INSTAGRAM VAS PODSEĆA DA NAPRAVITE PAUZU: Smanjite zavisnost od društvenih mreža | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INSTAGRAM VAS PODSEĆA DA NAPRAVITE PAUZU: Smanjite zavisnost od društvenih mreža

Nova opcija koju Instagram testira zamišljena je kako bi se sprečila zavisnost i pravila pauza nakon dugog korišćenja ove aplikacije.

Prvi čovek društvene mreže Instagram, Adam Moseri najavio je da je ova kompanija počela sa testiranjem nove opcije koja se zove “Take a Break” (Napravi pauzu). On je naglasio da je u pitanju opcija koju možete uključiti, a ne morate.

Možda će vas zanimati

Kada je uključena, “Take a Break” vam dozvoljava da postavite podsetnike da napravite pauzu nakon kontinualnog korišćenja aplikacije duže od 10, 20 ili 30 minuta. Moseri je takođe naglasio da je ova opcija samo jedan deo nastojanja ove kompanije da korisnicima daju više kontrole nad korišćenjem Instagam društvene mreže.

Za sada u test fazi

“Take a Break” se zajednički projekat ove kompanije i eksternog tima ljudi koji su pomogli njenom razvoju. Plan je da se u narednim danima ova opcija pojavi kod malog procenta korisnika, kako bi se procenile njihove reakcije i videlo da li im se nova opcija sviđa.

Ukoliko ovaj test prođe dobro Instagram planira da je ubaci u širu upotrebu tokom decembra, i ako sve bude po planu, nova opcija će postati deo Instagram aplikacije na svim platformama u roku od nekoliko meseci.

Možda će vas zanimati

Testiranje novih opcija čudno se poklopilo nakon javnog napada Frances Haugen na Facebook i Instagram i njihovog negativnog uticajana mentalno zdravlje tinejdžera. Tinejdžeri su u istraživanjima izjavili da osećaju zavisnost od Instagram mreže, ali da nemaju dovoljno samokontrole da smanje korišćenje, iako bi voleli da manje koriste aplikaciju.

Zavisnost i negativan uticaj društvenih mreža
Izvor: YouTube / After Skool

Samo jedna od mnogih

Jedan od potpredsednika kompanije Instagram Nik Kleg izjavio je nedavno da ova društvena mreža planira još dosta sličnih opcija na kojima se radi, pre svega zbog tinejdžera. “Take a Break” će biti opcija koju možete da uključite ili isključite, ali će tinejdžeri dobiti obaveštenja u kojima će ih podsećati da uključe ovu opciju.

Prema onome što smo videli u snimku, kada vam je nova opcija aktivna dobićete poruku na ekranu, ali ona neće zauzimati ceo ekran. Ako odaberete njenu aktivaciju, dobićete pitanje da postavite vreme posle kojeg će vam iskočiti podsetnika da napravite pauzu. Nakon prolaska određenog vremena dobićete poruku sa spiskom predloga šta možete da uradite: udahnete polako nekoliko puta, zapišete ono o čemu sada razmišljate, poslušate svoju omiljenu pesmu ili uradite nešto sa svog spiska stvari koje treba da obavite.

Pauze su veoma korisne posebno kada radite neku stvar dugo vremena, bilo da je u pitanju surfovanje internetom ili nekom društvenom mrežom, kako za mentalno, tako i za fizičko zdravlje, posebno kada počnemo da preterujemo.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

haha

instagram mi deliuje kao mesto gde su se skupile starlete pa daju oglase za sebe... ne koristim ga baš zbog toga ko šta trakica izmedju guzova preko celog ekrana ...