Međunarodnu svemirsku stanicu sada možete svuda da "nosite u svom džepu" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodnu svemirsku stanicu sada možete svuda da "nosite u svom džepu"

Aplikacija "Spot The Station" je nadogradnja istoimenog sajta, koja korisnicima pruža dodatne opcije i informacije i nudi bolje iskustvo u praćenju Međunarodne svemirske stanice

 Međunarodna svemirska stanica _ MSS ISS _ Foto NASA.jpg Izvor: NASA

Ljubitelji svemira koji često pokušavaju da "ulove" šta se dešava na Međunarodnoj svemirskoj stanici, sada su dobili odgovarajuće (digitalno) "oružje" za taj lov. Američka svemirska agencija NASA nedavno je lansirala aplikaciju za Android i iOS platforme, pod imenom "Spot The Station", pomoću koje korisnici mogu da prate položaj Međunarodne svemirske stanice (MSS).

Aplikacija dolazi kao svojevrsna nadogradnja istoimenog internet sajta "Spot The Station" i korisnicima pruža dodatne opcije i informacije koje im nude bolje iskustvo praćenja Međunarodne svemirske stanice, bilo da su samo povremeni posmatrači zvezda ili stručnjaci za svemirska teme.

"Interfejs proširene stvarnosti (AR) korisnicima olakšava lociranje stanice i daje im opcije za snimanje i deljenje slika i video snimaka, kao i za njihovo gledanje u realnom vremenu. Uz snagu proširene stvarnosti, u aplikaciju je ugrađen kompas koji će vam pokazati gde se stanica nalazi čak i ako ste na drugoj strani planete. Korisnici, takođe, mogu da se prijave za dobijanje obaveštenja o narednim prilikama za 'lov' na MSS na osnovu njihove tačne lokacije", navodi se u opisu koji je objavila NASA, a prenosi Space.com.

Aplikacija je delo stručnjaka Programa međunarodne svemirske stanice iz NASA-ine Uprave za svemirske operacije i Centra za saradnju u inovacijama. Aplikacija "Spot the Station" koristi otvoreni kod, kome je moguće slobodno pristupiti, pa ga korisnici mogi menjati ga i prilagođavati sebi, kao i pružiti povratne informacije programerima koji su je razvili.

Inače, zvanično izdanje "Spot the Station" aplikacije objavljeno je samo mesec dana pre godišnjice spajanja svemirskih modula Zarya i Unity, odnosno 25. rođendana Međunarodne svemirske stanice.

BONUS VIDEO:

Zemlja sa ISS
Izvor: YouTube / European Space Agency, ESA

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA