ANOM: Lažna FBI aplikacija razotkrila stotine kriminalaca širom sveta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANOM: Lažna FBI aplikacija razotkrila stotine kriminalaca širom sveta

Kako je navodno enkriptovana i tajna FBI aplikacija razotkrila kriminalce širom sveta - šta je ANOM, kako se delila i šta su kriminalci mislili da im ona nudi.

  Izvor: SmartLife / Australian Federal Police

Više od 800 osumnjičenih osoba je uhapšeno širom sveta nakon što su koristili enkriptovanu aplikaciju za dopisivanje koju je napravio FBI.

Predstavljena kao sigurna platforma sa neprobojnom zaštitom, mnogi kriminalci su svoje poslove obavljali upravo preko ove aplikacije, misleći da im ona garantuje privatnost i bezbednosti.

Možda će vas zanimati:

Već skoro tri godine, enkriptovana aplikacija je bila nadgledana od strane FBI i australijske savezne policije (AFP), što je dovelo do velikog broja hapšenja i zaplene imovine čija se vrednost procenjuje na desetine miliona dolara, otkrile su tamošnje vlasti. Evropol je istakao da je "operacija trojanski štit najveća operacija ikada za sprovođenje zakona protiv šifrovane komunikacije" .

FBI je počeo ovu operaciju tako što su napravili enkriptovanu mrežu koja se zove ANOM, da bi potom distribuirali uređaje sa tom aplikacijom za dopisivanje kriminalcima uz pomoć svojih doušnika. Ideja za ovakvu operaciju je došla nakon što su dve druge enkriptovane platforme (Sky) ugašene od strane agencije za sprovođenje zakona, što je dovelo do toga da kriminalne bande traže nove sigurne aplikacije i telefone sa kojim bi obavljali svoje poslove. 

Njima je značajno potpomogla činjenica da su na početku te telefone koristili stariji kriminalci, što je dalo njihovim "kolegama" podsticaj da i oni koriste tu platformu. Kada se sve ukupno sabere, oko 12.000 enkriptovanih uređaja je korišćeno od strane 300 kriminalnih organizacija u više od 100 zemalja.

Pre tri godine su preuzeli kontrolu nad kompanijom ANOM, nakon što je jedan osuđeni kriminalac (koji je bio programer) obećao da će im pomoći u toj misiji, za šta bi zauzvrat dobio blažu kaznu. Ti telefoni su promovisani kao "super-sigurni" i imali su veoma specifično ciljno tržište, organizovane kriminalne grupe. Veoma je zanimljivo da su im naplaćivali mesečnu pretplatu za korišćenje aplikacije.

Specijalno modifikovani telefoni nisu imali pristup osnovnim funkcijama kakve su pozivi i internet, a imali su i lažne aplikacije kako bi izgledali kao legitimni pametni telefoni. ANOM aplikaciji se pristupalo preko kalkulatora i ona nije bila dostupna iz glavnog menija. Da biste nabavili ovakav uređaj, potrebno je da poznajete kriminalce koji ih prodaju ili da potražite preko crnog tržišta. 

U maju 2021. godine, top pet zemalja u kojima su se najviše koristili ANOM uređaji i aplikacija su Nemačka, Holandija, Španija, Australija i Srbija, stoji u dokumentima koje je FBI podelio.

ANoM lažna aplikacija
Izvor: CNN

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Upiši ime

Internet je preplavljen raznoraznim navlakušama tako da se može reći da je i on sam jedna džinoska navlakuša...

Nepoznat

Isto tako i facebook "ne citamo vase whatsapp poruke, majke mi" 😅😂

Трагач

@Nepoznat За WA је опште познато да знају поруке. Viber не али Viber има ману што су огласи подешени унапред и онда зато није сигуран.