POPULARNA APLIKACIJA ZA DOPISIVANJE UVUČENA NA TRŽIŠTE DROGE: Telegram koriste i za ilegalno trgovanje opijatima! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POPULARNA APLIKACIJA ZA DOPISIVANJE UVUČENA NA TRŽIŠTE DROGE: Telegram koriste i za ilegalno trgovanje opijatima!

Aplikacija Telegram ne profitira od ovog biznisa!

  Izvor: MONDO / Telegram

Napretkom tehnologije razvijaju se i druge takoreći sporedne stvari, kako dobre, tako i loše, a jedna od veoma loših upravo doživljava procvat na jednoj od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje.

Darknet, odnosno Mračni internet, frakcija interneta, koja se koristi za ilegalne stvari na internetu, uglavnom ispod radara policije, učinio je i kupovinu opijata lakšom nego ranije, a društvene mreže kao što su Instagram i Snapchat su neplanirano postale skloništa za prodavce narkotika, koji preko ovih platformi žele da prodaju svoju robu.

Pročitajte i ovo:

Ipak, postavlja se pitanje - šta je sledeći korak kad su u pitanju ovakve transakcije?

Odgovor su roboti!

Televend je automatizovan digitalni sistem prodaje, koji se koristi da se ilegalne droge prodaju preko Telegram-a, popularne aplikacije za dopisivanje, čije su poruke enkriptovane s kraja na kraj (end-to-end). Te online prodavnice rade 24 časa, a jedan korisnik iste je podelio iskustva: “Kupio samMDMA prošle godine od bota. Trajalo je minut. Radi brže nego bilo koja vrsta prodaje, koju sam ikada koristio, a ja uvek kupujem online. Nekoliko velikih prodavaca od kojih godinama kupujem su sad, takođe na ovom servisu”.

Kako ovaj servis navodi, on ima 200.000 registerovanih korisnika i više od 40.000 aktivnih korisnika, što je mnogo više od ostalih darknet prodavnica. Zanimljivo je i to da ovi roboti obaveštavaju svoje mušterije o specijalnim ponudama i popustima, ali ih i automatski upozoravaju kada su zalihe pri kraju.

Sistem za ostavljanje komentara na rad botova prodaje za kupce pokazuje kako su prodavci poslovali u poslednje vreme, što pomaže kupcima da odaberu najpouzdanijeg, nudeći proizvod, koji žele i to po pravoj ceni. Kad korisnik aplikacije Telegram doda Televend u svoje kontakte i prođe nekoliko stadijuma, dobiće listu prodavaca, koji nude svaku drogu, koju možete da zamislite. Nakon što odabere prodavca kog prepoznaje ili kome veruje, korisnik se obraća prodavcu, za koga je tu robot, koji radi 24/7.

Televend naplaćuje proviziju do četiri odsto vrednosti kupljene robe, a ovaj servis je nastao kako bi zaštitili korisnike od potencijalne prevare: “Odlučili smo da zaštitimo korisnike od prevare i da donesemo inovaciju na tržište. U našem slučaju, faktor potencijalne prevare je u potpunosti iskuljučen. Kupac može naručiti šta želi u bilo kom trenutku bez prekida” – rekao je PR te firme.

Iako je anonimnost ponuđena, ona nije zagarantovana pošto se koriste mehanizmi poput PGP enkripcije za adrese kupaca, ali za razliku od darknet mreže, Telegram-u i Televend-u se može pristupiti preko mobilne mreže, što može da se lako obije o glavu onome ko koristi regularni broj telefona za vršenje transakcija, pošto mogu lako da se identifikiju.

Televend nije odobren niti radi uz podršku Telegram aplikacije, koji ne profitira od ovog biznisa.

Kako koristiti Telegram (MobIT)
Izvor: Howfinity

Da li vi koristite Telegram?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / Vice)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA