32 APLIKACIJE KOJE SVAKO TREBA DA IMA NA TELEFONU? Sumrak društvenih mreža Marka Cukerberga i streaming servisa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

32 APLIKACIJE KOJE SVAKO TREBA DA IMA NA TELEFONU? Sumrak društvenih mreža Marka Cukerberga i streaming servisa

Lista 32 aplikacije koje bi svako trebalo da ima na svom telefonu ili lista sa šest aplikacija koje vam ne trebaju, šta mislite?

 Android aplikacije Izvor: Pexels/ Tracy Le Blanc

Kompanija Apple je napravila listu od 32 aplikacije koje bi svaki korisnik iPhone uređaja trebalo da ima na svom telefonu.

S obzirom na to da Apple izuzetno vodi računa o tome koliko su kvalitetne aplikacije i koliko se programeri trude da ih prilagode iPhone ekosistemu tj. da ih optimizuju da najmanje troše bateriju, ne opterećuju sistem, ali rade kvalitetno, ovo su aplikacije koje bi manje-više trebalo da ima i svaki Android korisnik.

Možda će vas zanimati

Zanimljivo je da je ova lista internacionalna i ne odnosi se samo na SAD, pa se većina ovih aplikacija, makar 25 njih može koristiti u potpunosti i kod nas na Android i Huawei Mobile Services telefonima.

Lista aplikacija nalazi se u App Store prodavnici, pod karticom Must-Have Apps i Essential apps to get started, a prvog dana aprila osvežena je potpuno novim aplikacijama - kompletnu listu dajemo vam u nastavnu vesti.

Ipak, ako samo i letimično bacite pogled na ovu listu jedno ćete odmah uočiti - sumrak društvenih mreža i aplikacija za dopisivanje Marka Cukerberga, osnivača i direktora Meta kompanije i ekosistema.

 1. Snapchat
 2. Discord
 3. Cash App
 4. TikTok
 5. YouTube
 6. Gmail
 7. Amazon
 8. Bumble
 9. Reddit
 10. Hulu
 11. Disney+
 12. Venmo
 13. Tinder
 14. Shein
 15. Pandora
 16. Starbucks
 17. SoundCloud
 18. Widgetsmith
 19. Walmart
 20. Picsart
 21. Amazon Prime Video
 22. HBO Max
 23. YouTube Music
 24. Duolingo
 25. Twitch
 26. LinkedIn
 27. ESPN
 28. Hinge
 29. Calm
 30. Paramount+
 31. Crunchyroll
 32. DAZN

Razlog za ovako nešto bi mogao da datira još od Apple-ovog uvođenja funkcije App Tracking Transparency (ATT) tokom 2020. godine.

Kad ju je Apple prvi put najavio, predsednik i izvršni direktor tadašnje Facebook kompanije Mark Zuckerberg napao je Apple, jer je dozvolio iPhone korisnicima da odluče da li žele da ih aplikacije prate non-stop na internetu i putem aplikacija. Bez svojih tragača, da ih tako nazovemo u Facebook i drugim Meta aplikacijama, oglašivači ne bi znali koje proizvode su iPhone korisnici nedavno tražili na mreži i ne bi mogli da im ciljano šalju reklame za njih.

Ipak, glavni razlog Cukerberga za brigu, što je direktor Meta kompanije nedavno i otkrio, jeste mogući gubitak od čak 10 milijardi dolara tokom 2022. godine zbog App Tracking Transparency (ATT) funkcije.

Apple korisnici su očigledno usamljeni, pa im kompanija preporučuje 3 aplikacije za onlajn viđanje i nisu onlajn društveni, jer nema popularnih društvenih mreža

Da li je razlog ovo ili Apple jednostavno demonstrira silu (jer mu se tako može) verovatno nećemo saznati lako, osim ako neko direktno ne pita Tima Kuka za ovu odluku. Veoma je važno reći da Apple na listu nije uključio ni Netflix i Spotify, koji se glasno bore protiv striktnih pravila naplate u okviru iOS ekosistema i traže da im kompanija ne uzima do 30% od svake transakcije. Dakle, Apple bi zaista mogao ovakvim pristupom jednostavno da demonstrira silu.

Američki proizvođač je možda izbacio Instagram, Messenger, WhatsApp i Facebook i zbog velikog broja skandala koje su svaka od aplikacija imale sa privatnošću i curenjem ličnih podataka korisnika. Zgodno je napomenuti da je ova odluka neobična i zbog razloga što svaku od pomenutih Meta aplikacija koristi najmanje milijardu ljudi širom sveta.

Šta vi mislite o ovoj situaciji?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lux

Od svega nabrojanog jedino mi treba gmail i eventualno youtube, sve ostalo je cisto gubljenje vremena.

Revolucionar

😆 Da, da kako da ne!

beogradska seljačina

Samo Gmail i to Classic.