Ovu tajnu Windows funkciju koristite samo u krajnjoj nuždi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovu tajnu Windows funkciju koristite samo u krajnjoj nuždi

Ukoliko vam se računar zamrzne, iskoristite funkciju za koju malo ljudi zna.

 Emergency restart tajna Windows funkcija za restartovanje računara Izvor: Unsplash

Postoji nekoliko načina na koje možete restartovati svoj Windows računar - od fizičkog dugmeta do upisivanja određene naredbe u komandnu liniju. Međutim, iako opcija ne manjka, veliki je broj onih koji nikada nisu čuli za funkciju "Emergency restart" (Interventno ponovno pokretanje).

U pitanju nije nova funkcija - postoji još od vremena Windows Vista operativnog sistema - a kao što joj samo ime kaže, namenjena je za restartovanje računara u slučaju nužde, kada se sistem zamrzne ili kada nešto ozbiljno pođe po zlu. Najbolje bi bilo da je shvatite kao softversku alternativu fizičkom dugmetu, a ne kao standardnu proceduru kroz Start meni.

Dakle, ukoliko se nađete u situaciji kada ništa drugo ne funkcioniše, veoma je korisno znati da postoje i druga rešenja, pogotovo ako nemate pristup fizičkom dugmetu. Evo kako možete izvršiti Emergency restart:

  • 1. Istovremeno pritisnite CTRL + ALT + DEL na tastaturi
  • 2. Držite CTRL i kliknite na POWER dugme u donjem desnom uglu ekrana
  • 3. Kliknite OK (U redu)
 Emergency restart Izvor: Windows

Kada se odlučite na Emergency restart, Windows će vam izbaciti sledeće upozorenje u zavisnosti od toga koji jezik koristite:

  • Engleski: Click OK to immediately restart. Any unsaved data will be lost. Use this only as a last resort
  • Srpski: Kliknite na dugme U REDU da biste odmah ponovo pokrenuli računar. Svi nesačuvani podaci će biti izgubljeni. Ovome pribegavajte samo u krajnjoj nuždi.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

Pravo da vam kazem ne pamtim kada mi se to dogodilo. Windows 10/11 je mnogo unapredio tu stvar, dodao je novi thread, za svaki proces, koji nadgleda odziv samog procesa i u slucaju da postane nestabilan izoluje ga, a korisniku vrati funkciju (iako je taj proces (thread) i dalje "zamrznut, odnosno nesto ceka". Threading je najvaznija stvar sto se tice kompjutera i svako ko zeli biti "programer" bi trebao razumeti threading, mutex, semaphore i fork (linux) maksimalno. Medjutim, web developeri nemaju mogucnost da se susretnu sa tim, a to je sve. Da biste razumeli threade, morate koristiti C. C# skriva (olaksava) pravu funkcionalnost threadinga, sa invoke funkcijama. Ako nekoga zanima, mogu detaljno, u srz opisati rad threadinga, iz samog kernel-a i scheduler-a, onako da odma razume...