Svi su POLUDELI za ovom aplikacijom, ali PAZITE | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi su POLUDELI za ovom aplikacijom, ali PAZITE

Aplikacija FaceApp potpuni je hit u svetu, ali se pokazalo da nije baš bezbedna. Saznajte od čega strahuju Amerikanci!

 Izvor: MONDO/FaceApp

FaceApp je trenutno jedna od najviše skidanih aplikacija. Društvene mreže poslednjih dana prepljavljene su obrađenim fotografijama koje pokazuju kako ćemo izgledati u starosti.

Ali, ovaj zabavni filter za lične fotografije (selfije), uneo je pravu paniku, pogotovo u SAD.

POZNATI KAO STARCI

Naime, društvenim mrežama su počela da kruže upozorenja kako FaceApp-u dajemo "stalnu, neopozivu, besplatnu i univerzalnu" dozvolu za "korišćenje, reprodukciju, modifikovanje, adaptiranje, objavu, prevođenje i stvaranje drugih dela".

Pojedini tvrde da aplikacija može da pristupi svim vašim fotografijama, ali iz FaceApp-a to negiraju, ističući da samo pristupaju fotografiji koju ste odlučili da promenite. Takođe, tvrde i da "većinu fotografija" brišu sa servera u roku od 48 sati.

Amerikance su posebno u panici, jer ih je uznemirila činjenica da je vlasnik ove aplikacije Rus. Senator iz redova Demokratske stranke Čak Šumer pozvao je FBI i Saveznu trgovinsku komisiju (FTC) da sprovedu istragu o aplikaciji za promenu lica na fotografijama - FaceApp, koja je razvijena u Rusiji. 

"Viralna aplikacija za pametne telefone zahteva potpun i nepovratan pristup ličnim fotografijama i podacima, što može uzrokovati rizik po nacionalnu bezbednost i privatnost miliona američkih građana", naveo je Šumer u pismu direktoru FBI Kristoferu Vreju i predsedniku FTC Džou Simonsu.

Međutim, iako je kreator aplikacije Rus, svi serveri za ovu aplikaciju nalazi se u SAD, a posebno se naglašava da se "korisnički podaci ne prebacuju u Rusiju".

Ako želite da FaceApp ukloni sve vaše podatke sa svog servera, to možete tražiti tako da otvorite aplikaciju, kliknete na Settings, zatim Suport, pa Report a Bug i kao subjekt stavite Privacy.

Inače, FaceApp nije nova aplikacija, ona na tržištu postoji još od 2017. godine, a razvila je ruska kompanija Wireless Lab.

SPORTISTI KAO STARCI

Naravno da reba da budete pažljivi prilikom korišćenja ove aplikacije, ali činjenica je da FaceApp nije ništa opasniji od brojnih drugih aplikacija.

"Ljudi daju svoje fotografije raznim aplikacijama. Ova je verovatno privukla najviše pažnje zbog toga što ju je stvorio Rus, ali FaceApp je samo deo većeg problema kad je reč o privatnosti", objašnjavaju stručnjaci.

Uostalom, uzmimo za primer Facebook. On ima oko 2,5 milijarde aktivnih korisnika (FaceApp ima oko 80 miliona), a koristi algoritam za prepoznavanje lica, kao i za praćenje aktivnosti korisnika.

Zamerka da se aplikaciji FaceApp daje "stalna, neopoziva, besplatna i univerzalna" dozvola za "korišćenje, reprodukciju, modifikovanje, adaptiranje, objavu, prevođenje i stvaranje drugih dela" ne razlikuje se mnogo od onoga šta nam radi Facebook.

Jer kada objavimo nešto na Facebook-u, istu mu dajemo "stalnu, neopozivu, besplatnu i univerzalnu" dozvolu za "korišćenje, reprodukciju, modifikovanje, adaptiranje, objavu, prevođenje i stvaranje drugih dela".

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi