Treća dimenzija

3D NAVIGACIJA U SRBIJI: HERE WeGo će prvi ponuditi ove mape i u našoj zemlji

Na proleće kompanija HERE Technologies počinje mapiranje delova Srbije trodimenzionalnom (3D) tehnologijom.

3D HERE mape
Izvor: SmartLife / HERE

Prema postojećem planu, HERE vozila će na ulicama Srbije prikupljati podatke od marta do septembra 2022. godine. Automobil koji će snimati okolinu će beležiti podatke o putevima, uključujući i horizontalnu i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju. Pored saobraćajnica, praviće se i 3D i panoramski snimci ulica, ali i bitnih tačaka kao što su prodavnice, benzinske pumpe i restorani.

Možda će vas zanimati

Sa prikupljenim informacijama HERE će kreirati novu generaciju mapa, koje će biti detaljnije i bogatije, sa idejom da omoguće bolju navigaciju i za autonomna vozila i druge napredne usluge kao što su identifikacija zagušenja i preusmeravanje na alternativne rute.

Prijavljivanje problema

Da bi se zaštitila privatnost, snimljeni podaci se čuvaju lokalno, u automobilu, a kasnije se prenose u kriptovanom obliku do sigurnog objekta. Snimci se procesiraju kako bi se detektovala lica i tablice koje moraju biti zamagljene, a ponudiće se i opcija u vidu linka "Report image" da predložite ispravke na mapama kada neko lice ili tablica nisu pravilno zamagljeni.

Raspored vožnji po zemljama možete videti na ovom linku, ali nemojte da tražite pod "S", jer je Srbija pod "R" - "Republic of Serbia".

Pogledajte kako izgledaju kompletne 3D HERE mape neke oblasti:

HERE 3D mape
Izvor: YouTube / HERE Technologies

Popularnost HERE navigacije u Srbiji

HERE mape su kod nas popularne pre svega zbog činjenice da su besplatne i da omogućavaju navigaciju bez aktivne Internet konekcije, što nije slučaj sa na primer Google Maps navigacijom. Konstantna unapređenja omogućila su HERE mapama da postanu omiljeni izbor korisnika iz Srbije, posebno kada se zapute van zemlje na odmor. Dovoljno je samo da preuzmete mape zemlje u koju putujete pre nego što krenete, i imaćete aktivnu navigaciju u stranoj zemlji, bez dodatnih roaming troškova.