Poljoprivrednici, OVO je super za vas! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljoprivrednici, OVO je super za vas!

Digitalizacija poljoprivredne proizvodnje u Srbiji pomoću AgroSens platforme za telefone i računare. Pročitajte šta sve možete ovom aplikacijom!

  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

U Srbiji "niče" jedna od najvećih digitalnih poljoprivrednih platformi u regionu, koja će domaćim poljoprivrednicima pomoći da budu u toku sa modernim načinima poljoprivredne proizvodnje, da dobiju informacije o stanju svojih useva, mogućim nepogodama i bolestima koje su u okolini, prate njihov razvoj, ali i da prate svaki stadijum proizvodnje.

Modernizacija poljoprivredne proizvodnje je neophodna, kako kod nas, tako i u svim poljoprivrednim zemljama, jer su način uzgajanja i uslovi u kojima se poljoprivredne kulture uzgajaju drastično promenjeni u odnosu na nekadašnje uslove. Veća potražnja poljoprivrednih proizvoda, promena klimatskih uslova i razvoj modernih bolesti uslovljavaju novi pristup poljoprivrednoj proizvodnji što bi trebalo da obezbedi i ova digitalna platforma.

Neverovatno: Zbog koza batalila državni posao!

Prema podacima iz 2012. godine, u Srbiji postoji više od 3.4 miliona hektara obradive površine i 631.552 farme.

Prosečna farma je relativno mala, veličine između dva i pet hektara, a najveći broj gazdinstava su porodične farme. Budući da je njihov udeo u tržištu mali, porodična gazdinstva su primorana da nabavljaju materijal (seme, đubrivo...) u manjim količinama, a samim tim i po višim cenama. Prodaja njihovih proizvoda, takođe predstavlja problem, budući da je ona ili individualna (prevoz i ljudski rad značajno utiču na profit) ili preko preprodavaca (gde cene diktiraju velike kompanije, a potencijalni kvalitet robe se teško može vrednovati).

Iako je u 2011. godini postojalo oko 1.500 poljoprivrednih zadruga u Srbiji, koje su mogle pomoći da se reše navedeni problemi, one kao takve nisu funkcionisale. Iz tih razloga, profit manjih firmi i dalje je na veoma niskom i neodrživom nivou.

Trudeći se da prevaziđu opisane probleme, na Institutu BioSens, u Novom Sadu, stvorena je digitalna platforma, koja pruža podršku poljoprivrednicima i poljoprivrednim kompanijama u praćenju stanja njihovih useva i planiranju poljoprivrednih aktivnosti.

AgroSens platforma obuhvata aplikacije za računar i za Android
i važan je korak u digitalizaciji poljoprivrede Srbije i povećanju efikasnosti i konkurentnosti domaćih proizvođača.

AgroSens digitalna platforma kroz isti korisnički nalog omogućava pristup celom sistemu: AgroSens veb aplikaciji dizajniranoj za lak i brz radu na računaru i AgroSens Android aplikaciji, koja mobilni telefon pretvara u nov, koristan alat za poljoprivrednika.

Kompleksnija veb aplikacija namenjena je vizuelizaciji i detaljnoj analizi podataka, dok AgroSens Android aplikacija, pored trenutnog uvida u sve podatke koji pruža na terenu, omogućava i brz i jednostavan unos podataka u sistem. Korisnik je u mogućnosti da unese podatke poput merenja sa meteo stanica, podatke sa senzora zemljišta, vlažnosti, kao i podatke sa poljoprivrednih mašina. Putem telefona moguće je s terena poslati slike useva napravljene kamerom telefona ili dronom, uporediti ih sa onima u bazi platforme, dodatno uneti mape fizičkog i hemijskog sastava zemljišta, kao i vršiti menadžment zona parcela ili gazdinstava.

Svi podaci koje korisni pošalje u sistem AgroSens aplikacije ostaće anonimni i neće se ustupati trećim stranama, tvrde na BioSens Institutu.

Korisnicima AgroSens-a dostupni su sledeći osnovni servisi besplatno:

- Dnevnik poljoprivrednih aktivnosti;

- Vremenska prognoza na lokaciji parcele;

- Satelitski indeksi useva koji opisuju rastu biljaka, intenzitet fotosinteze i dostupnost vode i hranljivih materija;

- Pregled analize zemljišta;

- Pregled fotografija useva;

- Informacije o pametnim tehnologijama koje se koriste u poljoprivredi;

- Najnovije informacije o pojavi bolesti i štetočina u okolini parcele;

- Korišćenje osnovnih servisa je potpuno besplatno.

Platforma nudi i premijum servise, koji su zainteresovanim korisnicima dostupni na upit, putem sajta AgroSens i Android AgroSens aplikacije.

Android aplikaciju je do sada preuzelo do 1.000 korisnika, a prosečna ocena je 3.8, ali zamerke i komentare još nismo u mogućnosti da vidimo, jer ih Google nije odobrio. Aplikacija je u prvom izdanju, pa očekujemo da će u narednim biti ispravljene uočene greške i dodate tražene opcije.

Žene, bravo: U Lebanu "cveta biznis" (FOTO)  

Pet hektara zemlje, lešnik i eto vam posla!Ostala bez posla sa 45, pa stvorila carstvo

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi