Facebook IZDALI mejlovi! Uhvaćen u laži (opet)! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook IZDALI mejlovi! Uhvaćen u laži (opet)!

Mejlovi zbog kojih je Facebook očajan ili mejlovi, koje bi Facebook voleo da nikad nismo videli!

  Izvor: MONDO portal/Mario Milojević

Nažalost, po Facebook, ali i sve nas, Cambridge Analytica skandal počeo je mnogo ranije nego što je iko i mogao da pretpostavi - mnogo ranije, pre nego što su novinari otkrili i svakako daleko mnogo pre, nego što je Facebook to priznao.

Mejlovi, mejlovi su nam to otkrili upravo sad!

Iz privatne Facebook prepiske, koja je verifikovana kao validna i nekako je procurela u javnost, Cambridge Analytica skandal počeo je još u septembru 2015. godine, kad je Facebook navodno prvi put ispitivao ovaj slučaj. Facebook, navodno tad nije otkrio nikakve probleme, iako je sumnjao da je Cambridge Analytica u nekoj vrsti sukoba sa Facebook pravilima i zakonom o privatnim podacima uopšte. Iz mejlova datumiranih na 22. septembar 2015. jasno se vidi da je Facebook “zabrinut zbog brzog širenja Cambridge Analytica kompanije“, što znači da je kompanija već tada sumnjala da nešto nije u redu.

Aleksandar Kogan prodao je podatke kompaniji Cambridge Analytica tek u decembru 2015. godine i Facebook je tada to otkrio, ali je ćutao i tada, sve dok ga 2018. godine novinari američkog lista The New York Times nisu pritisli dokazima o tome da kompanija zna i da je prikrila skandal tj. pokušala da ga prikrije.

Iz mejlova datumiranih 30. septembra otkriva se i činjenica da Facebook nema dovoljno razrađen sistem zaštite i da nije uopšte ni definisano politikom upravljanja podacima šta je dozvoljeno aplikacija, koje prikupljaju podatke sa Facebook mreže da rade i koliko daleko u tome smeju da idu. S tim u vezi otkriva se činjenica da je Facebook u tom trenutku bio debelo nespreman za ono što se dogodilo, velika krađa ličnih i svakih drugih podataka stotina miliona korisnika niti je mreža imala mehanizam da nas, kao korisnike zaštiti.

Možda je u celoj ovoj situaciji važnije to koliko Facebook zaposleni, kojima je to bio posao, nisu razumeli proporcije i moguć ishod nečeg takvog, od meseca u kojem se skandal dogodio“, zaključuje The Verge svoju priču o ovom slučaju.

Da je sve ovo vrlo tačno i da su mejlovi validni, potvrdio je i sam Facebook, odnosno jedan od zamenika direktora Pol Grevol, koji je napravio novi vremenski raspored o Cambridge Analytica skandalu, u koji je uključen septembar 2015, a ne decembar, kao početak problema, kako nas je Facebook dosad uveravao. Takođe, Grevol je rekao da Facebook nije znao da je Aleksandar Kogan prodao podatke kompaniji Cambridge Analytica do decembra 2015. godine.

Uz toliko velikih propusta, toliko laži u vezi s našim podacima i toliko kontradiktornih stvari, kojima nas Facebook svakodnevno zatrpava više nismo sigurni da li bi u bilo šta trebalo da verujemo!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA