BIL GEJTS PRAVI TOALET ZA BUDUĆNOST: Spaljuje otpad i stvara energiju i čistu vodu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIL GEJTS PRAVI TOALET ZA BUDUĆNOST: Spaljuje otpad i stvara energiju i čistu vodu

Prema izveštajima iz 2021. godine oko 46% od ukupnog svetskog stanovništva nema pristup kanalizaciji.

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ 60 Minutes

Fondacija Bila Gejtsa je još 2012. godine dodelila sredstva za razvijanje "toaleta budućnosti", a u pitanju je takozvani Nano Membrane toalet na kojem rade stručnjaci s britanskog Cranfield univerziteta.

Za razliku od drugih, ovo postrojenje radi bez kanalizacionih cevi i drugih dodataka, već uz pomoć sopstvenih mehanizama odvaja otpadne materije, i to bez neprijatnih mirisa.

Možda će vas zanimati

Mehanizmi se zasnivaju na principu koji se već koristi kod đubriva životinjskog porekla – organske materije se delimično odvajaju od neorganskih, nakon čega se dobijaju dve vrste otpada: čvrsti koji je organskog porekla i može da se koristi za kompost, te tečni koji se lakše skladišti i transportuje do mesta za odlaganje.

Pored navedenog, novi toalet deo materija spaljuje, iz čega nastaje energija koja može da se troši u domaćinstvu.

Unutrašnji mehanizmi su dizajnirani tako da urin odvajaju od fekalija bez potrebe za dodavanjem vode, pa se "loš" deo urina izdvaja tako da se ostatak pretvara u tečnost koja može da se koristi za navodnjavanje i druge stvari. To se dešava tako što otpad prolazi kroz "jedinstveni membranski zid", nakon čega pročišćena voda odlazi u cisternu, pa vlasnik može da je koristi za razne aktivnosti, samo ne za piće.

Pogledajte galeriju:

Čvrste materije ostaju na dnu toaleta, a kasnije se razdvajaju tankim sečivom i šalju u jedinicu za sagorevanje. Otpad se na taj način pretvara u električnu energiju koja može da napaja uređaje koji nemaju veliku potrošnju, pa na primer može da služi za punjenje telefona. Nakon sagorevanja jedino što ostaje je pepeo koji se uklanja jednom mesečno.

Pogledajte video:

The Nano Membrane toalet
Izvor: YouTube/ @ Ellen MacArthur Foundation

Prema izveštajima iz 2021. godine, oko 46% od ukupnog svetskog stanovništva nema kanalizaciju. Oni koji odvodne cevi imaju uglavnom ne razmišljaju gde otpad odlazi, a odgovor je – u reke ,mora i okeane. Fekalije koje ostaju u naseljenim mestima mogu da izazovu ozbiljne zaraze i da zagade pijaću vodu, što se u siromašnim zemljama često dešava. Toalet koji otpad spaljuje, te od njega pravi energiju i izdvaja vodu koja dalje može da se upotrebljava, bi sigurno rešio problem, pa ostaje da se vidi koliko će fondacije poput Gejtsove doprineti da što pre stigne u stvarni svet.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA