno, zaboravite na datume rođenja, imena bliskih osoba i slično. Pogledajte koje lozinke nipošto ne biste smeli da koristite na internetu pa ni na svom blogu. Ako nemate inspiraciju, na passwordgenerator.net možete vrlo jednostavno napraviti kompleksnu i jaku šifru.

4. Pratite pogrešan broj logovanja na blog
Ovaj dodatak je “must have” korak piše na Zaštita Podataka sajtu. Nakon nekoliko pogrešnih pokušaja logovanja, "Limit login attempts"blokira IP adresu u naredna 24 sata.

5. Teme i dodaci
Zaboravite na rečenicu “neće mene sigurno” i ažurirajte sve dodatke i teme da posle ne bi bilo kasno. Takođe, ne bi bilo loše da povedete računa i o tome koji dodatak instalirate, jer se dešava da neki od njih imaju exploite. WordPress templejti i dodaci  jesu besplatni, ali ne sevetuje se da instalirate veliki broj njih na svom blogu. Prvi razlog je to što su vam hosting resursi ograničeni, a drugi što preveliki broj dodataka može usporiti blog.

6. Brzina sajta
Poslednjih par godina sve više se priča o brzini sajta kao bitnom SEO faktoru, a pre svega o faktoru koji utiče na prodaju. OK, možda vi preko svog bloga i ne prodajete proizvode i usluge, ali svakako da posetilac ne želi da čeka 10 sekundi da mu se otvori stranica. Brzinu stranice možete izmeriti na tools.pingdom.com.

7. Bekap bloga
Pružalac hosting usluga trebalo bi da vam garantuje redovan bekap, ali se svakako preporučuje da urade rezervnu kopiju sajta s vremena na vreme. Za korisnike Dropboxa preporučuje se dodatak "WordPress Backup to Dropbox".

8. Detekcija malwara
Ova usluga nije besplatna, ali je korisna. Učiniće vam se još korisnijom ukoliko vam neki štetan malware uništi sajt. Na tržištu ima dosta ovakvih servisa, recimoSucuri.

9. Kontrola više blogova odjednom
Onaj ko jednom instalira WordPress, verovatno se neće zaustaviti na jednom blogu. U jednom trenutku biste mogli da dođete u situaciju da upravljate sa dva ili više blogova. I na svakom bi trebalo da se instaliraju novi dodaci i teme. Ako se prepoznajete u ovoj priči, razmislite o preplati na servise kao što su"ManageWP"i "Infinite WP". Štede vreme, a samim tim i novac.

Ukoliko i vi imate neki svoj način na koji štite svoj blog, nebitno da li je komercijalni ili privatni, pišite nam u komentarima ili na Facebook.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA