TikTok zabranjen na telefonima državnih službenika u SAD | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TikTok zabranjen na telefonima državnih službenika u SAD

Svi zaposleni u američkim službama će morati da obrišu TikTok sa svojih telefona.

 TikTok zabranjen na telefonima državnih službenika u SAD Izvor: Unsplash

TikTok je zabranjen na svim uređajima koji su u vlasništvu, odnosno kojima upravlja Predstavnički dom SAD. Prvi čovek Predstavničkog doma je u mejlu navodno poručio svim zakonodavcima i njihovom osoblju da obrišu aplikaciju sa svojih uređaja, jer se ona smatra "visokim rizikom zbog bezbednosnih problema". Oni kojima se otkrije da imaju ovu društvenu platformu na svom telefonu, biće kontaktirani kako bi je obrisali, a buduće preuzimanje aplikacije ja zabranjeno.

Ovo je samo najnoviji razvoj u nizu koraka koje je američka vlada preduzela u pokušaju da blokira spornu aplikaciju sa svojih uređaja. Prošle nedelje, zakonodavci su odobrili "omnibus zakon" vredan 1,7 biliona dolara koji je uključivao odredbe koje bi zabranile korišćenje TikTok aplikacije na uređajima izvršne vlasti.

To se dogodilo nakon što je Senat jednoglasno izglasao usvajanje Zakona o zabrani TikTo-a na državnim uređajma koje je predložio Džoš Holi. Kako navodi Reuters, 19 saveznih država je takođe zabranilo ili bar delimično zabranilo instaliranje i upotrebu aplikacije na uređajima koje poseduju ili kojima upravljaju. Kada je "omnibus zakon" prošao, portparolka TikTok platforme, Bruk Oberveter rekla je da je kompanija "razočarana što je Kongres zabranio TikTok na državnim uređajima", nazvavši to "političkim gestom koji neće učiniti ništa za unapređenje interesa nacionalne bezbednosti".

Kritičari ove društvene mreže u američkoj vladi izrazili su zabrinutost da bi kineski zvaničnici mogli da ga je koriste kao alatku za špijuniranje SAD. FBI direktor, Kris Rej, nazvao ga je "trojanskim konjem za Komunističku partiju Kine" i rekao da mu nema mesta na vladinim uređajima dok potpune ne prekine veze sa Kinom. TikTok, koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, pokušao je da odgovori na te zabrinutosti usmeravajući sav saobraćaj u toj zemlji preko Oracle servera u SAD, obavezavši se da će obrisati sve korisničke podatke američkih korisnika sa svojih servera.

Međutim, nedavno otkriće da je ByteDance otpustio četiri radnika zbog neprikladnog pribavljanja podataka korisnika TikTok-a u SAD, među kojima su i dva novinara, verovatno ne pomaže slučaju ove društvene mreže. Prema izveštaju New York Times-a, zaposleni su dobili pristup IP adresama i drugim podacima povezanim sa dvojicom novinara u njihovoj potrazi da otkriju ko je odavao interne informacije medijima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tommy Gavin

Ipak, pošteno, u odnosu na istočni svijet. Oni su zabranili upotrebu aplikacije državnim službenicima, ne svima. Ko ne želi da se odrekne aplikacije, neka da otkaz i nastavi negdje u privatnom sektoru i sa tiktokisanjem. Sloboda, nažalost ne potpuna, nego sloboda izbora: ako hoćeš s nama, onda moraš kako ti mi kažemo - ako nećeš tako, srećno ti bilo. Demokratija, naravno ne postoji, samo je pitanje koji je stepen diktature: blagi ili odvrnut na najjače.

sasa

@Tommy Gavin Cini mi se da brkas pojmove apsolutne slobode (svojstveno anarhiji) i uslovne slobode (svojstveno demokratiji kako bi se ogranicavanj slobode pojedinca garantovala sloboda svima). Demokratija i diktatura su pojmovi vezani za sistem vladavine a ne za slobode pojedinaca - u teoriji, diktator moze da bude i veoma velikodusan i da dozvoljava i vise sloboda svojim stanovnicima nego u demokratskim drustvima, ali on ce i dalje biti diktator a drzava biti po uredjenju diktatura!

Negotinac

Ovo je fundament demokratije. Zabrinuti jednostavno ono što nam ne odgovara. I Gebelsovo ministarstvo za propagandu je malo dete za zapadne demokrate