OD 2D SLIKA PRAVI 3D AVATARE ZA NEKOLIKO SEKUNDI: Nvidia spremna za veštačke svetove | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD 2D SLIKA PRAVI 3D AVATARE ZA NEKOLIKO SEKUNDI: Nvidia spremna za veštačke svetove

Stručnjaci alate koji 2D slike pretvaraju u 3D modele unapređuju već nekoliko godina, pa konačni renderi zahvaljujući tome imaju više detalja.

 Nvidia avatar Izvor: YouTube/ @Nvidia Developer

Otkad je počelo da se priča o metaverzumu, sve više kompanija radi na sopstvenim verzijama veštačkih svetova (pogledajte kako izgleda slična tehnologija u Srbiji - čovek iz Lepenskog vira).

Da bi virtuelni svetovi mogli da funkcionišu korisnicima su potrebni 3D avatari, te rekonstrukcija okruženja koja je u skladu s tim.

Možda će vas zanimati

Nvidia u tom kontekstu radi na neural radiance fields tehnologiji (NeRF) koja uz pomoć veštačke inteligencije od običnih fotografija pravi 3D modele.

To je moguće jer se prazan prostor popunjava dodatnim pikselima, koji se ispunjavaju bojom na osnovu predviđanja na koji će se način svetlost u okruženju ponašati u odnosu na objekat.

Kompanija je alatku predstavila nedavno, a nazivu je dodat prefiks Instant, jer kreatori tvrde da je u odnosu na prethodne varijante kojima je za ovaj posao bilo potrebno po nekoliko minuta (nakon nekoliko sati učenja), nova verzija i do hiljadu puta brža. Ističe se da u praksi brzina zavisi od kompleksnosti objekta i željene rezolucije konačnog proizvoda.

Pogledajte galeriju:

Stručnjaci ovakve alate koji 2D slike pretvaraju u 3D modele unapređuju već nekoliko godina, pa konačni renderi zahvaljujući tome imaju više detalja. Iz kompanije Nvidia ističu da je Instant NeRF model jedan od trenutno najbržih, budući da se proces s nekoliko minuta skratio na svega nekoliko sekundi, pa se 3D rezultat dobija gotovo odmah.

Pogledajte video:

Nvidia 3D avatar
Izvor: YouTube/ @Nvidia Developer

Kompanija je objavila i izvorni kod projekta da bi i drugi mogli da mu doprinesu, a tehnologija napreduje sve brže, pa je izvesno da će uskoro promeniti i unaprediti metaverzume.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA