Lažne memorijske kartice i kako ih prepoznati | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lažne memorijske kartice i kako ih prepoznati

Lažnih, falš kartica sa memorijom koja ne radi je sve više. Evo kako da ih prepoznate i šta da uradite ukoliko naletite na njih.

 Izvor: Promo.

Nakon pojave SD i microSD memorijskih kartica visokog kapaciteta od 32 do 128 gigabajta, često se čuju priče o falsifikatima. Takve kartice izgledaju isto kao i originali, često su im i pakovanja identična, pa čak i standardna provera ne pokazuje nikakvu razliku. Ali, razlika postoji i može da napravi velike probleme u radu!

Naime, takve memorijske kartice se u računaru, fotoaparatu, telefonu ili bilo kom drugom uređaju identifikuju kao da imaju, recimo 64 gigabajta, i dozvoljavaju da se na njih snimi tolika količina podataka. Problem nastaje u trenutku kada podatke poželite da pročitate. U najboljem slučaju, biće čitljivo prvih 8 GB, a ostatak neupotrebljiv. Ukoliko baš nemate sreće, možete da dobijete stvarni kapacitet od četiri, dva ili samo jedan gigabajt stvarne memorije!

Postavlja se pitanje kako prepoznati da je zapravo naveden lažni kapacitet memorijskih kartica? Nažalost, pre kupovine je to zaista teško uraditi, da ne kažemo nemoguće. Jedino što možete je da, ako kupujete onlajn, pažljivo pročitate sve komentare prethodnih kupaca i da na osnovu toga procenite da li je kartica ispravna ili sa lažnim kapacitetom. Jedan od dobrih pokazatelja može da bude i cena. Ako naletite na karticu od 64 giga, po ceni koja je slična kartici od osam gigabajta nekog poznatog proizvođača, to predstavlja dobar razlog za sumnju.

Ali šta uraditi ukoliko ste karticu već kupili i platili? Tada vam ne preostaje ništa drugo nego da proverite pravi kapacitet kartice, a to možete da uradite uz pomo programa H2testw (lako ćete ga naći na Internetu). On će izvršiti seriju upisa i provere čitanja podataka i daće vam pravi kapacitet kartice. Recimo da se desilo najgore i da je program utvrdio da je kapacitet kartice lažiran. Vraćanje tih kartica, naročito ukoliko ste ih kupili preko Interneta, može više da vas košta od vrednosti same kartice. A njena upotreba svakako nije preporučljiva zbog opasnosti od gubitka podataka. U tom slučaju možete da izvršite particionisanje kartice, pri čemu ćete napraviti samo jednu aktivnu particiju sa kapacitetom koji treba da bude manji od ispravnog kapaciteta kartice. Za taj posao možete da iskoristite Minitool Partition Wizard. Tako ćete bar dobiti upotrebljivu karticu, iako ne onog kapaciteta koji ste želeli. Ako ništa drugo, bar ćete smanjiti štetu nastalu pogrešnom kupovinom, stoji na Zaštita Podatakablogu.

I za kraj zapamtite, kad su memorijske kartice visokog kapaciteta u pitanju, jeftine kartice često mogu da budu mnogo skuplje od skupih - naročito ako izgubite podatke s njih.

Svoja iskustva sa kvalitetnim i nekvalitetnim karticama možete podeliti sa nama u komentarima ili na MobIT Facebook fan stranici!

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi